Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Energia creativa

k-bw4

Acum ne intrebam: exista o energie care nu este in domeniul gandirii, care nu vine din auto-contrazicere, energie compulsiva, din neimplinire, cum este frustrarea? Ati inteles intrebarea? Sper ca am fost destul de clar.

Pentru ca daca nu vom gasi o energie care sa aiba aceasta calitate, care nu este pur si simplu produsul gandirii, care putin cate putin creaza energie care deasemenea este mecanica, actiunea este distructiva, indiferent daca vom face reforme sociale, vom scrie carti excelente, suntem foarte inteligenti in afaceri, sau pentru a crea separari nationaliste si a participa la alte activitati politice si asa mai departe.

Acum, intrebarea este daca exista o astfel de energie, nu teoretic – deoarece atunci cand ne confruntam cu realitatea, a veni cu teorii este infantil, imatur. Este ca si in cazul unui om care are cancer si trebuie operat; nu este bine a discuta despre instrumentarul care trebuie folosit; te confrunti cu faptul ca el trebuie operat.

Deci, in mod similar, o minte trebuie sa patrunda sau sa fie intr-o asemenea stare atunci cand nu este sclava gandirii. Dupa aceea, toate gandurile in timp devin inventii; toate dispozitivele: avioane, frigidere, rachete, de explorare a spatiului si a atomului, toate acestea sunt rezultatul cunoasterii, al gandirii.

Toate acestea nu sunt creatii, inventia nu este creatie, nu este capacitatea de a crea, gandul nu poate fi creativ, deoarece gandirea este intotdeauna conditionata si nu poate fi niciodata libera.

Doar energia care nu este produsa de gandire este creativa. 

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Atâta timp cât noi (creatura) suntem egoişti, nu vom fi capabili să simţim Creatorul şi nici plăcerea care vine de la El. În această lume, dorinţa de a primi lucrează înspre interior, şi în lumea spirituală, lucrează înspre exterior, dăruind, precum Creatorul. Cu alte cuvinte, lumea spirituală şi termenul „spiritualitate” se referă la stadii în care noi suntem similari cu Creatorul. În stadiul nostru prezent, noi suntem egoişti, şi ne aflăm în opoziţie cu Creatorul.


Hide picture