Jordan Peterson – 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru

Jordan Bernt Peterson este un psiholog clinician, intelectual și profesor de psihologie în cadrul Universității din Toronto. Specializările sale includ psihologia anormală, psihologia socială și psihologia personalității, având un interes particular în psihologia religiei și a credințelor ideologice.

Vezi online cu traducere:

 

Regulile prezentate de el sunt extrem de simple, dar şi extrem de utile atunci când le punem în practică. Ne ajută să aducem ordine în viaţa noastră atunci când este haos.

Regula 1. Stai drept şi trage umerii înapoi
Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare
Regula 3. Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele
Regula 4. Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regula 5. Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva
Regula 6. Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regula 7. Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate)
Regula 8. Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi
Regula 9. Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii
Regula 10. Fii precis în exprimare
Regula 11. Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding
Regula 12. Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o

Am să vă prezint pe rând, foarte pe scurt, fiecare regulă în parte.

Stai drept şi trage umerii înapoi – Contează foarte mult care este poziţia noastră atunci când trecem prin viaţă! Să mergem drepţi, cu pieptul înainte şi cu curaj este ceva ce trebuie să învăţăm dacă dorim să ducem o viaţă care să merite a fi trăită. Este necesar să învăţăm să ne prezentăm în lume într-un mod graţios. A ne prezenta în lume într-un mod disgraţios duce la dezechilibru emoţional, ceea ce va crea suferinţă în viaţa noastră.

Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare – Cine să ne ajute dacă nu ne ajutăm noi înşine prima dată? Trebuie să învăţăm să ne tratăm ca şi cum am fi cineva de care ne pasă!

Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele – Există în jurul nostru oameni care ne doresc binele, însă în acest moment nu ne sunt prieteni sau amici. Este bine să nu îi neglijăm, ci să îi observăm şi să creăm o relaţie cu ei. De asemenea, este o idee bună să ne îndepărtăm de oamenii care ne trag în jos, fie că ne sunt prieteni sau nu.

Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent – Să ne comparăm cu alţii nu are niciun sens. Are însă sens să ne măsurăm propria evoluţie, să ne comparăm cu felul în care am fost în trecut. Orice pas înainte pe care îl facem este de apreciat, indiferent de ce face sau nu face cineva de lângă noi.

Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva – Se întâmplă ca uneori, din varii motive, să lăsăm copiii să ni se urce în cap şi să nu luăm atitudine. Acest lucru nu este unul sănătos pentru că astfel vom avea resentimente faţă de ei. Dacă distrug totul în casă, nu ne putem preface că totul este în regulă pentru că nu este! Vom avea resentimente faţă de ei dacă lăsăm lucrurile aşa. Trebuie să trasăm anumite limite clare şi trebuie să avem grijă ca aceste limite să fie respectate.

Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea  – Este extrem de uşor să judecăm pe cineva, dar mult mai greu să ne judecăm obiectiv pe noi înşine. Ştiţi vorba aceea despre bârna din ochiul propriu şi paiul din ochiul vecinului? Ei bine, dacă dorim să avem o viaţă echilibrată, trebuie să facem curăţenie în propria noastră casă înainte de a arăta cu degetul spre alt cineva.

Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate) – Să sacrificăm scopurile pe termen lung pentru plăcerile de moment este ceva ce trebuie să învăţăm să nu mai facem, dacă dorim să evoluăm.

Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi – Să fim oneşti, mai ales cu noi înşine poate fi dificil uneori, însă este necesar să învăţăm să facem acest lucru. Putem învăţa şi evolua doar dacă suntem oneşti!

Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii – Putem învăţa ceva de la fiecare om pe care îl întâlnim. Este util să învăţăm să ascultăm chiar şi perspectiva care nu ne convine. S-ar putea să avem ceva de învăţat din ce spune cel care ni se opune în vreun fel!

Fii precis în exprimare – Este important ca atunci când transmitem un mesaj, acesta să fie unul clar şi răspicat. Să vorbim fără a transmite ceva clar este de folos doar în.. politică!

Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding – Uneori adulţii pot deveni extrem de protectivi. Este important să lăsăm copiii să fie ei înşişi, să se joace cum doresc, să se julească atunci când cad de pe skate. Este important să le permitem să fie curajoşi! Să înveţe ce înseamnă durerea. Supraprotecţia împiedică dezvoltarea anumitor abilităţi de care vor avea nevoie pentru a face faţă cu succes vieţii.

Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o – Trebuie să învăţăm să ţinem ochii deschişi pentru micile oportunităţi de bucurie, mai ales atunci când ne este greu, atunci când trecem prin situaţii dificile.

 
Cartile lui Jordan Peterson se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture