Ilie Cioara – Expresia

In relaţiile noastre cu semenii, cu lumea, cu viaţa în ansamblul manifestărilor sale, pentru a ne putea înţelege şi comunica la nivel verbal şi cerebral, ne folosim de cuvinte, de vorbe, ca de nişte simple instrumente de exprimare.

Expresiile nu sunt altceva decât simboluri prestabilite de comunitate şi adoptate în vorbirea curentă. Ele cuprind un anumit sens, semnifică ceva, descriu un fapt, un lucru care are un înţeles clar şi precis, unanim acceptat. Au o tonalitate distinctă şi pronunţarea sau numai imaginarea lor generează o seamă de simţăminte.

Dar, oricât de cuprinzătoare ar fi ele, niciodată nu vor putea fi faptul în esenţă, realitatea pipăibilă şi îndestulătoare. Cuvântul “pâine”, de pildă, nu exprimă realitatea pâinii. El nu ne poate sătura, satisface foamea, ori de câte ori l-am rosti. Saturaţia organică nu ne-o poate aduce decât contactul direct cu pâinea, htănindu-ne cu ea.

Tot la fel se petrec lucrurile şi în cazul cuvintelor atât de des rostite ca: Iubire, Adevăr, Dumnezeu. Ele nu sunt altcfcva decât simple expresii şi nu esenţa realităţii respective.

Deci, şi în aceste trei exemple, trebuie să depăşim limitele înguste ale cuvintelor, pentru a întâlni realitatea: Iubire, Adevăr, Dumnezeu. Urmărind propria investigare remarcăm că însăşi rostirea cuvintelor ne împiedică să ne unim cu realitatea pe care ele încearcă să o exprime.

In urma acestei ultime revelaţii, mintea mea văzându-şi incompetenţa, smerită, tace de la sine, fără vreo altă intervenţie.

Numai în clipa când gândirea şi-a încetat complet orice activitate, adică nu se mai exprimă în nici un fel, exterior sau interior, atunci se creează condiţii optime pentru a se lua contact direct cu realitatea semnalată prin cele trei simboluri menţionate anterior.

Altfel zis, fiinţa noastră atent lucidă, prin dizolvarea ego-ului, se integrează în universialitate şi trăieşte în mod direct ipostaza divinităţii care se exprimă prin Iubire şi Adevăr la nivel absolut.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture