Ilie Cioara – Sensibilitatea

Sensibilitatea este o calitate a fiinţei umane, corolar firesc al integralităţii sale. Numai când realizăm uniunea dintre corp şi psihic – ipostaza armoniei desăvârşite – descoperim această disponibilitate spirituală. In clipa respectivă, noi suntem, în totalitatea fiinţei noastre, această inestimabilă puritate.

Un om cu adevărat sensibil nu are nici un fel de tangenţă cu activitatea obişnuită a gândirii. Nimic din trecutul său, sau din viitorul proiectat imaginativ, nu intervine spre a determina sau întreţine cumva sensibilitatea.

Numai când gândirea tace, atunci şi numai atunci, apare ceva nou, nemaiîntâlnit anterior, ca manifestare repetitivă. Fiind unicitate a clipei respective, prin ea se produc mutaţii radicale în structura psihologică a omului vechi.

In acest gol al activităţii minţii, o stare de conştiinţă nouă, nealterată de nici o intervenţie din trecut, permite transcendenţa intregii fiinţe din lumea dimensiunii limitate a cunoscutului, în Eternitatea creaţiei neîncetate. Psihologic, suntem o făptură nouă, cu o minte atotcuprinzătoare, sensibilă şi lucidă, în relaţie directă cu tot ce ne înconjoară.

Numai în această fericită postură, cunoaştem prin trăire, ce este mila, afectivitatea, Iubirea, bunătatea şi fericirea necondiţionată de vreo motivaţie din sfera mărginită a cunoaşterii.

Funcţionând la acest nivel de om universal, sunt excluse în mod categoric, încă de la început, problemele de natură psihologică, cu stări tensionale, traumatizante, atât de frecvent întâlnite la omul egocentric de mai înainte.

Să vedem cauzele care împiedică afirmarea sensibilităţii. Pe plan psihic, gândirea haotică care funcţionează mecanic prin tiparele timpului, face imposibilă prezenţa sensibilităţii. Această gândire, aşa cum deja am demonstrat anterior, defineşte omul obişnuit, care vagabondează aproape tot timpul, când spre un trecut decedat – prezent doar prin imagini – când spre un viitor incert, susţinut de aspiraţii înşelătoare.

Pe plan fizic, cauzele sunt multiple. O alimentaţie prea abundentă îngreunează funcţiile vitale ale corpului, cu repercusiuni corespunzătoare şi asupra psihicului. Consumul de alcool, tabagismul şi drogurile reprezintă un adevărat dezastru pentru sănătatea corpului şi buna lui funcţionare. Patimile, pe care acestea le declanşează, fac din împătimiţi nişte simple manechine. Ignoranţa, confuzia şi înrobirea lor îi transformă în repetenţi în faţa adevăratelor rosturi ale acestei vieţi.

Erudiţia filosofică sau ştiinţifică, pe care unii din ei o deţin, înregistrată memorial, constituie un prost exemplu pentru restul semenilor. Iar pentru ei, ştiinţa nepusă în practică, va reprezenta, la trecerea dincolo, o circumstanţă agravantă, care le va amplifica suferinţa.

Niciodată să nu disperăm, fiindcă în noi, se află atotputernica şi atotcuprinzătoarea divinitate, care tot ce întâlneşte transformă prin înnobilare şi sfinţire.

Prin “Cunoaşterea de Şine”, cu starea de smerenie şi atenta luminare, se pot înfăptui adevărate minuni de eliberare, atât de automatisme, cât şi de patimi. Simplitatea practicării ei este accesibilă tuturor fintelor umane. Daca binenteles, se doreste in mod cinstit, infaptuirea acestei opere grandioase de sacralizare.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture