Articole

Andrew Newberg – Exista un neuron Dumnezeu in creierul vostru?

Intr-un studiu recent de neuroimagistică publicat în Nature, cercetătorii au demonstrat că un singur neuron din creierul unui individ se va „aprinde” (îşi va declanşa activitatea) numai când acelei persoane i se va arăta un chip recunoscut. Ei au implantat electrozi în creierele câtorva pacienţi epileptici înainte de operaţie şi fiecăruia i s-a arătat un mare număr de fotografii ale unor oameni, locuri şi obiecte. La un pacient, un singur neuron şi-a declanşat activitatea la imagini ale lui Jennifer Aniston şi nimic altceva. Pentru un altul, neuronul a răspuns atunci când pacientului i s-a arătat o imagine sau un desen al hii Halle Berry, actriţa care a jucat rolul Femeii Pisică într-un film hollywoodian.

Intr-un studiu anterior, aceeaşi echipă a descoperit o persoană care avea un singur neuron care se declanşa la Bill Clinton. Neuronul altui pacient răspundea la imagini ale formaţiei Beatles. Cercetătorii au descoperit de asemenea că neuronii individuali se vor declanşa selectiv la imagini ale unor animale, clădiri sau scene. Prin urmare, este posibil ca unii oameni să aibă un singur neuron care se va declanşa numai când văd imagini familiare ale lui Iisus, un Buddha în poziţie şezândă, sau steaua lui David. Acel neuron ar putea reprezenta piatra de temelie a pregătirii şi credinţei lor religioase.

Este posibil ca unii oameni sa aibă un neuron, sau un set specific de neuroni care să se declanşeze atunci când li se cere să îl imagineze pe Dumnezeu? Da, dar probabil că va fi asociat cu imaginea care le-a fost prezentată în fragedă pruncie. Pentru mulţi oameni, acel neuron ar putea fi asociat cu una dintre cele mai faimoase picturi din lume: imaginea pictată de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine (care, că veni vorba, seamănă cu picturile antice ale lui Zeus). Acest Dumnezeu – acel bărbat înţelept, plin de compasiune şi puternic, cu barba lungă şi albă şi roba largă — este imaginea care rămâne imprimată în mintea mea.

Astăzi, circuitele mele de memorie a lui Dumnezeu s-au îngemănat cu cercetarea neurologică şi credinţele din copilărie. Cu toţii începem cu un simplu circuit neuronal care ne captează impresiile timpurii despre Dumnezeu şi pe măsură ce asociem noi semnificaţii şi calităţi, aceste circuite se interconectează, devenind in timp mai mari şi mai complexe.

Pe măsură ce tehnologia de scanare a creierului devine mai rafinată, presupun că vom vedea că fiecare fiinţă umană are o amprentă neuronală unică ce reprezintă imaginea ei despre Dumnezeu. Studenţii est-germani nu au fost încurajaţi să contemple credinţe religioase, aşa că sensul lor neurologic de Dumnezeu includea puţin mai mult decât o imagine primitivă a unui chip, una care s-a contopit cu mesajele negative care au fost percepute. Dar membrii congregaţiei Ştiinţei Religioase au transformat imaginile din copilărie în moduri care au încercat să includă totalitatea vieţii. Pentru ei, Dumnezeu, gândurile, universul şi viziunea optimistă a sinelui fuzionaseră într-o vastă reţea interconectată de neuroni care poate influenţa aproape fiecare aspect al vieţii cuiva. Iar oamenii care aleg să mediteze creează o reţea neuronală diferită bazată pe imaginile şi gândurile pe care le contemplă şi experimentează.

 
Cartile lui Andrew Newberg se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture