Ilie Cioara – Energia

Energia este o cumulare potenţială, capabilă să realizeze prin ea însăşi un impuls oarecare. Printre formele de energii mai de seamă, descoperite şi fructificate de mintea umană, amintim: energia aburului, electrică, nucleară etc. In legătură cu existenta lor, cât şi cu forţa pe care sunt capabile să o declanşeze, nu există nici un fel de confuzie. Descoperirea, ca şi stăpânirea acestora sunt puse sub controlul strict al tehnicii modeme.

Deosebită de aceste energii, mai există o altă energie, creată de fiinţa umană prin activitatea gândirii sale. Ori de câte ori dorim să realizăm ceva, fie pe plan fizic, fie psihic, dorinţa banală, de pildă de a cumpăra o franzelă, dă nastere la o energie specifică psihicului uman. Declansata ca urmare a împlinirii unui scop bine determinat, ne dinamizează fizic şi, astfel antrenaţi, ne deplasăm spre locul indicat pentru procurarea ei.

O altă energie, cu rădăcini înfipte tot în om, este aceea declanşată de o stare emotivă. Şi emoţiile variaza; de la o simplă tresărire, abia perceptibila la stări tensionale explozive.

In ipostaza gândirii arhaice, energiile care se dezlănţuie în omul fragmentat sunt cu adevărat nimicitoare. Ele ne degradează atât etic-moral, transformandu-ne în adevărate brute, cât şi fizic; prin influenţele nefaste care afectează desfăşurarea normală a tuturor funcţiilor organice. Câte nopţi albe nu am petrecut datorită unor gânduri anapoda, prin retrăirea imaginativă a unei insulte sau numai a unor eventuale întâmplări care, ulterior, s-au dovedit a fi simple plăsmuiri.

Teama zilei de mâine, teama de îmbolnăvire, de moarte sau oricare altă motivaţie degradează suportul fizic până la distrugerea lui totală.

Mai presus de toate acestea, există încă o altă energie, cu totul diferită. Izvorul său nu se găseşte în zonele limitate ale activităţii cerebrale. Dimpotrivă, această energie singură ni se dezvăluie în clipa în care mintea îşi încetează orice fel de activitate. Ea apare în vidul psihologic, ca energie pură, inocentă, necontaminată de influenţa timpului. Prin natura sa divină, ea transcende trăitorul din lumea finită în Nemărginirea, cu care se contopeşte.

Această energie este întocmai ca o flacără ce arde, alimentându-se prin sine şi care nu se stinge niciodată. Este esenţa viului, care ne demonstrează că suntem nemuritori. Simpla ei prezenţă dezagregă întreaga structură e ego-ului, susţinută de energii relative, deficitare, traumatizante prin natura lor. .

Raţiunea venirii noastre la reîncarnare este strict legată de obligaţia de a ne descoperi această obârşie divină. Fiindcă numai întâlnirea cu ea ne conduce pe culmile desăvârşirii spirituale. Iar “Cunoaşterea de Sine” este unica posibilitate la care are acces orice fiinţă umană.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine acest website!