Ilie Cioara – Poluarea psihica

Dezvoltarea în general a industriei şi în mod deosebit, a industriei chimice, a întregistrat simultan o degradare tot mai accentuată a mediului ambiant în care suntem nevoiţi să ne ducem existenţa. In acest fel, sănătatea ne este mai mult sau mai puţin afectată de aerul pe care îl respirăm, de apa şi alimentele ce le consumăm, ca şi de zgomotul care depăşeşte un anumit număr de decibeli.

Oamenii de ştiinţă, pe bază de argumente temeinice, au reuşit să demonstreze pericolul care ne pândeşte pe fiecare. Apoi, prin intervenţii stăruitoare, ei au determinat factorii de decizie ce conduc interesele statelor, să ia o seamă de măsuri, care să menţină degradarea mediului la un nivel cât mai scăzut.

Deosebit de aceste măsuri proteguitoare, atât omul, cât şi celelalte vieţuitoare dispun şi de anumite mecanisme fiziologice, care le ajută să se adapteze la noile condiţii ale naturii degradate. Iar specia şi indivizii din componenţa ei reuşesc să se menţină, în funcţie de capacitatea respectivă de acomodare, care diferă de la individ la individ, după zestrea genetică a fiecăruia.

Dacă, la acest nivel, fenomenul este clar şi suficient de popularizat, să vedem care este situaţia pe plan psihic? Poluarea psihică este la fel de cunoscută? Ştim noi oare că prin activitatea gândirii noastre haotice suntem copărtaşi la toate stările conflictuale care există în lume, violenţe, crime şi războaie?

Pare incredibil, că o simplă ceartă sau doar o discuţie iritantă cu soţia, fiica, vecinul nostru sau colegul de la locul unde ne desfăşurăm activitatea, are o influenţă nefastă pe plan mondial. Iritarea noastră, atrasă de legea simpatiei energiilor similare, se adaugă la marele curent de ură şi violenţă – deja existent – şi-i amplifică intensitatea. Astfel, fără să vrem sau măcar să ştim, noi participăm în mod indirect la toate crimele, războaiele şi orice act de violenţă care se întâmplă pe Terra. Este firesc să fie aşa, pentru că, la nivel psihic, noi şi lumea în ansamblul ei, formăm o singură unitate. Suntem – ca să folosim o comparaţie – aidoma cu picăturile de apă dintr-un ocean, care formează o masă unitară în totalitatea sa.

Datorită acestei uniuni, energia pe care o emitem prin undele gândirii proprii se va întoarce asupra noastră. Astfel că, între noi şi restul lumii există un permanent flux şi reflux, prin care influenţăm şi suntem influenţaţi.

Dacă, până aici, lucrurile sunt clare şi precise – înţelese nu doar intelectual, prin simpla acceptare de date informative oferite de altcineva, ci întâlnite prin descoperirea personală – să vedem ce putem face în continuare? Ce şanse ni se oferă pentru a ne elibera de acest cerc vicios?

Activitatea gândirii cu imaginaţia şi efortul de voinţă proiectate egocentric, nu ne poate fi de nici un folos. Dimpotrivă, această gândire fiind, prin însăşi natura sa factor poluant, nu ar face decât să amplifice şi mai mult acest fenomen. Această simplă descoperire realizată individual, este un bun început. Deci, descoperim noi înşine că ficţiunea ego sau conştiinţa de suprafaţă, înrobită timpului care a condiţionat-o, răspunde de tot haosul existent astăzi în lume.

Faptele văzute ca fenomene în toaţă goliciunea lor, fără , nici o altă intervenţie, echivalează cu dizolvarea spontană a acestora. Iar în golul activităţii gândirii sau vidul psihic, descoperim că, totuşi, existăm ca stare de conştiinţă pură. In noua ipostază fiinţăm în afara timpului, fără dimensiune şi, prin atenţia globală clară şi lucidă ne mişcăm într-o perfectă armonie, care se înnoieşte de la o clipă la alta.

Omul adevărat, existent în profunzimea fiinţei noastre s-a descoperit singur şi funcţionează alimentându-se din propria energie. El este frumuseţe, bunătate, Iubire, Adevăr absolut. Această realitate, care reprezintă omul fericit, constituie o adevărată binefacere pentru întreaga omenire. Influenţa sa benefică este considerabilă. In prezenţa ei, toate energiile relative, câre determină poluarea psihică, sunt – pur şi simplu – spulberate.

Să mai reliefăm faptul că numai atunci când funcţionăm la acest nivel, suntem cu adevărat oameni întregi – corp şi psihic – în unitate perfectă. In asemenea clipe şi corpul funcţionează normal, cu determinări favorabile unei bune sănătăţi.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture