Articole

Rav Michael Laitman PhD – Universul nostru

La începutul capitolului anterior am scris că, înainte de a fi ceva creat, a fost Gândul Creaţiei. Acest Gând a creat Faza Unu până la Faza Patru a dorinţei de a primi, care a creat lumile Adam Kadmon până la Assiya, care apoi a creat sufletul Adam ha Rishon, care s-a rupt în miliardele de suflete ce le avem astăzi.

Este foarte important să ne amintim această ordine a creaţiei, deoarece ne aminteşte că lucrurile evoluează de sus în jos, de la spiritual la corporal şi nu în alt mod. Practic vorbind, aceasta înseamnă că lumea noastră este creată şi guvernată de lumile spirituale.

Mai mult, nu există nici măcar un motiv în lumea noastră, care să nu se întâmple mai întâi sus şi singura diferenţă între lumea noastră şi lumile spirituale este că evenimentele din lumile spirituale reflectă intenţii altruiste şi evenimentele din lumea noastră reflectă intenţiile egoiste.

Din cauza structurii în cascadă a lumilor, lumea noastră este numită „lumea rezultatelor”, proceselor spirituale şi evenimentelor. Indiferent de ceea ce facem aici, nu are impact în nici o lume spirituală. De aceea, dacă dorim să schimbăm ceva în lumea noastră, trebuie prima oară să escaladăm lumile spirituale, „camera de control” a lumii noastre şi care afectează lumea aceasta, de acolo.După cum se întâmplă în lumile spirituale, totul în lumea noastră evoluează pe parcursul celor cinci faze, de la Zero la Patru. Lumea noastră este construită ca o piramidă. La bază, începutul evoluţiei acestei lumi, este nivelul naturii moarte (neanimată), făcut din trilioane de tone de materie.

Pierdută în aceste trilioane de tone de materie este o firavă fărâmiţă numită „Planeta Pământ” şi, pe acest Pământ, a apărut nivelul vegetativ. Natural, vegetaţia pe Pământ este, cantitativ, infinit mai mică decât materia neanimată de pe Pământ şi, asta, ca să nu mai comparăm cu cantitatea de materie din întregul univers.
Nivelul animat a apărut după cel vegetativ şi are o masă foarte mică, chiar şi în comparaţie cu nivelul vegetativ.

Cel vorbitor, bineînţeles, a apărut ultimul şi are cea mai mică masă dintre toate. Recent, un alt nivel a răsărit din nivelul vorbitor. Este numit „nivelul spiritual” sau „spiritualitate”. (Deoarece aici vorbim de timpuri geologice, când spunem recent, ne referim la faptul că s-a întâmplat doar cu câteva mii de ani în urmă). Nu putem cuprinde adevărata dimensiune a Creaţiei, dar, dacă privim la Piramida Creaţiei şi ne gândim la proporţiile dintre fiecare din nivelele învecinate, vom începe să înţelegem cât de specială şi recentă este dorinţa pentru spiritualitate. De fapt, dacă ne gândim la timpul de când universul există – aproximativ 15 miliarde de ani – ca la o singură zi de 24 de ore, dorinţa pentru spiritualitate a apărut doar cu 0,0288 secunde în urmă. În termeni geologici, ne referim la momentul prezent.

Deci, pe de o parte, cu cât mai înaltă este dorinţa, cu atât mai rară (şi mai tânără) este ea. Pe de altă parte, existenţa nivelului spiritual, peste nivelul uman, indică faptul că noi nu ne-am terminat încă evoluţia. Evoluţia este mai intensă ca niciodată, dar, deoarece noi suntem ultimul nivel apărut, gândim în mod natural că suntem nivelul de vârf. S-ar putea să fim la nivelul de vârf, dar nu suntem nivelul final, suntem doar ultimul nivel care a apărut deja.

Nivelul final va folosi corpurile noastre ca gazde, dar va fi compus în întregime de noi moduri de gândire, simţire şi trăire. Acesta deja evoluează în noi şi este numit „nivelul spiritual”.

Nu este necesar să apară vreo modificare fizică şi nici o specie nouă, ci doar o modificare interioară a percepţiei noastre despre lume. Acesta este motivul pentru care următoarea fază este atât de lunecoasă; este în interiorul nostru, scrisă în Reshimot-ul nostru, ca şi datele scrise pe un hard-drive. Aceste date vor fi citite şi executate indiferent de faptul că suntem sau nu contieni de ele, dar putem citi şi executa datele mult mai rapid şi într-un mod mult mai plăcut dacă le citim cu „software”-ul potrivit – înţelepciunea Cabalei.

Dacă facem o paralelă între fazele pământene ale celor Patru Faze de Bază a Luminii, epoca neanimată corespunde cu Faza Rădăcină, cea vegetativă corespunde cu Faza Unu, cea animată cu epoca Fazei Doi, cea vorbitoare cu Faza Trei şi cea spirituală cu Faza Patru.

Etapa de tinereţe a planetei Pământ, în care totul ardea, a durat multe miliarde de ani. Pe măsură ce se răcea, a apărut viaţa vegetativă, ce a domnit pe planetă multe milioane de ani. Dar, la fel cum nivelul vegetativ este mult mai înaintat în piramida spirituală decât nivelul neanimat, perioada fizică vegetativă a fost mai scurtă decât perioada terestră neanimată..

După completarea fazei vegetative a venit perioada animată. Ca şi cele două etape anterioare, cea animată a fost mai scurtă decât epoca vegetativă, situându-se ca proporţii între nivelele vegetativ şi vorbitor pe piramida spirituală.

Faza umană, care corespunde nivelului vorbitor pe piramida spirituală, este prezentă doar de aproximativ 40 de mii de ani, când umanitatea completează evoluţia sa, a celei de a patra faze, evoluţia va fi completă şi umanitatea se va reuni cu Creatorul.

Faza Patru a început cu aproximativ cinci mii de ani în urmă, când punctul din inimă a apărut prima oară. Ca şi în lumea spirituală, numele primului om care a experimentat acest punct a fost Adam. El a fost Adam ha Rishon (Primul Om). Numele Adam, provine din cuvintele ebraice, Adamah la Elyon ( Eu voi fi ca Unul de Sus) şi reflectă dorinţa lui Adam de a fi asemenea Creatorului. De aceea, astăzi, din ce în ce mai mulţi oameni caută răspunsuri spirituale la întrebările lor.

 
Cartile lui Michael Laitman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

 

Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture