Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Suprema evadare

Cum înțelegem problema sexului? Este oare actul, sau este gândul cu privire la acest act?

Cu siguranță nu este actul. Actul sexual nu este o problemă pentru tine, mai mult decât este mâncatul, dar dacă te gândești la mâncare sau la orice altceva pe tot parcursul zilei, deoarece nu ai nimic altceva la care să te gândești, aceasta devine o problemă pentru tine.

De ce faci, ceea ce în mod evident faci?

Cinematografele, revistele, povestirile, modul în care se îmbracă femeile, toate acestea îți conduc gândirea către sex. Și de ce mintea construiește asta, de ce mintea se gândește întotdeauna la sex? De ce, domnilor și doamnelor? Este problema voastră, de ce? De ce acesta a devenit o problemă centrală în viața ta?

Atunci când există atât de multe care vă așteaptă, care vă cheamă, acordați o totală atenție gândurilor legate de sex. Ce se întâmplă, de ce este mintea atât de ocupată cu el? Deoarece este o ultimă cale de evadare, nu-i așa?

Acesta este o modalitate de totală uitare de sine. Pentru moment, cel puțin pentru moment puteți uita de sine, și nu există nici o altă cale de uitare de sine. Orice altceva faci în viață accentuează ”Eu-l”, sinele.

Afacerile tale, religia ta, zeii tăi, liderii tăi, acțiunile tale politice și economice, evadările tale, activitățile sociale, aderarea la un partid și respingerea altuia – toate acestea accentuează, evidențiază și întăresc ”Eu-l”.

Atunci când există doar un singur lucru în viața ta, care este o ultimă cale de scăpare, de evadare pentru uitarea totală de sine, chiar dacă numai pentru câteva secunde, vă agățați de ea, deoarece este singurul moment în care sunteți fericiți.

Deci, sexul devine o problemă extraordinar de dificilă și complexă, atâta timp cât nu înțelegi mintea care se gândește la această problemă. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă articolele gasite aici te-au ajutat in dezvoltarea ta personala, poți spune "mulțumesc" printr-o donație: