Ilie Cioara – Viata religioasa
Adevărata viaţă religioasă nu constă în îndeplinirea unor practici născocite de mintea omenească, cărora, apoi, tot ea, le atribuie calitatea de sfinte sau sfinţitoare.
Nici rostirea unor rugăciuni sau împlinirea unor pravile nu realizează adevărata viaţă religioasă a individului. Buna credinţă, ca şi entuziasmul celui care se angajează spre atingerea idealului spiritual, nu sunt altceva decât simple aspiraţii ale aceluiaşi “ego”, ce se caută pe sine într-o altă variantă decât cea obişnuită pe plan material.
De asemenea, nici chiar acea viaţă plină de privaţiuni, pe care, cândva, cineva şi-o impune, sau îi este impusă, prin încadrarea sa într-o anumită disciplină, nu o putem califica drept religioasă.
Tiparele, în care ne vârâm în mod voluntar sau suntem vârâţi de maeştri sau alţi diriguitori spirituali, nu fac altceva decât să ne condiţioneze un alt mod de a gândi, altfel decât fiinţam înainte, încercuiţi de aceste tipare rigide, vom intra, în mod sigur – voit, sau fără vrerea noastră – în confruntare cu alţi semeni, la rândul lor închişi în tipare diferite de ale noastre.
Viaţa religioasă nu este produsul gândirii, şi al imaginaţiei, care, oricât de extinse ar fi ele, sunt şi rămân prizoniere lumii finite, cu totul improprie unei asemenea realizări.
Minunata performanţă nu-i realizabilă decât în pasivitatea nemijlocită a minţii noastre. Numai în clipa în care noi înşine realizăm acea pace interioară, fără să urmărim prin aceasta o anumită împlinire, ne ridicăm deasupra existenţei cotidiene. Astfel eliberaţi de întreaga masă de acumulări, care ne limitează şi ne înrobeşte, descoperim unica ipostază în care viaţa religioasă îşi poate desfăşura nestingherită propria ei activitate.
De acum funcţionând ca unitate psihosomatică, dispunem de o energie pură, în care Iubirea şi frumuseţea îşi impun sacralitatea transformatoare. Un astfel de trăitor este un adevărat om religios care, prin noua sa mentalitate, se detaşează de tot, ce este efemer şi meschin şi se uneşte cu Eternul, spre fericirea sa şi binefacerea întregii lumi.
Cartile lui Ilie Cioara se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina