Jose Silva – Cuvintele tale au putere
În introducere s-a propus ca la prima lectura să nu execuţi nici un exerciţiu. Cel care urmează acum face însă excepţie; pe acesta încearcă-l chiar acum. Concentrează-ţi toată puterea ta de imaginaţie. Să vedem ce implicaţii cuprinde. Închipuieşte-ţi că eşti în bucătărie şi ţii în mâna o lămâie, pe care chiar acum ai scos-o din frigider. Simţi răceală în mâna. Uită-te la exteriorul ei, la coaja ei galbenă. Coaja lămâii este galbenă, cerată, iar la cele două capete se termina printr-o umflătură mica verde. Apas-o apoi şi vei simţi duritatea şi greutatea ei.
Acum ridica lămâia până la nasul tău şi miroase-o. Nimic nu miroase ca o lămâie, nu-i aşa? Taie-o în două şi miroase-o din nou. Mirosul este şi mai puternic. Acum musca din ea o bucată mare şi lasă ca zeama să-ţi umple gura. Nimic nu are un gust ca o lămâie, nu-i aşa?
În acest punct dacă ai utilizat bine imaginaţia ta începi să salivezi. Să cercetăm mai atent fenomenul. Cuvintele, “doar” cuvintele au influenţat funcţia glandei tale salivare. Cuvintele nici n-au reflectat realitatea, ci doar ceea ce ţi-ai închipuit. Când ai citit aceste cuvinte despre lămâie, ai transmis creierului tău, ca ai o lămâie, deşi în realitate nu aveai această intenţie.
Creierul tău a luat lucrurile în serios şi a spus glandelor salivare: “Acest om muşcă dintr-o lămâie. Grăbiţi-vă şi spălaţi repede gura”. Glandele salivare s-au supus comenzii. Cei mai mulţi dintre noi gândesc că, cuvintele pe care le folosim reflecta semnificaţii, iar sensul lor poate fi bun sau rău, adevărat sau greşit, puternic sau slab. Toate acestea sunt adevărate, dar aceasta este doar o jumătate de adevăr. Cuvintele oglindesc nu numai realitatea, ci creează realitatea, ca de exemplu stimularea salivaţiei. Creierul nostru nu este doar interpretul subtil al intenţiilor noastre, el recepţionează informaţia şi o depozitează şi are grijă de organismul nostru. Spune-i de exemplu: “Eu mănânc acum o lămâie” şi imediat începe să lucreze.
Acum este timpul pentru ceea ce în Control Mental se numeşte “curăţirea mentală”. Pentru aceasta nu avem un exerciţiu, doar o determinare, pentru a avea grijă ce fel de cuvinte utilizăm pentru punerea în funcţiune a creierului nostru. Exerciţiul efectuat a fost unul neutru – fizic, nu a făcut nici bine, nici rau. Dar cuvintele folosite de tine pot face bine sau rău. Mulţi copii fac un mic joc la masă. Ei descriu mâncarea pe care o mănâncă prin termeni care produc repulsie. Obiectul jocului este să se prefacă, că nu le este greaţa de acest nou mod de prezentare a mâncării şi să împingă pe altcineva peste capacitatea lui de a se preface. Untul este piure de gândaci striviţi – ca să aleg un termen mai puţin pitoresc de care îmi aduc aminte. Acest lucru reuşeşte destul de des şi pofta de mâncare dispare. Ca adulţi jucam destul de des acest joc. Ne pierdem pofta de viata prin folosirea unor cuvinte negative, iar cuvintele, a căror putere creste prin repetare, creează în schimb o viata negativă, pentru care cheful este pierdut. “Ce mai faci”? A, n-aş vrea să mă plâng” sau “N-are rost să mă plâng” sau “Nu e chiar rău” Cum răspunde creierul la aceste răspunsuri sumbre? Ţi-e “lehamite” să speli vasele, să găteşti? Lipsa banilor îţi dă “mari dureri de cap”? Ţi-e “sila” de vremea rea? Sunt convins ca o mare parte din venituri medicii le datorează cuvintelor pe care le folosim. Aminteşte-ţi: creierul nu
este un interpret subtil. El spune: “Acest om solicita o durere de cap. În ordine. Iată vine durerea de cap”.
Evident durerea nu apare imediat ce am adus vorba despre ea. În mod natural corpul nostru este programat pentru o sănătate bună şi toate activităţile lui sunt îndreptate în acest scop. Cu timpul însă, dacă acţionăm prin aceste cuvinte, subminând sistemul lui de apărare, va livra boala pe care am comandat- o.
Două lucruri întăresc puterea cuvintelor pe care le folosim: nivelul nostru de conştientă şi gradul nostru de implicare emoţionala cu care vorbim.
“Doamne, ce doare”! Spus cu toată convingerea aceasta, va da o călduroasă găzduire durerii. “Eu aici nu pot să fac absolut nimic”! Enunţat cu o trăire intensă, devine un adevăr care dă o înfăţişare reală acestui sentiment.
Controlul Mental oferă o protecţie eficienta fata de obiceiurile noastre reale. În Alfa şi în Teta, cuvintele noastre au o putere extraordinară. După cum ai remarcat în capitolele anterioare, poţi să-ţi comanzi visele utilizând cuvinte uimitor de simple şi să intri în Alfa transferând cuvintele în cele trei degete.
Niciodată n-am râs de Emile Coue, deşi astăzi, în lumea – noastră sofisticata mulţi fac acest lucru. El a devenit celebru printr-o frază, care astăzi stârneşte rasul ca şi poanta unui banc: “Zi de zi, în orice privinţă, eu sunt din ce în ce mai bine”. Aceste cuvinte au vindecat mii de oameni de bolile lor teribil de serioase. Acestea nu sunt o gluma; eu apreciez aceste cuvinte şi mă gândesc cu stimă şi respect la Dr. Coue, pentru că am învăţat lecţii fără de preţ din cartea sa “Stăpânirea de sine prin autosugestie”. (Self Mastery Autosuggestion, New York: Samuel Weiser, 1974). Dr. Coue a fost farmacist aproape 30 de ani în Troyes, Franţa, unde s-a şi născut. După studii şi experienţe cu hipnoza, a dezvoltat o metoda proprie de psihoterapie, bazată pe autosugestie. În 1910 a deschis un sanatoriu în Nancy, unde a tratat cu succes mii de pacienţi care sufereau de reumatism, cefalee severă, astm, paralizia
membrelor, bâlbâiala, tuberculoza, tumori fibroase şi ulcer – o varietate mare de afecţiuni. El afirmă: “Niciodată nu am vindecat pe nimeni, i-am învăţat numai cum să se vindece”.
Nu este nici un dubiu că bolnavii s-au vindecat – fapt bine documentat, dar din păcate metoda lui Coue a dispărut aproape în totalitate odată cu moartea lui în anul 1926. Dacă aceasta metodă nu ar fi fost atât de complexă încât doar câţiva specialişti o puteau învaţă să o practice, ea ar fi existat şi astăzi. Metodă este simplă şi fie care poate învăţa această tehnică.
Esenţa ei este în Controlul Mental. Există două principii de bază:
1. Noi ne gândim doar la un singur lucru la un moment dat.
2. Când ne concentrăm asupra unui gând, gândul devine realitate, pentru că trupul nostru îl transformă în acţiune.
De aceea dacă doreşti să declanşezi procesele de vindecare ale trupului tău, care pot fi blocate de gânduri negative (conştiente sau inconştiente) trebuie să spui de 20 de ori succesiv: “Zi de zi în toate privinţele, eu sunt din ce în ce mai bine”. Dacă faci acest lucru de două ori pe zi, foloseşti metoda Coue.
Deoarece cercetările mele au arătat ca puterea cuvintelor este în mare măsură amplificată la nivelele meditative, am făcut câteva adaptări acestei metode. Noi spunem la nivelele Alfa şi Teta: “în fiecare zi, în orice privinţă, eu sunt mai bun, mai bun şi mai bun”. Noi spunem acestea numai o singura dată în timpul meditaţiei.
Noi, de asemenea, spunem – şi aceasta este influenţată de Dr. Coue – “gândurile negative şi sugestiile negative, nu au nici o influenţa asupra mea, la oricare nivel al minţii”. Aceste două propoziţii prin ele însele, au creat un număr impresionant de rezultate concrete. Deosebit de interesant este cazul unui soldat care a participat la cursul de Control Mental doar o singură zi, pentru ca pe neaşteptate a fost trimis în Indochina. El şi-a amintit cum să mediteze, precum şi cele două propoziţii. El a ajuns în grupa unui sergent alcoolic, cu un temperament aprins, care a ales pe noul venit drept ţintă a cruzimilor sale deosebite. După câteva săptămâni, soldatul s-a trezit noaptea tuşind, apoi au apărut crizele de astm, boala de care nu suferea înainte. Un consult medical amănunţit a arătat că el este perfect sănătos. Între timp el era tot mai obosit; îndeplinea tot mai greu sarcinile de serviciu, ceea ce a atras şi mai mult antipatia sergentului. Alţi soldaţi din aceasta grupă au căutat refugiu în droguri, dar el a apelat la Controlul Mental şi cele două propoziţii. A avut şansa să poată medita de trei ori pe zi. “În trei zile am devenit complet imun la răutăţile sergentului.
Făceam ceea ce spunea, dar cuvintele lui nu mă mai afectau. După o săptămâna n-am mai tuşit şi n-am mai avut crize de astm”.
Dacă acest lucru ar fi fost relatat de un absolvent al Controlului Mental, m-aş fi bucurat, aşa cum mă bucur de orice succes obţinut, dar nu aş fi fost aşa de impresionat. Noi avem câteva tehnici de mare eficienta, pentru autovindecare, pe care le veţi învăţa în capitolele următoare. Cazul acestui tânăr este deosebit de interesant pentru ca el nu a cunoscut nici o tehnica de acest gen şi a utilizat numai cele două propoziţii, pe care le-a învăţat în prima zi de curs.
Cuvintele au o putere covârşitoare şi la nivelele cele mai adânci ale minţii, fata de cele utilizate în Controlul Mental. Doamna Jean Mabrey, asistenta anestezist (şi instructor de Control Mental) din
Oklahoma, foloseşte aceste idei în interesul bolnavilor săi. În timp ce ei sunt sub anestezie, o anestezie profundă, ea le şopteşte la ureche o serie de indicaţii care pot accelera refacerea lor, sau în câteva cazuri chiar salvarea vieţii lor. Chirurgul a constatat cu surprindere că un pacient al său are
pierderi foarte mici de sânge în timpul operaţiei, deşi în mod obişnuit, în astfel de operaţii pierderile de sânge sunt mult mai mari. D-na Mabrey i-a şoptit bolnavului: “Spune-i corpului tău să nu sângereze”. Ea i-a şoptit acest lucru bolnavului înainte de prima incizie şi apoi din 10 în 10 minute în timpul operaţiei.
În timpul unei alte operaţii ea i-a şoptit bolnavei: “Când te vei trezi vei simţi ca toţi te iubesc şi tu însăţi te vei iubi”.
Chirurgul a acordat o atenţie specială acestei paciente. Ea era o femeie mereu în tensiune, se plângea tot timpul, la fiecare durere era o prevestire de rău – o atitudine care îi putea îngreuna recuperarea.
Mai târziu când s-a trezit din anestezie, ea avea o nouă expresie a feţei şi trei luni mai târziu, chirurgul i-a spus D-nei Mabrey ca acea pacientă era total “transformată”. A devenit relaxată şi optimistă şi a fost recuperată rapid după operaţie.
Munca D-nei Mabrey ilustrează trei lucruri pe care le învăţăm în Controlul Mental: Primul, cuvintele au putere specială la nivelele profunde ale minţii; al doilea, mintea are putere să comande mult mai ferm asupra corpului decât am crede noi; şi al treilea – ce am notat şi în capitolul V, noi suntem întotdeauna conştienţi.
Cât de mulţi părinţi intră brusc în camera copilului, care doarme, aranjează puţin plapumă şi pleacă, când o pauză pentru câteva cuvinte cu sens pozitiv şi pline de dragoste i-ar ajuta mai mult să se simtă mai siguri şi să fie mai calmi în timpul zilei?
Foarte mulţi cursanţi de la Controlul Mental au simţit o îmbunătăţire a stării de sănătate, uneori chiar înainte de terminarea cursului, încât odată am avut chiar probleme cu medicii din oraşul meu. Câţiva pacienţi le-au spus medicilor lor ca noi i-am vindecat, iar medicii au făcut reclamaţie la procurorul districtual. El a investigat cazul şi a constatat că noi nu practicăm medicină, aşa cum se temeau medicii. Din fericire nu este ilegal ca Controlul Mental să fie bun pentru sănătate, altfel astăzi nu ar fi existat organizaţia Controlului Mental.