Ilie Cioara – Indemnul

Când propria ta realizare este rezultatul unor îndemnuri venite din afara dimensiunii obişnuite a existenţei, nu poţi, să te izolezi şi să devorezi în cel mai profund egoism, beatitudini care nu pot fi descrise. Ceva neconturat, nedeterminat de nici o motivaţie personală, venind din adâncuri, impune, ordonă chiar, în chipul cel mai autoritar posibil, de a da, a împrăştia, ca orice bun semănător, ceea ce tu, la rândul tău, ai primit cu atâtâ dărnicie.

Acest implus, ca un ecou al ofrandei primite, încerc să-l exprim, îndemnând pe acei care vor să se întâlnească în mod nemijlocit cu ei înşişi, spre a cunoaşte şi, concomitent, a dizolva ce este dăunător în propia lor structură psihică.

Pacea sufletului este unica modalitate, prin care fiinţa umană atinge stadiul înţelegerii autentice şi cu ea, Iubirea, ca formă de trăire, în care se întâlneşte fericirea adevărată, totală, neînlănţuită de nici un scop sau interes.

Iar această pace, linişte sau echilibru psihologic se obţine numai cu ajutorul atenţiei lucide, care, practic, spulberă orice reacţii ale gândirii care intervine automat la mişcarea naturală a vieţii.

A fi cu adevărat atent, înseamnă a nu întoarce privirea înapoi, pentru că ceea ce a fost, nu poate fi decât un trecut cândva consumat, care nu a lăsat în urmă altceva decât cenuşă, fără nici o valoare.

De asemenea, atenţia exclude şi orice posibilitate a gândirii de a se proiecta şi înspre viitor. Căci imaginea, fie ea cât de frumoasă şi promiţătoare, nu este şi nici nu poate fi altceva, decât acelaşi trecut, ireal în clipa de faţă, care pendulează spre un mâine cu totul imprevizibil.

In relaţia noastră directă, clipă de clipă, cu existenţa în perpetuă mişcare, suntem numai atenţie lucidă – stare de iluminare – în măsură să înţelegem, în chip desăvârşit, tot ce se întâmplă pe parcursul acestei vădite scânteieri. Ca fiinţă completă, unitară, eliberată de trecut, trăim în mod real, un prezent mereu înnoitor, proaspăt şi unic în substanţa manifestării lui.

Numai în acest mod sunt eliminate energiile haotice, conflictuale care structurează şi menţin omul funcţional egocentrist. De fapt, această golire va fi uşor de sesizat de fiecare practicant, care a înţeles, de la bun început, importanţa simplităţii întâlnirii cu clipa. Numai prin ea ni se deschide perspectiva Realităţii Absolute.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture