Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – Mergeti dincolo de cuvinte

 

k1929

Pentru a ne intelege unii pe altii, cred ca este necesar ca noi sa nu fim prinsi in cuvinte, deoarece un cuvant ca Dumnezeu, de exemplu, poate avea o semnificatie deosebita pentru tine, in timp ce pentru mine ar putea avea o semnificatie total diferita, sau nu intreaga semnificatie.

Deci este aproape imposibil sa comunicam unul cu altul, cu exceptia cazului cand amandoi avem intentia de a intelege si a merge dincolo de cuvinte. Libertatea cuvantului, in general, inseamna a fi liber de ceva, nu-i asa? Aceasta, de obicei inseamna a fi liber de lacomie, de invidie, de furie, de nationalism si asa mai departe. Intrucat libertatea poate avea cu totul alt sens, care este sentimentul de a fi liber, cred ca este foarte important sa intelegem acest sens.

La urma urmei, mintea este formata din cuvinte, printre altele. Acum, mintea poate fi libera de cuvantul “invidie”? Experimentati acest lucru si veti vedea ca aceste cuvinte, cum ar fi Dumnezeu, adevarul, ura, invidia, au un efect profund asupra mintii.

Si poate fi mintea atat din punct de vedere neurologic cat si psihologic libera de aceste cuvinte? Daca nu este libera de ele, este incapabila sa faca fata realitatii invidiei. Cand mintea poate percepe direct ceea ce se numeste “invidie”, atunci realitatea insasi actioneaza mult mai rapid decat efortul mintii de a face ceva cu privire la realitate.

Atata timp cat mintea se gandeste sa scape de invidie prin intermediul idealului de non-invidie, este distrasa, ea nu se confrunta cu realitatea, si cuvantul “invidie” este o distragere a atentiei de la realitate. Procesul recunoasterii este prin cuvant, si momentul in care am recunoscut sentimentul prin cuvant dau continuitate acestui sentiment.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture