Fundatia (2021) – Psihoistoria lui Asimov este posibilă

Cea mai importantă serie a lui Isaac Asimov devine serial TV. Foundation, seria Apple TV + care începe pe 24 septembrie, Jared Harris joacă rolul principal al personajului lui Hari Seldon, un matematician care prezice căderea unui imperiu galactic care există de mai bine de 12 mii de ani. Firește, Imperiul este înfuriat și mulți dintre supușii săi sunt neîncrezători. Chiar dacă Seldon face acest lucru dezvoltând o teorie a psihoistoriei – un concept inventat de fundație autorul Isaac Asimov – care combină istorie, sociologie și statistici. Seldon folosește în primul rând matematica și știința, dar nimeni, cu excepția susținătorilor săi fermi, nu este interesat. Harris crede că nu este mult diferit de modul în care epidemiologii au fost ignorați înainte și după pandemia COVID-19.

Vezi clip cu traducere din serialul Foundation (2021):

 

Psihoistoria funcționează bazându-se pe principiul conform căruia comportamentul unei mase de oameni poate fi previzibil dacă masa respectivă este foarte mare ca număr (cum ar fi populația galaxiei care este de aproximativ un cvadrilion de oameni). De asemenea, Harris a recunoscut comparațiile lui Seldon cu interpretarea premiată a lui Valery Legasov în Cernobâl, care a avertizat despre dezastrele nucleare cu mult înainte de dezastrul omonim. Așa a făcut si Cambridge Analytica. Adică au luat seturi masive de date și le-au analizat și au reușit să prezică sau să manipuleze comportamentul indivizilor. Deci, pentru mine, asta nu sună ca un salt atât de uriaș ca ceea ce oferă Harry Selden.

Inteligența artificială (IA) este considerată o „tehnologie determinantă a viitorului”. Ce este exact IA și cum ne afectează deja viața?  Unele tehnologii de IA există de peste 50 de ani, însă creșterea puterii de calcul, disponibilitatea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au condus la progrese majore în domeniul IA în ultimii ani. Inteligența artificială este considerată un element central al transformării digitale a societății și a devenit o prioritate pentru UE. Se preconizează că viitoarele aplicații vor aduce schimbări enorme, însă IA este deja prezentă în viața noastră de zi cu zi.


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture