Ilie Cioara – Umilinta

Umilinţa sau starea de smerenie nu este o elaborare concepută şi determinată în interiorul graniţelor structurii ego-ului, ale cărui realizări sunt şi rămân întotdeauna îmbrăcate în haina relativităţii. A fi umil nu înseamnă a ne supune necondiţionat unei anumite autorităţi spirituale şi a executa în mod automat tot ceea ce ni se porunceşte să facem sau să nu facem.

Starea de umilinţă nu echivalează nici cu acele forme de exteriorizare studiate şi prin repetări, însuşite ca o a doua natură, precum se observă în lumea monahală.

Ea nu este nici o modelare, sau formă de adaptare la un anumit prototip. Imitarea oricărei autorităţi spirituale nu conduce decât la degradarea fiinţei umane. Conduita celui care imită – indiferent de entitatea aleasă drept model – este o veritabilă schimonoseală. Viaţa unui astfel de imitator este ruptă de realitate. Masca pe care încearcă să şi-o ajusteze tot timpul, se află în contradicţie cu pornirile şi reacţiile firii.

Umilinţa nu poate fi cultivată, cum de pildă o facem cu orice floare din grădină. Nu rezultă ca final al unui proces de acumulări înregistrate pe o anumită perioadă de timp. Nu creşte şi nici nu descreşte ca nivelul unui râu. Ori există cu adevărat şi, în acest caz ea este completă, deci un întreg, ori lipseşte cu desăvârşire.

Adevărata stare de smerenie apare de la sine, în mod spontan îndată ce gândirea şi-a încetat orice fel de activitate. In acest climat de echilibru şi armonie interioară, personalitatea dispare. Nu suntem decât un veritabil “nimic” psihologic. Este doar o stare de atenţie lucidă – o supraconştiinţă atotcuprinzătoare, în care nu există scop, motiv sau vreun interes oarecare. Numai atingând această ipostază putem investiga, învăţa şi descoperi, prin înţelegere, adevărata noutate a vieţii care se schimbă de la o clipă la alta.

Acest minunat vid psihic sau inactivitate a minţii, oferă Infinitului din noi posibilitatea integrării întregei fiinţe cu Marele Tot căruia, prin origine, îi aparţinem în totalitate.

 
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine acest website!