Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Imaginea de sine duce la durere

j-krishnamurti-1

De ce imparti problemele ca fiind majore sau minore? Nu este tot o problema? De ce le transformi in probleme mici sau mari, esentiale sau neesentiale? Pentru a putea intelege o problema patrunde in ea foarte profund, oricat de mica sau de mare este, atunci ti se va ridica valul de pe toate problemele.

Nu este un raspuns retoric. Luati orice problema: furie, gelozie, invidie, ura – le stim foarte bine. Daca patrunzi in furie foarte profund, nu doar tangential, atunci care este dificultatea?

De ce este cineva furios? Pentru ca este ranit, cineva a spus ceva neplacut, iar atunci cand cineva spune ceva magulitor esti multumit. Ce anume a fost ranit? Importanta de sine, nu-i asa?

De ce exista aceasta importanta de sine? Deoarece cineva are o idee, un simbol despre sine, o imagine de sine, ceea ce ar trebui sa fie, ceea ce este sau ceea ce nu ar trebui sa fie.

De ce-si creeaza cineva o imagine despre sine? Deoarece nu cunoaste ceea ce este de fapt. Noi credem ca ar trebui sa fim ceva sau altceva, idealul, eroul, de exemplu.

Furia se trezeste deoarece idealul nostru, ideea pe care o avem despre noi insine este atacata. Iar ideea noastra despre noi insine este evadarea noastra din realitatea a ceea ce suntem.

Dar atunci cand cunosti realitatea – ceea ce esti – nimeni nu te poate rani. Atunci, daca cineva este mincinos si se spune despre el ca este mincinos, nu inseamna ca este ranit, aceasta este o realitate.

Dar cand te prefaci ca nu esti mincinos si se spune ca esti, atunci te superi si devii violent. Deci, noi mereu traim intr-o lume ideatica, o lume a mitului si nu in lumea reala.

Pentru a observa ceea ce este, pentru a vedea realitatea, trebuie sa fim familiarizati cu ea, nu trebuie sa existe nici o judecata, nici o evadare sau opinie, nici frica.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture