Meditații zilnice cu Krișhnamurti – Aprinde flacăra cunoașterii de sine
Dacă vi se pare dificil să fiți conștienți, atunci experiemntați scriind fiecare gând și sentiment care apare de-a lungul zilei; scrie reacțiile tale de gelozie, invidie, vanitate, senzualitate, intențiile din spatele cuvintelor tale, și așa mai departe.
Rezervă-ți un timp înainte de micul dejun pentru a scrie și rezerva-ți de asemena un timp înainte de a merge la culcare, renunțând la unele activități sociale, etc.
Dacă scrii aceste lucruri ori de câte ori poți de-a lungul zilei iar seara înainte de culcare vei revedea tot ce ai scris în timpul zilei, studiind și examinând fără nici un fel de judecată, fără condamnare, vei începe să descoperi cauzele ascunse ale gândurilor și sentimentelor tale, dorințelor și cuvintelor.
Acum, cel mai important lucru în acest sens este a studia cu o inteligență liberă ceea ce ai scris și în acest studiu vei deveni conștient de propria stare. În flacăra conțiinței de sine, a cunoașterii de sine, cauzele conflictului sunt descoperite și consumate.
Ar trebui să continui să-ți scrii gândurile și sentimentele, intențiile și reacțiile, nu o dată sau de două ori, ci pentru un număr considerabil de zile, până când vei fi în măsură a fi conștient de ele instantaneu.
Meditația nu este doar o constantă conștiință de sine ci este și o constantă abandonare de sine. Dincolo de sfera gândirii se află meditația, din care vine liniștea înțelepciunii; și așa cea mai înaltă seninătate este realizată. Scriind ceea ce gândești și simți, propriile dorințe și reacții, determină o conștiință interioară activă, cooperarea între conștient și subconștient, iar acest lucru la rândul său duce la integrare și înțelegere.
Teme principale:
- Importanța conștiinței de sine: Krișhnamurti subliniază dificultatea de a fi conștient și propune o metodă practică pentru a o dezvolta: scrierea fiecărui gând și sentiment care apare de-a lungul zilei.
“Dacă vi se pare dificil să fiți conștienți, atunci experiemntați scriind fiecare gând și sentiment care apare de-a lungul zilei; scrie reacțiile tale de gelozie, invidie, vanitate, senzualitate, intențiile din spatele cuvintelor tale, și așa mai departe.”
- Procesul de autocunoaștere: Prin scrierea și analizarea ulterioară a gândurilor și sentimentelor, fără judecată sau condamnare, se pot descoperi cauzele ascunse ale acestora.
“Rezervă-ți un timp înainte de micul dejun pentru a scrie și rezerva-ți de asemena un timp înainte de a merge la culcare…vei începe să descoperi cauzele ascunse ale gândurilor și sentimentelor tale, dorințelor și cuvintelor.”
- Meditația ca abandonare de sine: Krișhnamurti definește meditația ca fiind mai mult decât o simplă conștiință de sine constantă, ci și o abandonare de sine. Dincolo de gândire, în meditație, se află liniștea înțelepciunii și seninătatea supremă.
“Meditația nu este doar o constantă conștiință de sine ci este și o constantă abandonare de sine. Dincolo de sfera gândirii se află meditația, din care vine liniștea înțelepciunii; și așa cea mai înaltă seninătate este realizată.”
- Integrarea conștientului și subconștientului: Scrierea gândurilor și sentimentelor duce la o conștiință interioară activă și la o cooperare între conștient și subconștient, culminând cu integrarea și înțelegerea.
“Scriind ceea ce gândești și simți, propriile dorințe și reacții, determină o conștiință interioară activă, cooperarea între conștient și subconștient, iar acest lucru la rândul său duce la integrare și înțelegere.”
Idei importante:
- Conștiința de sine este esențială pentru a înțelege cauzele gândurilor, sentimentelor și acțiunilor noastre.
- Analiza obiectivă a propriei interiorități, fără judecată, este crucială pentru autocunoaștere.
- Meditația, ca formă de abandonare de sine, permite accesul la o înțelepciune și o seninătate superioare.
- Scrierea regulată a gândurilor și sentimentelor facilitează integrarea conștientului și subconștientului, ducând la o mai bună înțelegere de sine.
Concluzie:
Krișhnamurti susține că o conștiință de sine constantă, cultivată prin introspecție și meditație, este esențială pentru a atinge o stare de pace interioară și înțelepciune. Prin conștientizarea și analizarea propriilor gânduri și emoții, putem ajunge la o înțelegere profundă a sinelui și a lumii din jurul nostru.
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina