Articole

Rav Michael Laitman PhD – Momentul este ACUM

Cartea Zoharului, „Biblia” Cabalei, a fost scrisă cu aproximativ 2000 de ani în urmă. Ea spune că pâna la sfârşitul secolului 20, egoismul umanităţii va atinge o intensitate fără precedent.

După cum am văzut mai inainte, cu cât mai mult dorim, cu atât mai goi ne simţim. De aceea, începând de la sfârşitul secolului 20, umanitatea a experimentat cea mai mare goliciune pe care a experimentat-o vreodată. Cartea Zoharului scrie deasemeni, că atunci când aceasta stare de gol este simţită, umanitatea va avea nevoie de mijloace de vindecare astfel încât oamenii să devină satisfăcuţi. Apoi, spune Zoharul, va sosi momentul în care Cabala va fi făcută cunoscută întregii umanităti ca un mijloc de a atinge starea de saţietate prin similarităţi cu Natura.

Procesul de atingere a saţietăţii, Tikkun, nu va avea loc instantaneu şi nici simultan pentru fiecare. Pentru ca Tikkun să aibă loc, o persoană trebuie să dorească să se întâmple. Este un proces ce evoluează independent de voinţa proprie a cuiva.

Corectarea începe când o persoană îşi dă seama că natura sa egoistă este sursa a tot ce este rău. Este o experienţa foarte personală şi foarte puternică, dar invariabil aduce persoana în faza de a dori schimbarea, de a se muta de la egoism la altruism.

Dupa cum am mai spus, Creatorul ne tratează ca pe o fiinţă creată, singulară şi unită. Am încercat să ne atingem scopurile egoiste, dar astăzi descoperim că problemele noastre vor fi rezolvate doar în mod colectiv şi altruistic. Cu cât devenim mai conştienţi de egoismul nostru, cu atât mai mult vom dori să folosim metoda Cabalei pentru a schimba natura noastră înspre altruism. Nu am făcut acest lucru atunci când a apărut Cabala, dar il putem face acum, deoarece acum ştim că avem nevoie de el!

Ultimii 5,000 de ani ai evoluţiei umanităţii, au fost un proces de încercare a unei metode, de examinare a plăcerii pe care o furniza aceasta, de ajungere în starea de deziluzie referitor la ea, şi de părăsire a acestei metode în favoarea alteia. Metodele au venit şi au plecat, dar starea de fericire nu a sporit în noi. Acum, că metoda Cabalei a apărut, având ca ţintă corectarea celui mai înalt nivel de egoism, nu mai trebuie să experimentăm calea deziluziei. Putem pur şi simplu să ne corectăm egoismul prin intermediul Cabalei, şi toate celelalte corecţii vor decurge ca un efect de domino. Astfel, în timpul acestei corecţii, putem simţi împlinire, inspiraţie şi bucurie.

Înţelepciunea Cabalei (înţelepciunea recepţiei), a apărut prima oara cu 5,000 de ani în urmă, când umanitatea a început să se întrebe despre scopul existenţei sale. Cei care aveau această cunoaştere se numeau „cabalişti” şi aveau răspunsul în legătură cu scopul vieţii şi cu rolul umanităţii în Univers.

Dar în acele vremuri, dorinţele majorităţii oamenilor erau prea mici ca să necesite şi cunoaştere. Astfel încât, atunci când Cabaliştii au văzut că umanitatea nu avea nevoie de înţelepciunea lor, ei au ţinut-o ascunsă şi au pregătit-o în secret, pentru timpurile în care fiecare ar fi fost pregătit pentru această cunoaştere. Între timp, umanitatea a dezvoltat alte căi, precum religia şi ştiinţa.

Astăzi, când un număr din ce în ce mai mare de oameni, sunt convinşi că religia şi ştiinţa nu furnizează răspunsurile la întrebările cele mai profunde ale vieţii, ei încep să privească în altă parte pentru a găsi aceste răspunsuri. Acestea sunt vremurile pe care Cabala le-a aşteptat, şi de aceea reapare acum – pentru a furniza răspunsul la scopul existenţei.

Cabala ne spune că Natura, care este sinonimă cu Creatorul, este întreagă, altruistă şi unită. Ea ne spune că trebuie nu doar să înţelegem Natura, dar trebuie să şi dorim să implementăm acest mod de existenţa în noi.

Cabala ne spune deasemeni, că facând acest lucru, nu doar că vom egala Natura, dar vom înţelege şi Gândul ce stă în spatele acesteia – Marele Plan.

În final, Cabala afirmă că înţelegând Marele Plan, vom deveni egali cu acest Mare Plan, şi că acesta este scopul Creaţiei – să egalizeze Creatorul.

 
Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture