Articole

Dr. Michael Laitman – Prezentand cabala

Înţelepciunea Cabalei (“recepţie” în limba ebraică), după cum ne indică şi numele ei, ne învaţă cum să primim. Ne explică, cum percepem realitatea înconjurătoare. Ca să înţelegem cine suntem, trebuie întâi să învăţăm cum să simţim realitatea din jurul nostru, şi cum să cooperăm cu evenimentele care apar în calea noastră. Înţelepciunea Cabalei ne furnizează toate aceste indicii.


Înţelepciunea Cabalei nu i se înfăţişează unei persoane în mod natural, ci doar când aceasta a atins nivelul corespunzător de maturizare. Acesta este motivul pentru care Cabala este expusă atât de multor persoane în aceste zile, şi acesta este deasemeni motivul pentru care a fost ascunsă pe parcursul a mii de ani. Generaţiile anterioare au crezut că lumea există, chiar dacă noi ne aflăm acolo să o percepem sau nu, că lumea este aşa cum este şi că există obiectiv şi independent.

În cele din urmă, oamenii au început să înţeleagă că tabloul pe care îl avem despre lume este construit după cum suntem noi. Cu alte cuvinte, tabloul lumii este o combinaţie a atributelor noastre proprii şi a circumstanţelor externe. De aceea, noi percepem doar o parte din ceea ce ne înconjoară. De exemplu, chiar acum sunt numeroase unde în afara noastră, dar noi putem percepe doar o parte dintre acestea, respectiv undele cu care suntem racordaţi. Deci, noi percepem condiţiile externe nouă, în concordanţă cu calităţile noastre interne. Dacă nu avem nimic în comun cu lumea exterioară, atunci nu o vom percepe şi nu o vom simţi deloc.

Cabala vorbeşte extensiv despre percepţia noastră despre timp, spaţiu şi mişcare. De ce oare credem că realitatea se dilata, şi că se afla la o anumită distanţă faţă de noi? Care este sursa senzaţiei noastre continue, de mişcare şi schimbare? Este un rezultat al proceselor interne pe care le experimentăm, sau există indiferent de acestea?

Cu cât progresăm mai mult în studiul nostru asupra fiinţei noastre interioare, cu atât mai mult ne dăm seama că percepţia noastră despre realitate, depinde de noi. Îndată ce umanitatea va evolua suficient, în cunoaştere, ştiinţă şi tehnologie, vom fi capabili să percepem ceea ce înţelepciunea Cabalei ne oferă. Înţelepciunea Cabalei spune că în jurul nostru există doar „Lumina Superioară”, o singură forţă aflată într-o permanentă stare de neschimbare.

Nimic nu există în afară de această Lumină Superioară. Într-un asemenea stadiu, cuvintele existent şi inexistent înseamnă acelaşi lucru, deoarece noi măsurăm doar schimbarea. Când nu există schimbări, atunci nu este nimic de măsurat. În fiecare dintre noi este o „genă”, o mică informaţie care evocă în mod constant senzaţii noi şi emoţii. Noi vedem lumea prin intermediul acestor senzaţii, şi de aici derivă trezirea în care noi existăm. Toate aceste procese au loc în interiorul nostru şi înfăţişează percepţia noastră despre lumea exterioară.

De fapt, nimic nu există în exteriorul nostru, dar tabloul nostru despre realitate, apare ca şi cum ar fi în exteriorul nostru. Conceptul pe care-l prezint aici a fost descris de cel mai mare Cabalist, cu mii de ani în urmă, şi este în acelaşi timp fascinant şi înfricoşător, prin bogăţia de experienţe pe care le furnizează. Este scris în Cartea Zohar (Cartea Radianţei), că doar atunci când înţelegem acea percepţie, doar când o experimentăm şi o stăpânim, doar atunci vom înţelege scrierile din cărţile cabaliste şi însuşi Zohar.

Îndată ce am recunoscut limitările percepţiei noastre, Cabala ne poate învăţa cum să descoperim ceea ce există cu adevărat în exteriorul nostru. Prin intermediul Cabalei, putem transcende calităţile noastre naturale, putem construi noi unelte ale senzaţiilor, şi prin intermediul lor putem experimenta deplin, realitatea exterioară. Când suntem eliberaţi de lanţurile propriilor noastre percepţii, putem descoperi o întreagă nouă lume şi putem începe experienţa eternităţii vieţii şi a curgerii ei, fără de limite. Vom fi capabili să experimentăm forţele care, în realitate operează ca o singură putere, şi evenimentele care ne par a fi accidentale, neaşteptate şi incomprehensibile, vor căpăta dintr-o data un alt sens.

Pentru asemenea oameni, lumea spirituală poate deveni un sistem de forţe care stau în spatele realităţii percepute de către noi, forţele care conduc realitatea. Este similar cu examinarea unei broderii: din faţă, arată ca orice tablou, dar privită din spate, puteţi vedea firele care alcătuiesc tabloul, şi conexiunile lor. Descoperirea acestor fire şi a conexiunilor, ne furnizează cunoaştere despre sine şi despre lumea din jurul nostru. Înţelepciunea Cabalei apare acum, deoarece noi trăim timpuri speciale: pe de o parte, avem multe căi de a deveni fiinţe fericite, dar pe de altă parte, nu pare că putem atinge această stare. Cabala nu anulează nici una dintre învăţături sau dintre ştiinţe. Şi nici nu pune sub semnul întrebării progresul omenirii de-a lungul generaţiilor. Ea păstrează cu grijă realizările omenirii, dar pe măsură ce ne apropiem de vârful acestor realizări, umanitatea începe să experimenteze o creştere a nevoii de a simţi întreaga realitate. Acesta este motivul pentru interesul atât de crescut în zilele noastre, pentru Cabala.

Pentru a atinge acest scop şi pentru a experimenta lumea spirituală, trebuie să cultivăm în noi, calităţi identice cu acelea din lumea spirituală. Tot ce percepem în realitate, este prin intermediul unei echivalenţe a calităţilor. De aceea, vedem şi descoperim lucruri noi în lume, în concordanţă cu calităţile din interiorul nostru. Pe măsura ce ne maturizăm, căpătăm noi calităţi, atât din partea părinţilor cât şi din partea mediului nostru înconjurător. După ce le absorbim, le putem folosi pentru a studia realitatea noastră înconjurătoare. Atingem multe feluri de atribute diferite, unele dintre ele care se trezesc în noi pe parcursul timpului, şi unele care sunt rezultatul influenţei mediului înconjurător. Totuşi, unele calităţi nu pot fi atinse de la sine, şi trebuie să le dezvoltăm în interiorul nostru printr-o metodă specială. Înţelepciunea Cabalei construieşte asemenea calităţi. Acţiunea de a studia textele autentice scrise de Cabalişti autentici, ne afectează în calitate de cititori, într-un mod unic, evocând discernăminte subtile. Nu există alte texte sau metode în lumea noastră care să poată face acest lucru. Studiul Cabalei, creează o percepţie specială cu care putem începe să vedem dintr-o nouă perspectivă, ceea ce pare a fi o „realitate
obişnuită”.

Putem compara aceasta, cu privirea unei stereograme (un tablou în care obiectele desenate au o aparenţă de soliditate). Când privim direct la tablou, pare să fie un amestec de linii incomprehensibile. Dar dacă privim într-un anumit fel, vom fi capabili să „penetrăm” tabloul şi să descoperim o bogată imagine tridimensională. Înţelepciunea Cabalei acţionează asupra noastră într-un mod asemănător, ajutându-ne să „capturăm” acea imagine. De fapt, Cabala nu prezintă nimic nou, ci pur şi simplu focalizează privirea noastră în alt mod, astfel încât să putem „vedea”.

Când o persoană începe să perceapă tabloul corect, şi experimentează deschiderea Lumii Superioare, aceasta descoperire este acompaniată de senzaţiile minunate ale vieţii eterne şi fără graniţe în ceea ce privesc plăcerile. Spre aceasta ne conduc vieţile noastre.

 
Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture