Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Infrunta realitatea

k1929

Sunt in suferinta. Psihologic sunt foarte deranjat; si am o idee despre asta: ce trebuie sa fac, ce ar trebui sa nu fac, ce ar trebui schimbat. Aceasta idee, aceasta formula, acest concept  ma impiedica sa privesc realitatea a ceea ce este.

Ideile si conceptele sunt evadari de la ceea ce este. Exista o actiune imediata atunci cand exista un mare pericol. Trebuie sa nu aveti nici o idee.

Nu trebuie sa formulezi o idee si apoi sa actionezi in conformitate cu aceasta idee.

Mintea devine lenesa, indolenta prin intermediul unei formule care creeaza un mijloc de evadare de la actiunea cu privire la ceea ce este.

Observand in noi insine intreaga structura a ceea ce s-a spus, nu pentru ca ne-a fost aratata, este posibil sa ne confruntam cu realitatea: realitatea ca suntem violenti de exemplu?

Noi suntem fiinte umane violente, si ne-am ales violenta ca mod de viata – razboiul si tot restul.

Desi vorbim vesnic – mai ales in Orient – despre non-violenta, suntem oameni violenti.

Ideea de non-violenta este o idee care poate fi folosita politic.

Asta are o semnificatie diferita, dar este o idee si nu o realitate.

Deoarece fiinta umana este incapabila sa raspunda actelor de violenta, ea a inventat idealul non-violentei, care il impiedica in abordarea realitatii.

La urma urmei realitatea este ca sunt violent; sunt furios.

Care este necesitatea unei idei?

Realitatea nu este ideea de a fi furios; acum sunt furios, aceasta este realitatea, asta este important, precum faptul de a-mi fi foame.

Nu exista nici o idee despre realitatea foamei.

Ideea vine apoi cu privire la ceea ce trebuie sa mananci, iar apoi, in functie de ce-mi face placere, voi manca.

Daca nu exista nici o idee cu privire la ceea ce trebuie facut, exista doar actiune cu privire la ceea ce este, care este realitatea.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Avem nevoie de tine. Susține-ne cu o donație! Generozitatea și interesul atâtor oameni pentru aceste informatii face posibila existenta acestui website. Fiind un spaţiu 100% independent, ne bazăm pe donaţiile vizitatorilor, fără de care acest website poate nu ar fi existat.


Hide picture