Jiddu Krishnamurti – Ce anume inseamna “sa cunosti”?

Jiddu

Cunoscutul inseamna trecutul, ca atare cunoasterea inseamna trecutul. Cunoasterea nu poate fi in prezent. Pot folosi cunoasterea in prezent. Dar isi are radacinile in trecut. Cunoasterea are propriul sau rol, in cel practic, tehnologic, trebuie sa stiu incotro ma indrept, fizic vorbind, etc.

Ce loc detine cunoasterea, care este experienta umana, dar si cunoasterea stiintifica, in schimbarea calitati unei minti, care a devenit brutala, violenta, meschina, egoista, lacoma, ambitioasa, etc ?

Care sunt limintele cunoasteri? Unde se afla linia de demarcatie? Eliberarea de cunoscut, unde incepe aceea eliberare?

Mintea umana este cladita pe cunoastere, a evoluat in milenii de asfel de acumulari, privind traditiile si cunoasterea. Toate actiunile noastre se bazeaza pe acea cunoastere. Care, prin definitie trebuie sa fie repetativa. 

Unde se afla libertatea in relatie cu cunoasterea? Sau libertatea este diferita de continuitatea cunoasteri?

Ceea ce inseamna, finalul cunoasterii, si asta ce inseamna? Ce inseamna sa pui capat cunoasterii? In timp ce intreaga mea existenta mi-am bazato pe cunoastere.

Exemplu: va-m intalnit ieri, si exista o imagine a dumneavoastra, in mintea mea, si acea imagine se intalneste cu dumneavoastra, in ziua urmatoare. Imaginea se intalneste cu dumneavoastra. Si exista zeci de imagini sau sute de imagini. Deci imaginea inseamna cunoasterea. Imaginea inseamna traditia. Imaginea inseamna trecutul. 

Oare ne putem elibera de asa ceva? Cum se poate pune capat acelei imagini, sa nu fie inregistrata niciodata?

Cum poate aceasta minte care inregistreaza tot timpul – functia creierului este de a inregistra permanent – sa se elibereze de cunoastere?

Daca traiesc in traditie, atunci tradez prezentul. Deci cunoasterea tradeaza prezentul.

Cum poate creierul sa inregistreze, si sa nu lase sa interfereze, cu prezentul?

Cum se poate pune capat, acestui raspuns emotional, cand ma voi intalni data viitoare, cu dumneata, care mai ranit?

Religia se bazeaza pe traditie, o ampla propaganda, a unor teorii, credinte, idolatrii, culte, bazate in esenta pe aceptarea unei teorii, bazata in esenta pe o idee, generata de gandire. Si evident asta nu este religie. Religia, asa cum exista acum, reprezinta insasi negarea adevarului.

O finta umana care trebuie sa se transforme, trebuie sa fie o lumina pentru ea insasi. Si lumina nu este aprinsa de alcineva. Deci exista un moment cand trebuie sa inceteze sa se tot repete.

Cuvantul nu inseamna lucrul in sine. Descrierea nu este obiectul descrieri, si daca nu suntem preocupati de descriere, ci numai de lucrul in sine de ” ceea ce exista ” atunci trebuie sa facem ceva. Cand esti confruntat cu “ceea ce exista” atunci actionezi.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture