Articole

Ilie Cioara – Entuziasmul

Entuziasmul este o stare explozivă, care ne răscoleşte întreaga fiinţă, tulburând până la exces apele sufletului. El apare pe ecranul existenţei ca un adevărat taifun care întunecă orice vizibilitate şi înţelegere şi ne determină să luăm hotărâri pripite, ale căror efecte uneori sunt ireparabile.

Această dispoziţie sufletească care dă împlinirilor o strălucire falsă, datorită perturbării – efect al impulsului – este, de fapt, o reacţie legată de o idee activizată prin undele timpului, care vehiculează trecutul mort în prezentul viu, activ, trăitor. De fiecare dată, acest elan exploziv este un turbulent psihic care determină consecinţe sumbre şi în suportul fizic.

Atunci când nu acordăm suficientă atenţie celor auzite, văzute sau imaginate devenim cu multă uşurinţă victime ale propriilor noastre reacţii. Ne înflăcărăm repede şi trecem uşor la acţiune, incitaţi de pasiuni, care se extind, până la pervertirea fiinţei umane.

Inflăcărarea, alimentată de nişte teorii absurde ca: superioritate rasială, doctrină politică ideală etc., a făcut dintr-un popor cu pretenţii de cultură o adevărată haită de lupi, care a condus la săvârşirea celor mai sălbatice orori, atât de degradante pentru noi ca oameni pretinşi raţionali.

Idealul umanitarist al lui Goethe, teoria raţiunii pure a lui Kant şi contemplaţia estetică a lui Schopenhauer nu numai că fuseseră abolite în patria acestor titani dar, aşa cum rezultă din susţinerea falselor valori, ele apăreau în noua viziune ca adevărate aberaţii.

Un singur popor era prezentat ca fiind fruct al providenţei divine, menit să aducă pe Terra bunăstarea şi fericirea. Restul de popoare ; trebuiau suprimate sau folosite ca slugi în slujba stăpânitorului dotat cu însuşiri, excepţionale.

Entuziasmul insuflat unui popor a făcut ca spoiala de cultură şi civilizaţie să fie complet anihilată, pentru ca pornirile ancestrale de bestialitate să se dezlănţuie prin uciderea şi mutilarea a milioane de fiinţe umane.

Intrebarea pe care ne-o punem este următoarea: este posibil să anulăm acea fascinaţie ce ne copleşeşte fiinţa, transformându-ne în simple marionete, uşor de manevrat? Cu alte cuvinte, putem noi oare, prin noi înşine, să dizolvăm încă din faşă stările emoţionale care ne vrăjesc până la copleşire?

Fiecare om are în el capacitatea care-l poate ajuta sa înţeleagă şi să depăşească orice fel de neajunsuri s-ar ivi pe traiectoria propriei existenţe. Nu ni se cere decât un singur lucru, şi anume să descoperim această însuşire minunată şi să o fortificăm. Acesta fiind adevărul, nu avem altceva de făcut, decât să ne îndreptăm toată atenţia spre forul nostru interior, ori de câte ori intervine un anume factor care ne : emoţionează.

Vom lua deci, în observare, fiecare reacţie care se produce în noi, ca urmare a contactului cu lumea exterioară sau lumea noastră interioară, şi care ne poate influenţa până la intensitatea entuziasmului.

Simplul contact spontan, direct şi nemijlocit cu starea emotivă, face ca aceasta să se dizolve de la sine, fără să dorim sau să imaginăm ceva în acest sens. Concomitent cu această destrămare, în întreaga noastră fiinţă se instalează o linişte, desăvârşită fără dimensiune, care înţelege în mod absolut orice fenomen de viaţă.

Numai în această ipostază atingem stadiul de inteligenţă creatoare, care determină transformări radicale de înnobilare la nivelul individului şi societăţii.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture