Articole

Rav Michael Laitman, PhD – Puterea gandului

Gândul este o forţă foarte puternică. În documentarul What the Bleep Do We Know?, Dr. John Hagelin a povestit despre un experiment de meditaţie colectivă ce a avut loc în Washington D.C.. Conform celor spuse de Hagelin, a rezultat că meditaţia în masă a dus la scăderea numărului de crime în acea vară, cu douăzeci şi cinci de procente. Totuşi, în această acţiune nu există liberă alegere, din moment ce Reshimo este cel care a provocat întregul proces – decizia de a organiza meditaţia colectivă şi automat scăderea numărului de crime. Totuşi, în prezent dorim să lucrăm doar cu modul de operare al dorinţelor umane, şi nu cu nivelul aflat deasupra acestora, nivel care ne „guvernează”.


Aducerea unui grup de oameni împreună, având un singur scop, creează o putere imensă. Aceasta se datorează faptului că fiecare foloseşte inconştient sistemul care deja există şi prin care toţi sunt deja conectaţi. Chiar dacă oamenii se unesc pentru scopuri rele, ei tot trezesc puteri formidabile.

Gândurile pot schimba realitatea deoarece un gând este o expresie a dorinţei. Dorind ca realitatea să fie într-un fel sau altul, se pare că noi canalizăm viitorul nostru către direcţia dorită. Dacă nivelul crimelor creşte şi mii de oameni se unesc în meditaţie ca să îl scadă, atunci ei vor reuşi acest lucru deoarece participanţii la eveniment şi-au inserat propriile voinţe în acel Reshimo. Acesta este un potenţial brut, şi atitudinea cuiva faţă de acel Reshimo poate afecta forma pe care acesta o va lua.

Conectarea oamenilor într-un gând comun, creează congruenţa cu stadiul Ein Sof, în care toate sufletele sunt deja conectate. Putem afirma că o asemenea congruenţă există chiar şi când conexiunea nu are scopul de a aborda Creatorul, cu alte cuvinte dăruirea. Altfel spus, congruenţa cu sistemul, lucrează în concordanţă cu conexiunea cu Creatorul.

Conexiunea atrage puterea de Sus, care schimbă modul în care Reshimo pare să se dezvăluie. Şi totuşi, trebuie să nu uităm că atitudinile noastre faţă de Reshimo, sunt deasemeni predeterminate în interiorul acelui Reshimo. Să folosim ca exemplu meditaţia colectivă, pentru a clarifica problema liberei alegeri. Trebuie subliniate două aspecte:

1. După trezirea unei dorinţe de a folosi puterea colectivă, persoana aplică această putere şi atinge un rezultat impresionant.

2. Activarea dorinţelor, are ca rezultat un randament substanţial, deoarece acea persoană utilizează Reshimo, sistemul şi Lumina.

Într-adevăr, nu există nici măcar un singur act în toate acestea, care să provină de la individ, din moment ce Reshimo îndeamnă acea persoană să acţioneze. Şi ca orice altă maşinărie, persoana a făcut o acţiune şi a obţinut un anumit rezultat. Singurul lucru care a implicat acel individ în proces, a fost elementul cauză şi consecinţă De fapt, deoarece noi dobândim o existenţă independentă în spiritualitate, cunoaşterea noastră nu este nimic altceva decât înregistrarea cauzelor şi a efectelor.

Percepţia noastră asupra realităţii, este senzaţia noastră raportată la Lumina Superioară. Măsurile prin care simţim Lumina, poartă denumirile de „această lume” sau „lumea spirituală”. Această lume se referă la o simţire a Luminii Superioare, prin intermediul unei intenţii egoiste, în timp ce simţirea lumii prin intermediul intenţiei altruiste este numită „lumea spirituală”. Aceste descrieri exprimă două forme ale relaţiei faţă de Lumina Superioară.

Atitudinea noastră faţă de Lumina Superioară defineşte stadiul nostru, determină în care lume şi la ce nivel ne situăm. Această atitudine este determinată de Reshimo ce evoluează într-o anumită ordine, începând cu nivelul inanimat, continuând cu cel vegetal, animat şi până la vorbitor. Lanţul de Reshimot determină totul şi înafară de asta, nimic nu există.

Reshimot evocă dorinţe din ce în ce mai puternice în noi, începând cu dorinţele existenţiale fizice (cele pentru sex, hrană şi familie), continuând cu dorinţele pentru prosperitate, onoare, dominaţie şi terminând cu cele pentru cunoaştere.

Oamenii de ştiinţă lucrează cu cele mai înalte dorinţe ale speciei umane – dorinţele (Reshimot) pentru cunoaştere şi erudiţie. Îndată ce aducem toate Reshimot în dorinţa egoistă de a primi, ni se cere să începem corecţia noastră cu scopul de a progresa.

Cabala începe acolo unde se termină abilitatea noastră de a cerceta realitatea. Aceasta se datorează faptului că înţelepciunea Cabalei, permite persoanei să schimbe un Reshimo din egoist în altruist. Realizarea unui Reshimo altruist, îi permite cercetătorului să depăşească realizarea nivelului de Reshimot care se trezeşte în acesta şi acest lucru ne duce către nivelul Forţei ce coordonează reactivarea Reshimot în lumea spirituală. Cercetătorul explorează în această lume spirituală, Forţele care formează Rădăcinile realităţii virtuale ale acelei persoane, Forţele pe care cercetătorii le caută cu atâta disperare.

Oamenii de ştiinţă sunt nivelul evolutiv al dorinţelor, cel mai înalt în această lume. Asta este exact condiţia lor: de a nu găsi rădăcina lucrurilor sau de a nu învăţa ce se află dincolo de materie. Ei au reuşit să presupună doar că există un Gând dincolo de materie şi că acest Gând este probabil unul al iubirii şi dăruirii. Ei chiar vor ajunge să afirme liber, că trebuie să existe o altă cale, diferită, de a cerceta realitatea, cu alte cuvinte ei nu vor fi capabili să o găsească. Este imposibil să schimbi modul lor obişnuit de abordare a realizării Reshimot, fără înţelepciunea Cabalei.

Fără dubii că umanitatea a trebuit să realizeze toate Reshimot până în stadiul ei prezent, fără să aibă cunoştinţe în acest domeniu. Dar astăzi, umanitatea se găseşte într-o nevoie acută de cunoaştere a motivului pentru care totul pare atât de disperat, a strigătului ce iese din inima umanităţii şi care invocă dezvăluirea înţelepciunii Cabala. Aceasta va ajuta umanitatea să realizeze Reshimot spirituale, către care acum se deplasează, Reshimot care determină intensificarea cererii spirituale a multor oameni.

Dacă umanitatea aşteaptă până când cercetătorii săi vor descoperi singuri adevărul, fără sprijinul înţelepciunii Cabalei, s-ar putea să se găsească într-o avalanşă de crize, eşecuri şi dezastre, fără precedent. Acesta este motivul pentru care înţelepciunea Cabalei este acum dezvăluită, pentru a uşura tranziţia. Şi asta este deasemeni, ceea ce cabaliştii încearcă să explice umanităţii, înainte ca aceasta să cadă sub influenţa tuturor acestor preziceri.

 
Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture