Articole

Ilie Cioara – Raritatea fenomenului “eliberarea”

Spargerea structurii tempo-spatiale si trezirea sau eliberarea fiintei umane de sub dominatia “ego”-ului este un fenomen rar intalnit. Care sa fie cauza acestei raritati?

Această întrebare ar trebui să şi-o pună toţi aceia care caută Adevărul absolut, pe Dumnezeu. Or, urmărind acelaşi ideal, sunt ei preocupaţi de pacea, armonia, echilibrul şi înnobilarea sufletului? Sau de adevărata fericire, Iubirea creatoare, bunătatea, inteligenţa, frumuseţea şi omenia, în general?

Merită întreaga apreciere şi laude omul care îşi pune întrebări – în forumul său interior – în legătură cu asemenea probleme, fiindcă acest semen şi-a descoperit deficienţa morală cu care nu este de acord. Nemulţumirea, în acest context, este un factor pozitiv.

Dar să vedem care este pasul următor. Mai întâi, ce fel de instrument urmează să folosim pentru a demola omul vechi, pentru ca, în locul lui, să se poată instala omul nou, radical diferit?

Poate omul vechi ajutat de cunoştinţele lui să-şi aducă sieşi transformări radicale? Nicidecum! Or, omenirea asta face de mii şi mii de ani şi noi o moştenim cu toate câte ea a încercat.

In acest fel practicile înaintaşilor ne-au relevat, prin ele însele, de ce este aşa de rar fenomenul pe care încercăm să-l lămurim. Aşadar metodele, analizele, doctrinele, conceptele filozofice, credinţele religioase nu conduc la înnobilarea sufletului omenesc – realizare posibilă numai prin întâlnirea fenomenului de eliberare.

Pentru simplul motiv – uşor de înţeles şi verificat pe loc – că toate tentativele făcute în sens de transformare, pornesc din centrul interesat al „ego“-ului.

Folosirea îndelungată a acestor mijloace nu a făcut altceva decât să amplifice degradarea morală a omului. Haosul existent astăzi în lume este suficient de grăitor.

Străbunii ne-au transmis, pe această linie a spiritualităţii, tradiţia, care ne-a accentuat dependenţa de efemerele deşertăciuni ale acestei lumi.

Şi-acum, iarăşi, o întrebare pusă celor care folosesc în prezent instrumentele de care aminteam mai înainte. Dacă prin ceea ce faceţi nu observaţi transformări radicale, de ce totuşi continuaţi? Unde este raţiunea logică în continuitatea practicării? Aţi îndrăgit în aşa măsură amăgirea, încât ea vă împiedică să vedeţi, să înţelegeţi Realitatea?

In schimb, iată ce ne oferă cunoaşterea: simpla conştientizare a reacţiilor minţii – determinate de provocările lumii exterioare sau ale lumii noastre interioare – conduce la dispariţia spontană a acestora. In locul gol – sau pasivitatea gândirii – mintea noastră se extinde la infinit, folosind noi celule cerebrale.

Cu noua minte cuprindem şi înţelegem prospeţimea vieţii pe clipe de existenţă. Această întâlnire este şi acţiune, care operează transformări radicale, ce conduc la demolarea „ego“-ului. In lipsa „ego“-ului Iubirea şi Inteligenţa ne cuprind întreaga fiinţă şi ne îndrumă prin impulsuri intuitive.

Să reţinem, deci, că orice acţiune iniţiată de „ego“ şi condusă de voinţă prin eforturi spre împlinirea unui ideal, nu face decât să fortifice structura egoistă şi să împiedice eliberarea. Toate căile cunoscute şi înregistrate memorial, care pretind transformări moralizatoare, sunt practici amăgitoare şi capcane învederate.

Integritatea fiinţei, descoperirea Sacrului şi concreţimea spirituală a omului nou, nu se pot realiza decât o dată cu dispariţia întregii structuri a „ego“-ului. Această ficţiune dispare prin străfulgerarea ei de către flacăra Atenţiei globale.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture