Articole,  Text Audio

Ilie Cioara – Pasiunea

Susține traducerea audio a mai multor articole text: Donează!
Getting your Trinity Audio player ready...

Pentru a evita anumite confuzii în ce priveşte sensul real pe care-l acordăm cuvântului “pasiune”, am recurs la explicaţiile date de dicţionarul limbii române moderne. De aici am extras semnificaţia de afecţiune, care înseamnă totodată tandreţe, dragoste, prietenie.

In continuare, am separat-o de un alt înţeles, şi anume, de “patimă”, care, de fapt, exprimă cu totul altceva. Ea constituie o altă temă, pe care o vom trata în mod separat.

Dar cuvintele, oricât de cuprinzătoare ar fi ele ca semnificaţie, nu sunt şi nici nu pot fi faptul în sine. Realitatea pe care ele încearcă să o transmită, se află undeva în spatele lor. Şi numai contactul direct şi nemijlocit cu fenomenul ca atare, ne va conduce la înţelegerea absolută a acestuia. Şi, dintr-o asemenea înţelegere apare acţiunea benefică, transformatoare, în care ego-ul, cu ştiinţa lui totdeauna mărginită, nu are nici un fel de contribuţie.

Urmărind cu fidelitate şi în mod constant realizarea practică a ceea ce enunţăm, să vedem şi în acest caz ce posibilităţi avem de a întâlni acel “ceva”, pe care, convenţional, l-am cuprins în expresia “pasiune”. De căutat nu o putem, în nici un fel, căuta, fiindcă orice căutare presupune o antecunoaştere. Or, de la bun început, noi nu avem o imagine a pasiunii, o obiectivizare a ei, pe care pierzând-o, să pornim în căutarea şi eventual găsirea acesteia.

Pasiunea este o stare de a fi, de a funcţiona, a fiinţei umane în afara graniţelor gândirii care, prin natura ei, totdeauna limitată, nu are capacitatea respectivă, nici de cuprindere, şi nici de înţelegere a unei astfel de ipostaze. Apariţia ei este, deci, determinată de încetarea desăvârşită a activităţii gândirii, şi când, de asemenea, nu există nici măcar acea tendinţă de vagă aşteptare a unui anumit rezultat.

In această pasivitate totală a gândirii obişnuite, întreaga fiinţă, corp şi psihic în uniune perfectă, în stare de atenţie lucidă, suntem, în mod real, noi înşine, această pasiune. Funcţionând în afara timpului, dispunem de o nouă minte, nealterată de tarele trecutului, care, tot ce întâlneşte luminează şi transformă potrivit energiei pure ce o defineşte şi dinamizează necontenit.

Ne mişcăm intr-un veşnic prezent, care se reînnoieşte de la o clipă la alta, ca un întreg contopit în universalitate. Suntem aidoma unui izvor de apă vie, pură prin conţinutul ei, care nu va seca niciodată.

Subliniem că pasiunea este Iubire atotcuprinzătoare, care nu poate suferi nici un fel de influenţă, ea fiind flacără ce consumă prin ardere orice impuritate a psihicului uman.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture