Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Niciodata nu ne punem problema dependentei

00_feb

De ce suntem dependenți?

Psihologic, interior, depindem de o credință, de un sistem, de o filosofie; cerem altuia un mod de comportament; căutăm profesori care ne vor oferi un mod de viață, care ne vor conduce la o anumită speranță, fericire. Deci, niciodată nu suntem noi, mereu căutăm un fel de dependență, de securitate.

Este posibil ca vreodată mintea să se elibereze de acest sentiment de dependență?

Ceea ce nu înseamnă că mintea trebuie să realizeze independența, care este doar o reacție la dependență. Noi nu discutăm despre independență, de libertatea față de o anumită stare.

Dacă putem investiga fără reacția de a căuta libertatea față de o anumită stare de dependență, atunci putem pătrunde mult mai adânc în aceasta. Noi acceptăm necesitatea dependenței; spunem că aceasta este inevitabilă.

Niciodată nu am investigat întregul aspect al acestei probleme, de ce fiecare dintre noi caută un anumit fel de dependență.

Nu este adevărat că noi, în adâncul sufletului, căutăm securitatea, permanența?

Fiind într-o stare de confuzie, ne dorim ca cineva să ne scoată din această confuzie. Deci, suntem mereu preocupați cum să scăpăm sau să evităm starea în care ne aflăm.

În procesul de a evita această stare, suntem obligați să creăm un fel de dependență, care devine autoritatea noastră.

Dacă depindem de altul pentru securitatea noastră, pentru bunăstarea noastră interioară, vor apărea din această dependență nenumărate probleme, iar apoi vom încerca să rezolvăm aceste probleme – probleme de atașament.

Dar niciodată nu ne întrebăm, niciodată nu vom pătrunde în însăși problema dependenței.

Poate dacă am fi cu adevărat inteligenți, cu deplină conștiință și am pătrunde în această problemă, atunci vom descoperi că dependența nu este deloc o problemă – că aceasta este doar o modalitate de a scăpa de o realitate mult mai profundă.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture