Stephen LaBerge – Experienta visarii conştiente

Dacă nu ai avut încă vise conştiente, e posibil să ţi se para dificil să-ţi imaginezi cum este. Deşi trebuie să ai această experienţă pentru a şti cu adevărat cum este, îţi poţi face o idee comparând visarea lucidă cu o stare de conştiinţă mai familiară: cea pe care o ai chiar în acest moment! Următorul exerciţiu practic te va ghida în explorarea unei stări de veghe obişnuite. Acorda aproximativ un minut fiecărei etape.

Exerciţiu: Starea de conştiinţa prezenta

1. Privirea

Fii conştient de ceea ce vezi: observă imaginile foarte bogate şi vii care apar – forme, culori, mişcare, dimensiuni, întreaga lume vizibilă.

2. Auzul

Fii conştient de ceea ce auzi: înregistrează sunetele variate ce se produc în ureche – o gamă diversă de tonalităţi, intensităţi şi calităţi tonale, inclusiv miracolul cotidian al vorbirii sau magia muzicii.

3. Simţurile

Fii conştient de ceea ce atingi: textura (neted, aspru, uscat, lipicios sau ud), greutatea (greu, uşor, masiv sau gol pe dinăuntru), plăcerea, durerea, căldura, frigul şi celelalte. De asemenea, fii atent la cum se simte corpul tău acum şi compară aceasta cu multe alte feluri în care s-a simţit altădată, bine sau rău, obosit sau plin de energie, rigid sau flexibil ş.a.m.d.

4. Gustul

Fii conştient de cum este să guşti. Incearcă mai multe alimente sau substanţe diferite, sau reaminteşte-ţi foarte clar gustul lor.

5. Mirosul

Fii conştient de ceea ce miroşi: mireasma corpurilor înfierbântate, pământul, tămâia, fumul de ţigară, un parfum, cafeaua, ceapa, alcoolul şi marea.

6. Respiraţia

Fii atent cum respiri. Cu un moment în urmă probabil că nu erai conştient de propria respiraţie, deşi ai inspirat şi expirat de vreo cincizeci de ori de când faci acest exerciţiu. Ţine-ţi respiraţia câteva secunde. Expiră. Acum inspiră profund. Observă că, atunci când eşti conştient de propria respiraţie, poţi să o modifici la voinţă.

7. Emoţiile

Fii conştient de sentimentele pe care le ai. Aminteşte-ţi diferenţa dintre mânie şi bucurie, linişte şi frământare, ca şi multe alte emoţii pe care le poţi simţi. Cât de reale sunt aceste emoţii?

8. Gândurile

Fii conştient de gândurile tale. La ce te-ai gândit în timp ce faceai acest exerciţiu? Ce gândeşti acum? Cât de reale par gândurile tale?

9. “Eu”

Fii conştient de faptul că lumea ta te include întotdeauna. Aşa cum a observat Wiliam James, ceea ce se află la baza experienţei este eu văd, eu aud, eu simt, eu gândesc. Tu nu eşti ceea ce vezi, auzi, gândeşti sau simţi; tu ai aceste experienţe. Poate că lucrul cel mai esenţial este acela ca tu eşti cel care este conştient. Esti intotdeauna în centrul universului tău experimental multidimensional, dar nu eşti mereu conştient de tine însuţi. Repetă acum rapid exerciţiul, cu următoarea diferenţă: în timp ce experimentezi diferitele aspecte prezentate, fii conştient că tu eşti cel care observă aceste lucruri, („eu văd lumina… “).

10. Conştiinţa conştiinţei

În final, fii conştient de faptul că eşti conştient. In mod obişnuit, conştiinţa se focalizează pe lucrurile din afara noastră, dar ea poate fi chiar şi o preocupare a conştiinţei. In lumina experienţei comune, suntem în aparenţă nuclee de conştiinţă distincte şi limitate, fiecare singur în propriul univers lăuntric. In lumina eternităţii, după cum spun misticii, noi suntem în fond unul – conştiinţa nelimitată care este sursa vieţii. Aici, experienţa nu poate fi exprimată în mod corespunzător prin limbaj.

 

Vezi clip cu traducere selectat din filmul Inception (2010), despre lumea viselor:

Visarea conştienta şi viaţa de zi cu zi

Ce legătură este între reaprecierea bogăţiei de nuanţe din starea de veghe obişnuită şi trăirea viselor lucide? O mare parte in ceea ce tocmai ai observat despre lumea pe care o experimentezi în starea de veghe se aplică la fel de bine şi în lumea viselor. Dacă acum ai visa, ai experimenta o realitate multisenzorială la fel de bogată ca cea pe care o experimentezi chiar acum. Ai vedea, auzi, simti, gusta, gandi si ai fi exact cum esti acum.

Diferenţa esenţială este că lumea multisenzorială pe care o experimentezi când dormi işi are originea mai degrabă în interior decât în exterior. Când eşti treaz, cea mai mare parte a ceea ce percepi corespunde oamenilor, lucrurilor şi evenimentelor existente, de fapt, în lumea externă. Deoarece obiectele percepute în starea de veghe există în realitate independent de mintea noastră, ele rămân relativ stabile. De exemplu, te poţi uita la această propoziţie, apoi închizi cartea un moment şi o redeschizi la aceeaşi pagină şi vei găsi aceeaşi propoziţie.

Dar, după cum vei vedea, nu se petrece la fel atunci când visezi. Deoarece nu există o sursă externă de stimulare stabilă din care să-ţi construieşti lumea experimentală, visele sunt mult mai schimbătoare decât este lumea fizică.

Dacă ai fi într-un vis lucid, experimentarea acelei lumi ar fi încă şi mai diferită de cea din viaţa de zi cu zi. Mai întâi de toate, ai şti că este vorba de un vis. Din acest motiv, lumea din jurul tău tinde să se rearanjeze şi să se transforme chiar mai mult decât se întâmplă de obicei în vis. Se pot petrece lucruri „imposibile”, iar scena visului, în loc să dispară de îndată ce ai realizat că e „ireală”, poate să-şi mărească claritatea şi strălucirea – până ce devii mut de uimire.

Dacă ai fi pe deplin conştient, ţi-ai da seama că întreaga lume a visului este propria ta creaţie şi, odată cu această conştientizare, poate apărea un sentiment foarte viu de libertate. Nimic exterior, nici o lege sociabila sau fizica nu iti constrange experienta, ai putea face orice îţi trece prin minte. Astfel inspirat, ai putea zbura până la cer; ai putea îndrăzni să înfrunţi pe cineva sau ceva ce ai evitat până atunci; ai putea alege să ai o întâlnire amoroasă cu cel mai pasional iubit pe care ţi-l poţi imagina; ai putea vizita o persoană decedată pe care ai iubit-o şi cu care ţi-ai dorit atât de mult să vorbeşti; ai putea căuta înţelepciunea şi cunoaşterea de sine.

Urmărind să devii conştient în vis şi învăţând să foloseşti visele lucide, poţi adăuga mai multă conştiinţă, mai multă savoare vieţii tale. Prin asta, îţi vei mări plăcerea de a călători în timpul viselor şi vei aprofunda înţelegerea de sine. Trezindu-te în vis, te poţi trezi la viaţă.

 


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture