Articole

Louise Hay – Cum te poti schimba

„Trec orice punte cu uşurinţă şi cu bucurie.”

Personal, îmi place la nebunie să aflu „cum.” Toate teoriile din lume sunt inutile dacă nu ştim cum să le aplicăm în vederea schimbării. Personal, am fost întotdeauna o femeie pragmatică şi am simţit de când mă ştiu nevoia de a afla ce trebuie să faci pentru a schimba lucrurile în bine. Principiile cu care vom lucra în continuare sunt: Cultivarea voinţei de a te elibera. Controlul propriei minţi. Iertarea celorlalte persoane, dar şi iertarea de sine.

Eliberarea de nevoie

Uneori, atunci când încerci să te eliberezi de un tipar mental, situaţia pare să se înrăutăţească o vreme. Acest lucru nu reprezintă un semn rău, ci un indiciu că lucrurile încep să se schimbe, că afirmaţiile tale dau rezultate şi că trebuie să continui.

Exemple:

Dacă lucrezi pentru o prosperitate mai mare, este posibil să îţi pierzi portofelul.

Dacă lucrezi pentru armonizarea relaţiei tale de cuplu, este posibil să te cerţi cu partenerul tău.

Dacă lucrezi pentru sănătate, este posibil să răceşti.

Dacă lucrezi pentru exprimarea talentelor şi capacităţilor tale creatoare, este posibil să fii concediat de la slujbă.

Uneori, problemele noastre iau o turnură diferită, iar noi începem să înţelegem mai multe lucruri. De pildă, să spunem că încerci să te laşi de fumat şi îţi spui: „îmi propun să mă eliberez de ,nevoia’ de a fuma.” Pe măsură ce progresezi, constaţi că relaţiile tale interumane devin din ce în ce mai dizarmonioase.

Nici în acest caz nu trebuie să disperi, întrucât este un indiciu evident că schimbarea a început.

In schimb, îţi poţi pune întrebări de genul: „Nu cumva doresc să renunţ la relaţiile mele dizarmonioase? Nu cumva fumul de ţigară îmi crea o ceaţă mentală care mă împiedica să văd cât de neplăcute erau aceste relaţii? De ce mi-am creat aceste relaţii?

Poţi constata astfel că ţigările erau doar un simptom exterior, nu principala cauză a lucrurilor. Inţelegerea pe care ţi-o dezvolţi acum te poate elibera pe mult mai multe planuri.

De pildă, începi sa înţelegi şi să îţi propui deschis: „Doresc să mă eliberez de ,nevoia’ mea de a mă angrena în relaţii dizarmonioase.” Ajungi astfel să îţi dai seama că principalul motiv pentru care simţeai disconfort era acela că ţi se părea că ceilalţi oameni te critică tot timpul.

Ştiind că tu eşti acela care îşi creează întotdeauna experienţele de viaţă, începi sa lucrezi cu o nouă afirmaţie: „îmi propun sa mă eliberez de nevoia de a fi criticat.”

In timp ce te gândeşti la criticile celor din jur, îţi dai seama că în copilărie ai fost foarte mult criticat. De aceea, copilul din tine nu se simte „acasă” decât atunci când este criticat. Pentru a-ţi ascunde această tendinţă, tu ţi-ai creat „o perdea de fum.”

Următorul pas ar putea fi o altă afirmaţie: „îmi propun săi îi iert pe…” Dacă vei continua cu toate aceste afirmaţii, s-ar putea să descoperi că ţigările nu te mai atrag deloc şi că oamenii din viaţa ta nu te mai critică. Abia atunci vei putea spune că te-ai eliberat în sfârşit de această nevoie.

Aceste procese nu sunt foarte simple şi pot dura o vreme. Dacă vei persevera însă cu blândeţe şi dacă îţi vei acorda zilnic câteva momente de reflecţie, vei putea găsi toate răspunsurile de care ai nevoie. Inteligenţa care reprezintă esenţa fiinţei tale este aceeaşi Inteligenţă care a creat această planetă. Ai încredere că Ghidul tău Interior îţi va revela tot ce trebuie să ştii.

Exerciţiu: Eliberarea de nevoie

Dacă ai participa la unul din seminarele mele, te-aş pune să faci acest exerciţiu alături de un partener. Il poţi face însă la fel de bine şi în faţa unei oglinzi – una mare, de preferinţă.

Gândeşte-te pentru o clipă la un aspect din viaţa ta pe care doreşti să îl schimbi. Du-te apoi la oglindă şi priveşte-te în ochi. Spune cu voce tare: „îmi dau seama că mi-am creat singur această problemă şi doresc să mă eliberez de tiparul mental aflat în subconştientul meu care este responsabil pentru menţinerea ei.” Afirmă acest lucru de mai multe ori, cu convingere.

Dacă te-ai afla alături de un partener la unul din seminarele mele, l-aş ruga pe acesta să îţi spună dacă este de părere că ai fost foarte sincer. Scopul exerciţiului ar fi să îţi convingi partenerul de seriozitatea declaraţiei tale.

Dacă eşti singur, întreabă-te cât de serios ai rostit declaraţia anterioară. Convinge-te singur în faţa oglinzii că de data aceasta te simţi cu adevărat pregătit să ieşi din sclavia trecutului.

Ajunşi în acest punct, mulţi oameni se sperie întrucât nu ştiu CUM să se elibereze de problema lor. Ei se tem să se angajeze într-un proces a carui finalitate nu o cunosc, întrucât nu deţin toate răspunsurile. Acesta este doar un ultim obstacol ridicat în calea ta de egoul care opune rezistenţa. Treci peste argumentele sale şi mergi liniştit mai departe.

Unul din aspectele cele mai sublime ale acestui proces este că noi nu trebuie să ştim ce avem de făcut în continuare. Singurul lucru de care avem nevoie este voinţa (dorinţa fermă) de a ne elibera. Inteligenţa Universală sau subconştientul nostru va avea grijă de detalii. Subconştientul ţine cont de toate cuvintele tale, iar punctul de putere se află în momentul prezent. Gândurile din mintea ta şi cuvintele pe care le rosteşti în acest moment îţi determină viitorul.

Mintea ta este un instrument

In totalitatea ei, fiinţa ta înseamnă mult mai mult decât mintea ta conştientă (egotică). Chiar dacă la ora actuală ţi se pare că mintea ta conştientă conduce întregul spectacol, acest lucru se datorează exclusiv faptului că aşa ţi-ai antrenat-o. Ea nu reprezintă altceva decât un instrument, care poate fi folosit aşa cum doreşti.

Felul în care îţi foloseşti la ora actuală mintea ţine doar de obişnuinţă, şi orice obişnuinţă poate fi schimbată dacă doreşti cu adevărat, ba chiar şi numai ştiind că aceştia este posibil.

Linişteşte-ţi pentru o clipă flecăreala mentală (dialogul interior) şi gândeşte-te la această idee: MINTEA TA ESTE INSTRUMENT PE CARE IL POŢI FOLOSI AŞA CUM DORESTI.

Gândurile pentru care „optezi” îţi creează experientele de viaţă. Dacă porneşti de la premisa că va fi dificil sa iti schimbi olobişnuinţă mentală sau modul de a gândi, acest lucru se va adeveri, dar numai datorită convingerii tale. Dacă ai porni de la premisa că: „îmi este tot mai uşor pe zi ce trece să aduc modificările dorite în viaţa mea”, această afirmaţie s-ar adeveri la rândul ei.

Controlul propriei minţi

Există înlăuntrul tău o putere şi o inteligenţă incredibila, care reacţionează în permanenţă la gândurile şi la cuvintele tale. Dacă vei învăţa să îţi controlezi mintea printr-o alegere conştientă a gândurilor, tu vei putea fi la unison cu această putere.

Nu porni de la premisa că mintea ta deţine controlul. TU eşti cel care deţine controlul asupra ei. Renunţă la vechiul tău mod de a gândi.

Dacă vechiul tău mod de a gândi încearcă să revină în forţă şi îţi spune: „îmi este atât de greu să mă schimb”, preia controlul asupra minţii tale şi spune-ţi: „Optez pentru a crede că îmi este din ce în ce mai uşor să fac aceste schimbări.” Este posibil să ai nevoie de mai multe astfel de conversaţii cu mintea ta înainte ca ea să recunoască faptul că tu deţii controlul asupra ei şi să facă aşa cum îi spui.

Singurul lucru pe care îl poţi controla cu adevărat este modul tău curent de a gândi

Gândurile tale de altădată au dispărut. La ora actuală, singurul lucru pe care îl mai poţi face este să trăieşti experienţele pe care le-au generat ele. In schimb, modul tău curent de a gândi se află în totalitate sub controlul tău.

Exemplu:

Dacă ai un copil mic căruia i-ai permis foarte mult timp să stea noaptea oricât de târziu doreşte, după care iei decizia bruscă de a-i impune să se culce la ora 8:00 seara, cum crezi ca se va simţi în prima noapte? Cu siguranţă, el se va revolta, împotriva acestei reguli, aşa că va ţipa şi va da din picioare, făcând tot ce îi va sta în puteri pentru a nu se culca. Dacă vei ceda, copilul va obţine controlul asupra ta şi nu-I vei putea convinge niciodată să facă aşa cum doreşti tu.

In schimb, dacă îţi menţii calm decizia şi insişti cui fermitate că aceasta este noua lui oră de culcare, mai devreme sau mai târziu revolta lui va înceta. După două sau trei seri dificile, copilul se va obişnui cu noua lui oră de culcare.

La fel se petrec lucrurile şi cu mintea. La început, ea se va revolta, şi acest lucru este normal. Ea a fost antrenată să se comporte într-un anume fel şi nu îl convine nicio schimbare. Tu eşti însă cel care deţine frâiele controlului asupra ei. De aceea, dacă vei rămâne ferm pe poziţie, în scurt timp vei începe să gândeşti altfel. Vei trăi chiar o stare euforică, ştiind că nu mai eşti victima neputincioasa a gândurilor tale, ci stăpânul absolut al acestora.

Exerciţiu: Eliberarea Interioară

In timp ce citeşti acest paragraf, respiră profund. Pe expiraţie, relaxează-ti întregul trup de tensiuni. Conştientizează la început relaxarea capului, a frunţii şi a feţei. Capul nu trebuie să fie tensionat pentru a putea citi în continuare. Lasă-ţi apoi limba, gâtul şi umerii să se relaxeze. Poţi ţine în mâini o carte inclusiv dacă eşti relaxat; nu trebuie neapărat să o strângi cu forţă. Fă acest lucru chiar acum. Lasă-ţi apoi spatele, abdomenul şi zona pelviană să se relaxeze. In final,  relaxează-ţi picioarele şi tălpile. Respiră calm.

S-a produs cumva o schimbare majoră în corpul tău de când ai citit ultimul paragraf? Observă cât de multe tensiuni erau acumulate în corpul tău. Dacă ai putut face acest lucru în cazul corpului, cu siguranţă îl poţi face şi în cazul minţii.

Aşează-te într-o poziţie confortabilă. Relaxeaza-te şi spune-ţi: „Doresc să mă eliberez. Renunţ la toate tensiunile. Renunţ la teamă. Renunţ la mânie. Renunţ la vinovăţie. Renunţ la tristeţe. Renunţ la vechile mele limitări. Renunţ la toate aceste lucruri. Mă simt împăcat cu mine însumi şi cu viaţa mea. Mă simt în siguranţă.”

Repetă de două-trei ori acest exerciţiu. Bucură-te de senzaţiile produse de acest proces de eliberare interioară.

Repetă exerciţiul ori de câte ori simţi că gândurile legate de rezistenţă îţi invadează din nou mintea. Noua stare interioară nu va putea deveni o rutină peste noapte. Va trebui să o cultivi o vreme. Dacă vei începe întotdeauna lucrul interior cu instaurarea acestei stări de pace mentală, afirmaţiile vor prinde mult mai uşor rădăcini în subconştientul tău, pentru că vei deveni mult mai deschis şi mai receptiv faţă de ele. Nu trebuie să te lupţi cu schimbarea, să fii stresat sau tensionat. Este suficient să te relaxezi şi să afirmi ceea ce doreşti. Aceasta este calea uşoară care conduce către schimbare.

Eliberarea la nivelul corpului fizic

Uneori este nevoie să experimentăm inclusiv o eliberare la nivelul corpului fizic. Experienţele şi emoţiile noastre sunt adeseori blocate în interiorul corpului. Spre exemplu, dacă ţi-ai controlat prea multă vreme expresia verbală, poţi ţipa în interiorul maşinii, cu geamurile închise. Dacă ai acumulat prea multă mânie, poţi lua o pernă la bătaie, poţi juca tenis sau poţi alerga.

Acum ceva vreme, am avut o durere de umăr care m-a ţinut o zi sau două. Am încercat să o ignor, dar durerea a refuzat să dispară. In cele din urmă, m-am aşezat în linişte şi m-am întrebat: „Ce se întâmplă? Ce fel de senzaţie aceasta?”

Mi-am dat Imediat seama că este o senzaţie de arsură. Arsură… Arsură… Asta înseamnă mânie. De ce esti mânioasă?”

Nu-mi dădeam seama de ce eram mânioasă, aşa ca mi-am spus: „Haide să vedem dacă pot afla care este cauza mâniei mele.” Am aşezat pe pat două perne mari şi le-am „luat la bătaie”, lovindu-le cu foarte multă energie.

După circa 12 lovituri, mi-am dat perfect seama de ce eram mânioasă. Motivul îmi era cât se poate de limpede. De aceea, am continuat să lovesc pernele cu şi mai multă putere ţipând şi eliberându-mi astfel emoţiile din corp. La sfârşit, m-am simţit mult mai bine, iar a doua zi umărul meu nu mai avea nimic.

Eliberează-te de trecut

Foarte mulţi oameni vin la mine şi îmi spun că nu se pot bucura din cauza unor evenimente care s-au petrecut în trecut. Ei nu au făcut ceva ce ar fi trebuit să facă, sau au greşit într-un fel sau altul, motiv pentru care nu se pot bucura plenar de viaţă în prezent. Alţii nu mai au ceva ce au avut în trecut, iar acest lucru continuă să le lipsească, sau au fost răniţi în trecut şi nu mai pot accepta iubirea în prezent.

Pornind de la un eveniment neplăcut din trecut, aceşti oameni fac tot ce le stă în puteri pentru a prelungi la nesfârşit neplăcerea acelui moment. Dacă au comis în trecut o greşeală, ei se asigură că vor rămâne de-a pururi nişte oameni „răi.” Invers, dacă altcineva a greşit în trecut faţă de ei, au grijă să dea vina pe ei pentru toate relele ulterioare din viaţa lor. Din cauza mâniei provocate de o situaţie din trecut, devin excesiv de critici şi nu mai sunt dispuşi să ierte pe nimeni. Dacă au fost trataţi cu nepăsare în trecut, au grijă să nu uite şi să nu ierte.

“Nu ma pot bucura de viata mea actuala deoarece cand eram in liceu nu am fost invitata de niciun baiat la balul de absolvire.”

„Nu m-am descurcat deloc la prima mea audiţie. De atunci, nu mai suport să mă duc la nicio audiţie, întrucât nu vreau să mă mai fac de râs.”

„Nu-mi pot trăi plenar viaţa din cauza divorţului care s-a petrecut cu mult timp în urmă.”

„De când m-a rănit observaţia unei persoane, nu mai am încredere în nimeni.”

„Am furat cândva un obiect. De atunci, simt nevoia să mă pedepsesc încontinuu.”

„Nimic nu îmi reuşeşte în viaţă, întrucât am crescut în sărăcie.”

Noi refuzăm adeseori să acceptăm că această cramponare de trecut – indiferent cât de îngrozitor a fost evenimentul din viaţa noastră – NU FACE DECÂT SĂ NE RĂNEASCĂ ÎN CONTINUARE PE NOI. „Celorlalţi” nu le pasă cu adevărat.

De regulă, ei nici măcar nu au idee despre ce se întâmplă în mintea noastră. Refuzând să trăim din plin în momentul prezent, noi ne rănim singuri.

Trecutul nu mai există, iar ceea ce a fost nu mai poate fi schimbat. Momentul prezent este singurul pe care îl putem experimenta. Atunci când ne plângem de un eveniment din trecut, noi experimentăm această amintire în momentul prezent, pierzând astfel din vedere experienţa pe care o trăim în clipa de faţă.

Exerciţiu: Eliberarea de trecut

Scopul acestui exerciţiu este de a te elibera de ataşamentul emoţional faţă de evenimentele din trecut. Lasă-ţi amintirile să fie exact ceea ce sunt: nişte simple amintiri.

Dacă te gândeşti la hainele pe care le-ai purtat în clasa a treia, de regulă nu simţi niciun ataşament emoţional. Această amintire nu este altceva decât 0 amintire banală.

La fel ar trebui să se petreacă lucrurile şi cu celelalte evenimente din trecutul tău. Dacă te vei elibera de ele, îţi vei putea folosi întreaga putere mentală pentru a te bucura de momentul prezent, creându-ţi astfel un viitor mai bun.

Enumeră pe o foaie de hârtie toate amintirile de care doreşti să te detaşezi. Cât de tare îţi doreşti acest lucru? Remarcă reacţiile tale. Ce trebuie să faci pentru a te elibera de ataşamentele emoţionale faţă de aceste amintiri? Cât de intens îţi propui acest lucru? Care este nivelul tău de rezistenţă?

Iertarea

Pasul următor este iertarea. Iertarea de sine şi iertarea celorlalţi oameni ne eliberează întotdeauna de trecut. Cursul de miracole afirmă în repetate rânduri că iertarea este răspunsul la aproape toate problemele noastre. Intr-adevăr, ori de câte ori ne simţim blocaţi, putem fi siguri că trebuie să iertăm ceva sau pe cineva.

Dacă nu ne putem bucura în totalitate de momentul prezent, înseamnă că ne cramponăm de un eveniment sau de o emoţie din trecut. Poate fi vorba de un regret, de tristeţe, de teamă, de o rană sufletească, de vinovăţie, de o acuzaţie, de un resentiment, de mânie sau chiar de dorinţa de a ne răzbuna. Fiecare din aceste stări de spirit se datorează incapacităţii noastre de a ierta, de a ne detaşa de trecut şi de a ne reintegra în momentul prezent.

Iubirea este întotdeauna răspunsul care poate vindeca orice, iar cea mai directă cale către iubire este iertarea. Iertarea dizolva toate resentimentele. Ea poate fi abordata pe mai multe cai.

Exerciţiu: Dizolvarea resentimentelor

Există un exerciţiu de dizolvare a resentimentelor pe care l-am citit în cartea lui Emmet Fox şi care funcţionează de fiecare dată. In acest scop, aşează-te confortabil, cu ochii închişi, şi relaxează-ţi mintea şi corpul. Imaginează-ţi apoi că stai într-un teatru întunecat. Singurul lucru luminat este scena din faţa ta, pe care se află persoana faţă de care simţi; cele mai profunde resentimente. Poate fi vorba de o persoană din trecut sau din prezent, vie sau moartă, nu contează.

Dacă poţi vizualiza clar persoana, imaginează-ţi că i se întâmplă ceva bun, ceva la care ţine foarte mult. Imaginează-ţi că zâmbeşte şi că se simte fericită. Susţine această imagine timp de câteva minute, apoi las-o să se dizolve. La acest exerciţiu recomandat de Fox am adăugat personal şi un al doilea pas. După ce persoana părăseşte scena, urcă-te tu însuţi acolo. Stai în lumina reflectoarelor şi imaginează-ţi că ţi se întâmplă tot felul de lucruri bune. Zâmbeşte şi simte starea de fericire care te invadează. Urmăreşte să integrezi întreaga umanitate în această stare de fericire şi de abundenţă interioară pe care o simţi.

Exerciţiul de mai sus dizolvă norii întunecaţi ai resentimentelor pe care îi purtăm cu toţii în noi. Nu întâmplător, multor oameni li se pare foarte dificil de făcut. Te asigur însă că de fiecare dată când îl vei aplica, la sfârşitul lui te vei simţi un alt om. Practică-l cel puţin o dată pe lună şi observă cât de uşurat te simţi în final.

Exerciţiu: Eliberarea dorinţei de răzbunare

Toţi practicanţii aflaţi pe o cale spirituală cunosc importanţa iertării. Mulţi oameni mai trebuie să facă însă un pas înainte de a putea ierta în totalitate. Uneori, copilul din tine simte nevoia să se răzbune înainte de a se simţi liber să ierte. In astfel de cazuri, recomand acest exerciţiu:

Aşează-te într-o poziţie confortabilă, cu ochii închişi. Gândeşte-te la cineva pe care îţi vine foarte greu să îl ierţi. Ce ai dori să-i faci? Ce ar trebui să facă el pentru a se bucura de iertarea ta? Imaginează-ţi că acest lucru se întâmplă chiar acum. Intră cât mai mult în detalii. Cât timp doreşti să sufere şi să facă penitenţă?

După ce ai terminat, revino la starea normală şi gândeşte-te că dorinţa ta de răzbunare a fost satisfăcută. De regulă, cei mai mulţi dintre oameni se simt uşuraţi în acest moment, aşa că se pot gândi în linişte la iertare. Pe de altă parte, nu se recomandă să practici zilnic acest exerciţiu. Este suficient să îl practici o singură dată, pentru a scăpa o dată pentru totdeauna de dorinţa de răzbunare.

Exerciţiu: Iertarea

In sfârşit, eşti pregătit să ierţi. Dacă este posibil practică următorul exerciţiu alături de un partener, Dacă eşti singur, practică-l cu voce tare.

Aşează-te într-o poziţie confortabilă, cu ochi închişi, şi spune: „Persoana pe care doresc să o iert este ……… Te iert pentru……….

Repetă de mai multe ori această frază, schimbând de fiecare dată numele persoanei. Poţi de asemenea să o repeţi de mai multe ori în cazul aceleiaşi persoane, mai ales dacă ai foarte multe lucruri să îi ierţi. Dacă lucrezi alături de un partener, roagă-l să îţi spună cu voce tare (ca şi cum ar fi persoana pe care o ierţi): „îţi mulţumesc. Acum te eliberez.” Dacă nu lucrezi alături de un partener, imaginează-ţi că persoana pe care o ierţi îţi spune acest lucru. Practică acest exerciţiu timp de cel puţin cinci sau zece minute. Cercetează-ţi cu atenţie inima, pentru a descoperi toate nedreptăţile care ţi s-au făcut. In final, eliberează-te de ele.

Dacă simţi că te-ai eliberat îndeajuns de mult de resentimentele faţă de alte persoane, îndreaptă-ţi în continuare atenţia asupra ta. Spune-ţi cu voce tare: „Mă iert pe mine pentru………..

Practică şi această etapă timp de cel puţin cinci minute. Aceste exerciţii sunt foarte puternice şi merită să fie practicate cel puţin o dată pe săptămână, pentru a elimina cât mai multe resentimente. Este uşor să te detaşezi de unele experienţe, în timp ce pentru altele trebuie să lucrezi foarte mult. Dacă vei persevera însă, va veni cu siguranţă o zi în care te vei simţi eliberat.

Exerciţiu: Vizualizarea

Şi iată un alt exerciţiu pe care ţi-l recomand cu tărie. Dacă este posibil, roagă pe cineva să îţi citească rândurile care urmează, sau înregistrează-le pe un reportofon şi ascultă-le.

Incepe prin a te vizualiza pe tine pe vremea când erai copil la vârsta de cinci sau de şase ani. Priveşte acest copil în ochi. Remarcă aspiraţia lui şi constată că el nu aşteaptă decât un singur lucru de la tine: să îl iubeşti. De aceea, deschide-ţi braţele şi îmbrăţişează-l la piept cu multă iubire şi cu gingăşie. Spune-i cât de mult îl iubeşti, cât de mult ţii la el.

Laudă-l şi spune-i că este normal să greşească din când în când, întrucât numai aşa va putea învăţa.

Promite-i că vei fi alături de el orice s-ar întâmpla, în continuare, micşorează dimensiunile acestui copil până când devine suficient de mic pentru a-ti încăpea în palmă. Plasează această imagine în inima ta, astfel încât ori de câte ori vei privi în jos, să poţi vedea micuţa lui faţă uitându-se în sus la tine şi să îi poţi dărui întreaga ta iubire.

Vizualizează-ţi apoi mama sub forma unei fetiţe de patru sau cinci ani, speriată şi căutând iubirea, fără să ştie unde o poate găsi. Ia în braţe această fetiţă şi strânge-o la piept. Spune-i cât de mult o iubeşti. Promite-i că vei fi întotdeauna alături de ea, orice s-ar întâmpla. Când se mai linişteşte şi când începe să se simtă în siguranţă, micşorează-i şi ei dimensiunile şi aşeaz-o în inima ta, alături de copilul din tine. Lasă-i pe cei doi să se împrietenească şi să se bucure unul de compania celuilalt.

In continuare, vizualizează-ţi tatăl sub forma unui copilaş de trei sau patru ani, speriat şi plângând, aflat în căutarea iubirii. Vizualizează lacrimile care se rostogolesc pe faţa lui, care nu ştie încotro să se întoarcă. De-acum te-ai familiarizat cu mângâierea copiilor mici. De aceea, ia în braţele tale cel de-al treilea copilaş şi strânge-l la piept. Linişteşte-l şi mângâie-l. Spune-i cât de mult îl iubeşti şi că vei fi întotdeauna alături de el.

Când lacrimile i se usucă pe faţă şi constaţi că băieţelul s-a liniştit, micşorează-i dimensiunile şi aşează-l în inima ta. Lasă-i pe cei trei copii să se joace împreună şi iubeşte-i pe toţi în egală măsură.

In inima ta există atât de multă iubire încât ai putea să vindeci cu ea întreaga planetă. Deocamdată, foloseşte-ţi această iubire pentru a te vindeca pe tine. Incepe prin a conştientiza o lumină caldă şi blândă care străluceşte în inima ta. Lasă această senzaţie să îţi schimbe felul în care gândeşti şi în care vorbeşti despre tine.

In infinitatea vieţii mele, totul este perfect, integral şi desăvârşit.

Schimbarea este legea naturală a vieţii mele. De aceea, mă bucur de orice schimbare din viaţa mea. Imi doresc să mă schimb, îmi propun să îmi schimb felul de a gândi, cuvintele pe care le folosesc.

Trec uşor şi cu bucurie de la vechea mea viaţă la noua mea viaţă. Este mult mai uşor să mă iert decât am crezut. Iertarea mă face să mă simt senin şi uşurat.

In această stare de bucurie, învăţ să mă iubesc din ce în ce mai mult pe mine însumi. Cu cât mă eliberez de mai multe resentimente, cu atât mai mare devine iubirea pe care o pot manifesta.

Schimbarea gândurilor mele mă face să mă simt bine. In această zi, optez pentru a experimenta starea de plăcere.

Totul este perfect în lumea mea.

 
Cartile lui Louise L. Hay se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture