Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Actiunea bazata pe idee

kris

Poate vreodata o actiune aduce eliberarea din acest lant al cauzei si efectului?

Am realizat ceva in trecut; am avut o experienta care in mod evident conditioneaza raspunsul meu de astazi, si reactia mea de astazi ma conditioneaza maine.

Acesta este intregul proces al karma-ei, cauza si efectul; si evident, desi poate da temporar placere, un astfel de proces al cauzei si efectului, in cele din urma duce la durere.

Aceasta este esenta reala a problemei: poate gandirea fi libera?

Gandirea, actiunea care este libera, nu produce durere, nu produce conditionari. Acesta este punctul vital in toata aceasta chestiune.

Deci, poate exista o actiune care sa nu aiba nici o legatura cu trecutul?

Poate exista o actiune care sa nu fie bazata pe o idee?

Ideea este continuarea lui ieri intr-o forma modificata, si care va conditiona mainele, ceea ce inseamna ca actiunea bazata pe idee nu poate fi niciodata libera, neconditionata.

Atata timp cat actiunea se bazeaza pe idee, aceasta va produce inevitabil conflicte.

Poate exista actiune fara legatura cu trecutul?

Poate exista actiune fara povara experientei, a cunoasterii de ieri?

Atata timp cat actiunea este rezultatul trecutului, actiunea nu poate fi niciodata libera; si doar in libertate puteti descoperi adevarul.

Daca mintea nu este libera, ea nu poate actiona, ea poate doar sa reactioneze, iar reactia este baza actiunilor noastre.

Actiunea noastra nu este cu adevarat o actiune, ci doar continuitatea reactiei, pentru ca este rezultatul memoriei, al experientei si raspunsul fata de el.

Deci, intrebarea este: poate fi mintea libera de conditionarea sa?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Avem nevoie de tine. Susține-ne cu o donație! Generozitatea și interesul atâtor oameni pentru aceste informatii face posibila existenta acestui website. Fiind un spaţiu 100% independent, ne bazăm pe donaţiile vizitatorilor, fără de care acest website poate nu ar fi existat.


Hide picture