Articole

Ilie Cioara – Lacomia, mania si trufia

Lăcomia este o înclinaţie a simţurilor ce depăşeşte necesitatea organică. Pofta de a mânca sau de a bea mai mult decât nevoile impuse de către structurile somatice, este apreciată ca lăcomie. Un astfel de individ pofticios din fire, îşi duce existenţa marcat de numeroase stări anormale. O poftă satisfăcută nu este niciodată mulţumită şi aspiră mereu la mai mult.

Un alt aspect al lăcomiei este întâlnit în mod frecvent, la acumulări de bunuri materiale. Un om obişnuit care funcţionează la nivel de “sine personal”, concentrat pe “eu şi al meu” – nu este niciodată mulţumit cu ceea ce posedă ca avere. Şi cu cât averea lui, evaluată in imobile, conturi bancare, bijuterii, tablouri, obiecte de artă ete., este mai substanţială, cu atât doreşte să aibă şi mai mult. Lăcomia acestuia îmbracă aspectul unui abis, care nu poate fi niciodată umplut. Acest bogătaş este şi rămâne un nefericit sărac, din cauza dorinţei nesăţioase de a avea mereu şi mereu mai mult.

Mânia este o dispoziţie a firii omeneşti care, la Întâlnirea cu ceea ce nu-i convine, îşi iese din fire, se înfurie uşor. Fiind însoţită adesea de iritare, violenţă şi chiar ură, mânia deconspiră sălbăticia conservată în structura umană din epoca sa anterioară de hominid.

Această atitudine, aşadar, ne degradează din punct de vedere moral ca fiinţă raţională, aşa cum ne place să ne considerăm adesea. De asemenea, în funcţie de frecvenţa acestor stări tensionale, se înscriu şi efecte dăunătoare ce ne afectează şi sănătatea corpului fizic.

Trufia sau semeţia este o atitudine dispreţuitoare şi arogantă, plină de mândrie şi înfumurare.

Ea este socotită ca cea mai mare defecţiune a făpturii umane, adesea apreciată drept cancer al sufletului. Prezenţa ei implică existenţa activă a tuturor greşelilor şi păcatelor omeneşti. Ignoranţa şi confuzia îi sunt trufaşului sfetnici de drum prin îndemnuri diabolice.

Toate aceste atitudini sunt înscrisuri egoiste, potrivit condiţionării tempo-spaţiale a individului. Fiecare dintre ele ne marchează existenţa cotidiană cu efecte degradante pe ambele planuri: psihic şi fizic. Mai mult decât atât, ele creează în permanenţă destin, mărind astfel şirul reîncarnărilor.

Ce zici prietene, despre aceste semnalări?

Le apreciezi la fel ca autorul, ca evidente rătăciri cu înscrisuri degradante, dăunătoare? In cazul că vezi şi apreciezi cu adevărat ca defecţiuni proprii, ce faci? Continui ca şi până acum sau te hotărăşti să pui capăt rătăcirii?

Dacă te rezumi momentan doar la simpla informare şi eventual, amâni rezolvarea pe mai târziu, cândva în viitor, înseamnă că n-ai înţeles nimic!

Insă nu uita că în mintea astrală s-a înregistrat tot ceea ce ai citit. Şi neaplicarea de-ndată a cunoaşterii îţi amplifică degradarea existentă. Iar la trecerea “dincolo”, suferinţa va fî şi mai accentuată, reproşându-ţi că nu ai făcut ceea ce ştiai că este necesar pentru evoluţia ta spirituală.

După ce ne-am informat despre toate aceste slăbiciuni şi rătăciri omeneşti care ne încearcă mai rar sau mai des, iată ce ne îndeamnă să facem Maestrul, aflat în profunzimea fiinţei noastre.

Cu ajutorul Atenţiei lucide şi atotcuprinzătoare întâmpinăm direct fiecare reacţie a minţii – ca efecte ale celor trei defecţiuni cuprinse în această temă.

Nu facem nici un efort şi nici nu aşteptăm împlinirea vreunui anume rezultat. Nu este decât o simplă conştientizare spontană şi de ansamblu. Atât numai!

Această întâlnire spulberă instantaneu orice apariţie fulgerătoare, nebuloasă şi degradantă. Iar în locul gol, printr-o simplă sclipire apare Energia Pură – ca Iubire – care într-o fracţiune de timp ne atrage în Infinit şi ne curăţă de energiile deficitare. Pentru un începător această viteză uluitoare este greu de sesizat. Iar trăitorul, când încearcă să o descrie, Ea, deja nu mai este. De fapt, el încearcă să descrie un moment de trăire fulgerătoare – ceea ce este indescriptibil. Insă toţi oamenii dispun de capacitatea de a întâlni prin trăire directă, această Sursă a Viului existentă în noi toţi şi manifesta ca Iubire Absolută.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture