Articole

Rav Michael Laitman, PhD – A construi o casa

Înţelegerea facerii Creaţiei poate fi simplificată printr-un exemplu: o persoană care doreşte să construiască o casă, va desena mai întâi casa în forma finală. După aceea, persoana trebuie să planifice cu atenţie munca, în etape şi apoi să le execute. Acesta nu este şi cazul Creatorului. În aceeaşi clipă în care Creatorul a gândit crearea creaturilor, acestea au fost făcute, şi au apărut în forma corectată. Deci, din perspectiva Creatorului, noi suntem deja în forma corectată. Nu are nici o importanţă că noi descoperim gradat adevărata noastră stare.


De aceea, când dorim să primim putere, ne întoarcem la starea Ein Sof, pe care noi o numim „Creator”. Pentru a primi putere şi discernământ, ne întoarcem la realitatea corectată în care noi deja existăm, şi către care trebuie să aspirăm. Ein Sof este Gândul, şi lumea Atzilut este planul detaliat – acestea sunt cele două faze ce preced execuţia Gândului. Este similar cu modul în care cineva gândeşte despre construcţia unei case, atunci când îşi pune pe hârtie gândurile chiar şi fără să aibă materiale de construcţie.

Sub lumea Atzilut este Parsa, separaţia între Atzilut şi lumea de sub aceasta. Creaturile încep de la Parsa în jos. Totuşi, Creatorul nu trebuie să aştepte acţiunile creaturilor. Pentru El, Gândul şi Planul sunt întreaga realitate. Sub Parsa există lumile Beria, Yetzira, Assiya şi mai jos de acestea, se află Această Lume (figura 14).

Lumina vine din lumea Atzilut în jos, în concordanţă cu dorinţa persoanei de a „construi casa”. Această dorinţă, pe care cineva o ridică spre Lumina Superioară, este intenţia de a mulţumi Creatorul şi de a se asemăna cu El. Cu alte cuvinte, este intenţia de a obţine similaritate cu Creatorul.

Procesul de dăruire către Creator, constă într-un început şi un sfârşit. Nu doar că începutul şi sfârşitul preexistă, dar fiecare are stadii intermediare. Persoana cunoaşte în avans stadiul prin care trebuie să treacă, deoarece în concordanţă cu planul, predefiniţia fiecărui stadiu provine din Kli-ul care trebuie să facă o corecţie treptată.

Există diverse dorinţe în Kli, interconectate una cu cealaltă. Ele pot fi comparate cu organele unui singur corp, în care fiecare este necesar pentru a construi intenţia de a dărui. Corectarea unei dorinţe, le influenţează pe toate celelalte, care trebuie să se manifeste în locul potrivit, în ordinea corecţiei. Nu este nimic în viaţa cuiva, care să nu fie prederminat de structura voinţei de a primi, aşa cum calea corecţiei este predefinită şi divizată într-o ordine prestabilită. Noi suntem întotdeauna în ultimul stadiu, chiar şi acum. Pe măsură ce Reshimot apare la suprafaţă şi ne pune în diverse stadii, tot ceea ce facem este să le îndeplinim pe fiecare. Nu putem alege ce stadii vom experimenta, dar putem fi sprijiniţi de mediul înconjurător pentru a realiza cât mai eficient fiecare stadiu. Deci noi vom progresa de la un stadiu la următorul.

Mai mult, chiar şi modul în care realizăm stadiile în care ne aflăm, este predeterminat. Nimic nu e nou din perspectiva Creatorului; este doar ascuns de noi, astfel încât să alegem independent să evoluăm spiritual. Mai târziu, când nu ne vor mai afecta eforturile, vom descoperi că succesul nostru şi căderile în atingerea acestor stadii, au fost deasemeni predeterminate. Când aceasta are loc, noi vom fi absolut integraţi sub ghidarea perfectă a Creatorului.

Dacă ar fi să corectăm dincolo de interesul nostru în rezultatele pe care le simţim în vasele noastre, noi nu am mai fi influenţaţi de ceea ce se întâmplă la început, mijloc şi sfârşit. La fel ca şi Creatorul, începutul, mijlocul şi sfârşitul, s-ar egaliza în noi şi ar deveni un singur stadiu.

Acesta este motivul pentru care aceia care se corectează pe sine, transcend timpul şi efectul stadiilor temporare. Corecţia prin care trebuie să trecem constă în detaşarea de interesul de sine.

Putem defini o creatură ca pe „ceva” care se simte pe sine detaşată de Creator, şi aparent are propriile drepturi. Din punctul de vedere al creaturii, casa nu este încă terminată. Creatura simte că poate contribui cu ceva la construcţia acesteia.

Când creatura începe să descopere proiectul care are scopul de a construi casa, se consideră că, creatura s-a adus singură înapoi în Ein Sof. Eforturile sale de a găsi consiliere şi tărie pentru a înţelege planul Creatorului şi de a-l realiza, aduce creatura într-o familiaritate interdependentă cu planul, şi într-o includere ulterioară în casa finalizată.

Totuşi, acest proces se desfăşoară exact atunci când creatura adaugă aparent fiecare piuliţă, bolţ, tablă sau cărămidă, necesare construcţiei. Această contribuţie constituie dorinţa persoanei de a fi încorporată în casă, nu în construcţia actuala a ei. Materia primă, metalele, lemnul şi cărămizile, sunt toate dorinţe. Persoana are nevoie doar să-şi dorească să plaseze fiecare dorinţă în locul potrivit acesteia, în concordanţă cu Planul Creatorului. Construind casa făcută din dorinţe, persoana dobândeşte Gândul Creatorului. Aceasta este recompensa creaturii.

Gândul Creaţiei poate fi atins doar în interiorul acestei lumi. În timp ce se află în această lume, un cabalist studiază treptat acţiunile Creatorului direct de la El, şi începe să vrea să facă acelaşi lucru. Cabaliştii numesc acest proces „te cunoaştem din propriile acţiuni”.

Ceea ce rezultă din acest proces este atingerea gândirii Creatorului, a Gândului Său. Gândul Creatorului precede facerea creaturii. De aceea, după obţinerea acestuia, persoana nu numai că se aduce singură înapoi la locul său de naştere, dar se ridică şi pe un nivel superior, trecând peste nivelul „creaturii” şi atingând actualul nivel, al Creatorului. Într-un asemenea punct putem spune că ei sunt o singură minte, în adeziune, sau în echivalenţă de Formă.

Mai exact, planul apare la primul contact cu spiritualitatea. Aceasta deoarece fiecare nivel spiritual este o structură completă de zece Sfirot. Substanţa construcţiei, structura sa, chiar şi constructorul său, toate devin cunoscute la apariţia primului tablou. După admiterea în lumea spirituală, persoana devine mai bună şi mai familiarizată cu structura sa, deoarece spiritualitatea este construită doar cu consimţământul persoanei, faţă de fiecare treaptă a procesului.

Consimţământul se referă la intenţia persoanei de a dărui, la intenţia altruistă. Independenţa cuiva şi libertatea de alegere, „locul de muncă” al cuiva, sunt în concordanţă cu intenţia altruistă. Aceasta este ceea ce Creatorul nu a adăugat niciodată, şi nici nu poate adăuga. Lumea Ein Sof este casa pe care Creatorul o dăruieşte creaturii cu atâta iubire, dar aceasta trebuie să întoarcă aceeaşi iubire pentru El, şi făcând acest lucru, construieşte aparent aceeaşi casă pentru Creator. De aceea creatura întoarce acţiunile Creatorului, egalizează cu El şi de aceea se ridică spre Gândul Creaţiei.

 


Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 


Sustine traducerea audio a mai multor articole: Doneaza!

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture