Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Povara subconstientului

Intelegerea cuvintelor

Caracterul subconstient este povara imensa a trecutului care va impinge intr-o anumita directie… Deci, cum putem renunta la acesta? Cum poate subconstientul sa fie curatat imediat de trecut? Analistii cred ca subconstientul poate fi partial sau chiar complet curatat printr-o analiza – prin investigatie, explorare, confesiune, interpretarea viselor si asa mai departe – astfel incat, cel putin vei deveni o fiinta umana “normala”, cu posibilitate de adaptare la mediul prezent.

Dar in analiza exista intotdeauna psihanalistul si cel consiliat, observatorul care interpreteaza ceea ce observa, deci o dualitate care este o sursa de conflict.

Deci, vedem ca simpla analiza a subconstientului nu duce nicaieri. Este posibil sa ma ajute sa fiu mai putin nevrotic, putin mai bland cu sotia mea, cu vecinul meu, sau alte lucruri superficiale de genul acesta, dar nu despre asta vorbesc.

Observ ca procesul analizei – care presupune timp, interpretare, dinamica gandirii observatorului care analizeaza lucrul observat – nu poate elibera subconstientul; prin urmare resping in totalitate procesul analitic.

In momentul in care percep faptul ca analiza nu poate in nici un caz usura sarcina subconstientului, eu parasesc analiza. Eu nu mai analizez. Deci, ce se petrece?

Deoarece nu mai exista un analizator, separat de lucrul pe care il analizeaza, el este acel lucru. El nu este o entitate inafara ei. Atunci iti dai seama ca subconstientul are o importanta foarte mica.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture