Daniel Pink – Care este propozitia mea?

DANIEL PINK: Folosim un exerciţiu în două părţi. Prima, să te întrebi: „Care este propoziţia mea?“ Aceasta vine dintr-o poveste faimoasă despre Clare Boothe Luce, care i-a spus preşedintelui Kennedy: „Hei, un om extraordinar este o propoziţie. Nu ai o propoziţie, ai un paragraf, şi asta nu funcţionează”.

Şi, dacă vrei cu adevărat să fii măreţ, Lincoln avea o singură propoziţie: A păstrat Uniunea şi i-a eliberat pe sclavi. Bună propoziţie.

Roosevelt a avut o propoziţie: Ne-a scos din criza economică şi ne-a ajutat să câştigăm un război mondial. Uimitoare propoziţie.

Şi Clare s-a dus la Kennedy şi i-a spus: „Un om extraordinar este o propoziţie”. Consider că acest lucru este foarte util pentru a ne orienta viaţa spre scop şi pentru a ne întreba: „Care este propoziţia mea?” Şi cred că asta ‘ luminează cu adevărat oamenii.

OPRAH: Ştiţi care e a mea? Mă gândeam noaptea trecută. Mă gândeam că mi-ar plăcea să fie asta: „I-a învăţat pe oameni să-şi trăiască cele mai bune versiuni ale vieţii lor cu exemplul propriei vieţi”

DANIEL: Aceasta este o propoziţie bună.

OPRAH: Şi care e a dumneavoastră?

DANIEL: A mea ar fi: „A scris cărţi care ajută oamenii să înţeleagă lumea ceva mai clar şi să-şi trăiască viaţa mai cu rost”.

OPRAH: Oh, e bine.

DANIEL: A doua întrebare este foarte importantă, pentru că ne ajută să ne îmbunătăţim şi să ne îndreptăm spre mai bine, zi de zi.

Intrebaţi-vă la sfârşitul zilei: „A fost mai bine astăzi decât ieri?” Pentru că asta e tot ce putem cere. Şi ce aflu când mă întreb asta? De multe ori, răspunsul este nu.

Dar am constatat că rar răspunsul e nu, două zile la rând. Dacă răspunsul e nu, când mă culc, sunt doar puţin abătut şi vreau să mă trezesc a doua zi mai hotărât. „N-a fost mai bine astăzi decât ieri. A fost o risipă. Să nu se mai repete.” Şi aşa progresăm. O facem încet, pas cu pas.

 


Cartile lui Daniel Pink se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 
 
Cartile lui Oprah Winfrey se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Sustine acest website!