Articole

Rav Michael Laitman, PhD – Legile naturii

Trăim într-o lume pe care o cunoaştem parţial. Sunt multe reguli în Natura, unele pe care le descoperim cu uşurinţă deoarece sunt evidente în existenţa noastră. Legea gravitaţiei, de exemplu, este evidentă, deoarece dacă încercăm să zburăm fără a avea instrumente adecvate, vom cădea înapoi pe pământ. Unele legi sunt aplicabile doar în planul terestru, iar altele se aplică deasemeni şi spaţiului cosmic. Unele dintre aceste reguli sunt percepute prin intermediul simţurilor şi a corpurilor noastre, dar sunt şi alte legi, cum ar fi legile radiaţiilor, a căror acţiune nu o putem simţi. Putem doar vedea fenomenul pe care acestea îl produc. Nu putem percepe, auzi sau vedea undele, dar le recunoaştem efectele.


Sunt şi alte reguli ale căror efecte nu le cunoaştem. Simţim anumite fenomene, dar nu putem identifica cu claritate originea acestora. Cu alte cuvinte, experienţa noastră demonstrează că dacă am fi ştiut toate aceste reguli care afectează lumea, am fi putut să fim fericiţi şi să avem succes. Unele reguli le învăţăm din experienţă, alte reguli de comportament le învăţăm copii fiind, de la părinţii noştri, de la prieteni, de la mediul înconjurător şi de la societate în general. Regulile pe care le învăţăm prin educaţie, nu sunt cunoscute de noi din naştere. Nu ne este clar că acesta este modul în care ele există în lume, dar educatorii noştri ne-au convins în diferite feluri că aşa stau lucrurile şi că aceasta este calea pe care trebuie s-o urmăm. Dacă ar putea copiii să vadă singuri, că ceva a fost greşit, atunci ei nu ar proceda astfel. Dacă cineva nu înţelege personal, că este rău să fii crud şi dăunător cu ceilalţi, dacă cineva eşuează să vadă că hoţia este un fenomen negativ, societatea demonstrează acest lucru prin penalităţi aplicate unor asemenea acţiuni.

Dacă am fi fost conştienţi de faptul că există o lege a realităţii ce a determinat faptul că dacă furăm, natura ar avea o reacţie negativă, atunci nu am fi făcut asta. Dacă am şti că penalitatea pentru furt ar fi boala sau că ceva teribil ce ni s-ar întâmpla, nouă sau celor dragi nouă, atunci am evita furtul. De aceea, acolo unde persoana nu vede legea şi consecinţele acţiunilor personale, societatea o ajută să determine regulile pe care trebuie să le urmeze, împreună cu sistemul de recompense şi pedepse aferent.

În mod clar, ne-ar place să ştim cum operează regulile naturale şi apoi să ne comportăm în concordanţă cu ele, dar regulile privitoare la relaţiile noastre cu societatea şi cu Forţa Superioară, par să fie ascunse. Cabala afirmă că aceste reguli pot fi urmate doar pe măsură ce sunt atinse. Când umanitatea revelează întregul sistem şi înţelege conexiunea cu Forţa Superioară, atunci vom fi capabili cu siguranţă să urmăm legea generală a realităţii – legea dăruirii. Dar până atunci, nu putem forţa pe nimeni să fie într-un asemenea stadiu.

În Cabala, valoarea numerică a cuvintelor „Dumnezeu” şi „Natură”, este aceeaşi (86). Luând în considerare egalitatea acestora, deducem că tot ceea ce se află în natură în jurul nostru, atât lumea aceasta cât şi lumile superioare spirituale, sunt toate Dumnezeu. Sistemul acestor forţe este manifestarea Creatorului în faţa noastră. Cunoaştem regulile la nivel fizic, şi poate că vom şti şi legi adiţionale peste câteva sute de ani, dar nu aceasta este sursa problemelor noastre. Pe măsură ce evoluăm, trebuie să ajungem să cunoaştem legile spirituale, acelea care se referă la gradul uman din noi. În prezent, nu numai că nu le cunoaştem, dar nici măcar nu suntem aproape de înţelegerea lor. În consecinţă, umanitatea se afundă din ce în ce mai mult în situaţii critice, generaţie după generaţie şi starea noastră devine din ce în ce mai disperată. Nici una din legile fizice pe care le descoperim prin intermediul fizicii, chimiei, biologiei sau al oricărui alt domeniu de ştiinţă, nu ne va ajuta. Folosirea descoperirilor ştiinţifice în beneficiul umanităţii, nu va face să avem o viaţă mai bună, mai sigură, sau mai completă, din moment ce nu ţinem cont de regulile spirituale.

Ce am câştigat învăţând cum să avem mai multe recolte, dacă egoismul uman ne împiedică să ne dispensăm de ele, pentru beneficiul tuturor? Fiinţele umane folosesc împotriva lor, fiecare beneficiu din regulile pe care le-au descoperit, deoarece încă nu s-au corectat ca şi oameni. Suferim deoarece nu cunoaştem cum să dirijăm nivelul uman, vorbitor, din noi. Toate problemele umanităţii, provin dintr-un singur motiv, acela că nu ne conducem corect.

Oamenii se omoară unii pe alţii, sunt frustraţi, speriaţi şi disperaţi. Toate aceste fenomene sunt maladii ale nivelului vorbitor din noi, şi nu ale nivelelor: mineral, vegetal sau animal, care se află în noi. Avem mâncare, apă şi adăpost. Pentru generaţiile trecute, condiţiile de viaţă erau mult mai aspre, dar oamenii erau mai fericiţi. Noi nu suntem fericiţi, şi totul provine din dezechilibrul dintre nivelul vorbitor din noi şi forţele naturii. Această stare nu se va schimba până când noi nu ne schimbăm, până nu studiem aceste forţe şi nu egalizăm cu ele.

Suntem ca o şurubelniţă într-un motor care lucrează continuu. Dacă nu ne aflăm exact în poziţia corectă, dacă nu suntem în sincronicitate cu maşinăria, cu siguranţă vom simţi discomfort. Faptul că nu ne grăbim să corectăm poziţia noastră în raport cu aceste forţe, se poate întoarce până la urmă împotriva noastră.

Cu o mie sau două mii de ani în urmă, umanitatea nu era atât de opusă mecanismului naturii. Dar astăzi, suntem mult mai evoluaţi, mai egoişti, mai cruzi şi de aceea ne aflăm într-un contrast mult mai mare cu legile naturii. Baal HaSulam afirmă că acesta este motivul pentru care suferinţa noastră se intensifică la fiecare generaţie.

…natura, ca un judecător competent, ne pedepseşte în concordanţă cu dezvoltarea noastră, ca să vedem că, în măsura în care omenirea se dezvoltă, tot aşa cresc durerile şi tulburările… şi înafară de loviturile de care avem parte astăzi, trebuie deasemeni să luăm în consideraţie potenţiala sabie a viitorului, şi concluzia corectă ce trebuie trasă, este că în final, natura ne va înfrânge şi toţi vom fi forţaţi să ne dăm mâinile, pentru a urma regulile, cu toate măsurile ce se impun. Baal HaSulam, Pacea

Sistemul legilor ce operează continuu asupra noastră, nu ne cere părerea în legătură cu acest lucru. Dacă îl vom cunoaşte, vom merge în concordanţă cu el şi vom avea o viaţă fericită. Dar dacă nu îl studiem, vom simţi un discomfort din ce în ce mai mare pe măsură ce continuăm să evoluăm şi să ne adâncim în dezechilibrul nostru faţă de sistem. Ca să descoperim regulile spirituale, trebuie să începem să ne schimbăm şi să acţionăm în concordanţă cu aceste reguli. Acesta este motivul pentru care ne-a fost dată înţelepciunea Cabalei. De aceea, ştiinţele pe care le-am cunoscut şi dezvoltat până acum, sunt raportate la nivelele mineral, vegetal şi animal, iar ştiinţa Cabalei este în relaţie cu nivelul uman vorbitor.

 


Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 


Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture