Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Poate o fiinta umana sa se schimbe?

k1929

Trebuie mai intai sa te intrebi, sa cauti singur, sunt sigur de asta, daca doresti o transformare reala, integrala.

Stiu ca exterior, circumstantele se schimba; ne casatorim, divortam, avem copii; exista moartea, un loc de munca mai bun, tensiunea unei noi inventii, si asa mai departe.

Exterior exista o extraordinara revolutie, care se produce in cibernetica, in automatizare. Mai intai trebuie sa te intrebi, sa cauti tu insuti daca este posibil sa te transformi, sa realizezi o schimbare totala, nu in ceea ce priveste evenimentele exterioare, nu o schimbare care este o simpla repetare sau o continuitate modificata, ci o revolutie radicala, o mutatie totala a mintii.

Cand iti dai seama ca trebuie sa te auto-observi, pentru a putea exista o adevarata schimbare, devii foarte deprimat, ca o evadare, ca o fuga de tine insuti.

Deci, apare o intrebare inevitabila: poate exista o transformare, o schimbare totala?

Sa ne intoarcem la perioada tineretii si sa ne reintoarcem la ce suntem acum, din nou. Exista o schimbare a fiintei umane?

V-ati schimbat in vreun fel?

Poate exista o schimbare periferica, marginala. Dar profund, radical, v-ati schimbat?

Poate nu doriti sa va schimbati, deoarece va simtiti foarte confortabil. Vreau sa ma schimb.

Vad ca sunt foarte nefericit, deprimat, urat, violent, cu strafulgerari ocazionale, diferite fata de simpla existenta cotidiana; si imi voi exercita propria vointa pentru a face ceva cu privire la aceasta.

Eu afirm contrariul, trebuie sa renunt la acest obicei, la obiceiuri; trebuie sa gandesc in alt mod, diferit; trebuie sa actionez diferit; trebuie sa fiu mai mult schimbarea si mai putin ce eram inainte.

Fac un efort extraordinar si la finele acestuia am aceleasi calitati inferioare, deprimare, uratenie, brutalitate, fara nici un sentiment al calitatii.

Apoi, ne intrebam daca exista cu adevarat o schimbare. Se poate schimba o fiinta umana?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca doresti sa sustii acest website am atasat mai jos un buton prin care se poate face o donatie de sustinere. Prin o Donatie ajuti acest website sa poata acoperi cheltuielile de intretinere. Va multumesc tuturor pentru sustinerea acordata si interesul vostru pentru aceste informatii.