Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Priveste cu intensitate

krisnaobservator

Se pare ca a invata este surprinzator de dificil, dupa cum este si a asculta. Noi nu ascultam de fapt nimic deoarece mintea noastra nu este libera; urechile noastre sunt pline cu lucrurile pe care deja le stim, astfel incat ascultarea devine extrem de dificila.

Cred – sau mai degraba aceasta este o regula – a asculta ceva total, cu intensitate, a fi una cu ceea ce asculti, atunci actul ascultarii este un factor eliberator, dar din pacate niciodata nu ascultati asa cum niciodata nu invatati.

Pana la urma, vei invata ceva atunci cand iti vei darui intreaga fiinta fata de acel ceva.

Cand te vei darui in totalitate matematicii, inveti; dar atunci cand esti intr-o stare de contradictie, atunci cand nu doresti sa inveti, dar esti fortat sa inveti, atunci acesta devine doar un proces de acumulare.

A invata este precum ai citi un roman cu nenumarate personaje, aceasta necesitand o atentie deplina, nu o atentie contradictorie.

Daca doriti sa invatati despre o frunza – o frunza de primavara sau o frunza de vara – intr-adevar trebuie sa observati simetria si textura sa, calitatile frunzei vii.

Exista frumusete, exista putere, vitalitate intr-o singura frunza.

Deci, pentru a invata despre funze, flori, nori, apusul de soare sau despre o fiinta umana, trebuie sa le privim cu toata intensitatea. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine acest website!