Articole

Ilie Cioara – Mintea

Prin minte înţelegem întreaga capacitate a fiinţei umane – corp şi psihic laolaltă – de a judeca raţional, inteligent, complexul de fenomene care însoţesc viaţa, pe măsura desfăşurării lor. Numai funcţionând la acest nivel, ca structură unitară, individul este în măsură să cuprindă, să înţeleagă şi să înveţe la înalta şcoală pe care ne-o oferă viul în permanenta sa mobilitate şi prospeţime, de la o clipă la alta.

Mintea atentă, clară, lucidă, total desprinsă de acumulările anterioare, se manifestă ca energie pură, demonstrându-ne în mod relevant originea noastră divină. Cât timp vom funcţiona cu o asemenea minte, vom cunoaşte prin trăire directă ce este acea Iubire adevărată. Aici avem în vedere acel sentiment care invadează întreaga făptură ca urmare a depăşirii condiţiei umane.

Această Iubire nu are margini, fiindcă trăitorul unei asemenea afecţiuni, este, el însuşi, nemărginit ca integrat în Infinitate. In această fericită ipostază, “ego-ul” lipseşte cu desăvârşire.

Aşa stând faptele – practica demonstrând acest adevăr – întrebarea logică pe care ne-o punem este aceea de a vedea în ce mod dăm peste această minte necontaminată de sechelele timpului.

Funcţionând la nivelul ego-ului, oricât de mult ne-am strădui, nu vom putea nici înţelege şi nici întâlni o asemenea minte. Şi asta din simplul motiv, că intelectul mărginirii nu poate să atingă decât ceea ce este în interiorul propriului său perimetru.

Simpla conştientizare a faptului că ego-ul este neputincios în a înţelege ce este dincolo şi mai presus de el, conduce în mod fatal la smerita tăcere. Acum, în această inactivitate a gândirii, sau gol psihic – o adevărată fereastră spre Infinit – puritatea existentă în noi, ca şi pretutindeni, umple vidul, transformându-ne în Homo Universalis.

Din acest moment dispunem de o nouă minte, în care nu se mai ivesc probleme psihologice, stări tensionale, temeri, etc. Fiindcă tot ce întâmpinăm în cale, ca adus de cursul normal al vieţii, este tratat cu dragoste şi rezolvat pe loc. Nici o influenţă emoţională nu se impregnează memorial ca povară pentru clipa următoare.

Mintea complet liberă de tarele trecutului, la începutul clipei, rămâne la fel de liberă şi la sfârşitul ei. Fericitul care a descoperit acest mod de integrare în ansamblul vieţii, prin propria lui transformare psihologică, pune temeiul transformării corespunzătoare, pentru întreaga omenire.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture