Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Intalnind durerea

Intelegerea cuvintelor

Cum te intalnesti cu suferinta? Ma tem ca cei mai multi dintre noi o intalnesc foarte superficial. Educatia noastra, instruirea noastra, influentele sociale la care suntem expusi, toate ne fac superficiali.

O minte superficiala este cea care evadeaza in biserica, intr-o concluzie, concept, in unele credinte sau idei. Toate acestea sunt un refugiu pentru mintea superficiala care este indurerata. Si daca nu puteti gasi un refugiu, veti construi un zid in jurul vostru si veti deveni cinici, duri, indiferenti, sau veti scapa prin diferite reactii nevrotice. Orice mijloace de aparare impotriva suferintei impiedica in continuare cercetarea.

Va rog sa va urmariti propria minte; observati modul in care ea explica suferinta ta indepartata, pierderea locului de munca, de exemplu, in idei, sau se agata de credinta in Dumnezeu, sau intr-o viata viitoare.

Iar daca nici o explicatie, nici o credinta nu este satisfacatoare, atunci vei evada prin bautura, sex sau devenind cinic, dur, inversunat.

Generatie dupa generatie acestea au fost transmise de parinti copiilor lor si mintea superficiala “bandajeaza” aceasta rana si acestia nu sunt cu adevarat familiarizati cu tristetea.

Aceasta este o limitare, o idee despre tristete. Aceasta este o imagine, un simbol al intristarii, dar niciodata nu atinge cu adevarat tristetea – este doar cuvantul tristete. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture