George Zaidan – Nu contează câtă grăsime consumăm, ci ce fel de grăsime consumăm
Acest articol explică diferențele dintre tipurile de grăsimi, concentrându-se pe efectele asupra sănătății. Se detaliază structura trigliceridelor și importanța acizilor grași saturați și nesaturați, inclusiv trans-grăsimile. Se subliniază că importanța nu este cantitatea de grăsime consumată, ci tipul acesteia, iar prezența trans-grăsimilor, indicate de mențiunea “parțial hidrogenate” în lista ingredientelor, este un indicator cheie al potențialului nociv. Se folosește exemplul uleiului de măsline (sănătos) și al amestecului de clătite (nesănătos) pentru a ilustra conceptul.
Vezi online cu traducere:
Idei și fapte importante:
- Grăsimile sunt compuse din molecule numite trigliceride. Acestea constau dintr-un glicerol și trei acizi grași.
- Acizii grași variază în lungime și tipul de legături dintre atomii de carbon.
- Acizii grași saturați au doar legături simple, în timp ce acizii grași nesaturați au una sau mai multe legături duble.
- Grăsimile nesaturate sunt în general benefice pentru sănătate, pe când grăsimile saturate, consumate în exces, sunt dăunătoare.
- Grăsimile nesaturate se împart în două categorii: cis și trans.Configurația cis este benefică pentru organism.
- Configurația trans este extrem de nocivă pentru sănătate, chiar mai dăunătoare decât grăsimile saturate.
- “Chiar dacă ambele molecule sunt formate din aceleași elemente constitutive, ele sunt două substanțe complet diferite și se comportă complet diferit în interiorul nostru.”
- Grăsimile trans se formează prin hidrogenarea parțială a grăsimilor nesaturate.”Singura modalitate de a ști sigur dacă un aliment conține grăsimi trans este să căutați sintagma “parțial hidrogenat” pe lista ingredientelor.”
- “FDA permite producătorilor să afirme că produsele lor conțin “zero grame de grăsimi trans”, chiar dacă acestea conțin de fapt până la jumătate de gram per porție.”
- Exemplu: uleiul de măsline vs. mixul pentru clătite.Uleiul de măsline conține 100% grăsime, dar este în mare parte grăsime nesaturată, fără grăsimi trans.
- Mixul pentru clătite conține doar 11% grăsime, dar mai mult de jumătate din aceasta este grăsime saturată sau trans.
- “Deși uleiul de măsline are de zece ori mai multă grăsime decât mixul pentru clătite, este sănătos, în timp ce mixul pentru clătite nu este.”
- Concluzie:”Nu este vorba despre câtă grăsime consumi, ci despre ce fel de grăsime. Ceea ce face o anumită grăsime sănătoasă sau nesănătoasă este forma sa.”
Recomandare: Acordați atenție tipului de grăsime din alimentele pe care le consumați și alegeți grăsimi nesaturate (cis) în locul grăsimilor saturate și trans. Citiți cu atenție etichetele produselor și evitați alimentele care conțin ingrediente “parțial hidrogenate”.