Omraam Mikhael Aivanhov – Hohmah: cuvantul creator

“La început a fost Cuvântul…”. Această primă frază a evangheliei sfântului Ioan a suscitat numeroase comentarii. E evident imposibil să ne reprezentăm exact ceea ce semnifică a spune că Dumnezeu a creat lumea prin Cuvânt. Dar pentru că ceea ce este jos este ca şi ceea ce este sus, pentru că suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu şi al universului, putem să ne însuşim câteva noţiuni despre ceea ce sunt puterile cuvântului: cuvântul pronunţat (sunetele), şi cuvântul scris (literele).

Un general dă un ordin de atac. El strigă: “Foc!” şi în câteva minute nu mai rămâne nimic din ceea ce era un oraş minunat. El însuşi nu a făcut nimic, a pronunţat numai un cuvânt, dar câtă putere era conţinută în acest cuvânt! Sau, un bărbat (sau o femeie) care contează mult pentru voi, dar căruia (căreia) nu-i cunoaşteţi încă adevăratele sentimente, vă scrie într-o zi aceste simple cuvinte: “Te iubesc” şi iată, viaţa vă este dintr-o dată luminată! Nimic nu s-a schimbat, dar totodată totul s-a schimbat.

Întreaga existenţă este aici pentru a ne arăta puterile cuvântului. Să mergem mai departe. De ce vorbesc oamenii tot timpul? Pentru a-şi exersa puterea. Chiar şi atunci când ei par că dau explicaţii, informaţii, adesea nu o fac cu adevărat pentru a explica sau a informa; vorbind sau scriind, ei vor să producă un anumit efect: să provoace furia, ura, sau să adoarmă neîncrederea. Chiar şi voi, nu faceţi câteodată acelaşi lucru? Da, vă las să reflectaţi la aceasta.

Şi acum, să revenim la prima frază a Evangheliei sfântului Ioan: “La început a fost Cuvântul”. Oamenii ar evita multe dificultăţi, multe suferinţe dacă ar şti cum să aplice această frază. Veţi spune: “Dar cum? E atât de abstractă, atât de dificil de înţeles, cum putem să o aplicăm? – Ei bine, tocmai, ea rămâne abstractă şi dificilă de înţeles pentru că nu încercaţi să o aplicaţi. – Dar ce trebuie să facem? – Foarte simplu, să vă acompaniaţi actele voastre cu Cuvântul.”

Să luăm cazuri foarte simple din viaţa cotidiană. Când spălaţi geamurile, de exemplu, în loc să executaţi această sarcină lăsându-vă gândirea să rătăcească fiţi conştient de gesturile voastre şi spuneţi: “Aşa cum spăl acest geam, tot aşa inima mea să fie spălată şi să devină transparentă.” La fel puteţi face atunci când măturaţi, spălaţi vesela, ştergeţi praful… Şi când aţi scăpat un obiect şi s-a spart, spuneţi: “Fie ca toate obstacolele care mi se ridică în faţă pe drumul meu spre Dumnezeu să fie sparte în mii de bucăţi!”

Desigur, nu e necesar să spuneţi toate acestea cu voce tare, mai ales dacă există riscul ca cineva să vă audă. Important este de a fi conştient, adică de a folosi gândirea voastră – şi gândirea subînţelege necesitatea cuvintelorla tot ce faceţi pentru a deveni creator.

Iată care trebuie să fie pentru spiritualist semnificaţia lui “La început a fost Cuvântul… Şi nimic din ceea ce a fost făcut n-a fost făcut fără Cuvânt.” Trebuie să puneţi Cuvântul la început pentru a da o orientare activităţii voastre. Dar este aici o noţiune pe care chiar şi credincioşii nu au înţeles-o bine. Veţi spune: “Dar ei spun rugăciuni de mai multe ori pe zi!” Da, rugăciuni făcute de alţii pe care le-au învăţat pe dinafară, pe care ei le mormăie gândindu-se la altceva, tocmai. Nu e necesar să spuneţi multe rugăciuni pe dinafară. Pentru creştini, “Tatăl Nostru” de două sau de trei ori e suficient. Mai departe, fiecare trebuie să găsească cuvintele pe care să le pronunţe în interior pe măsură ce se ivesc noi ocazii, noi evenimente în viaţa sa. Nu există o mai bună metodă de înţelegere a ceea ce semnifică atotputernicia Cuvântului.

Când vântul suflă alungând norii şi impurităţile din atmosferă cereţi suflului spiritului să alunge gândurile şi sentimentele voastre rele. Şi când vedeţi Soarele dimineaţa răsărind, spuneţi: “Aşa cum soarele se ridică deasupra lumii, tot aşa soarele dragostei să se ridice în inima mea, tot aşa soarele înţelepciunii să se ridice în inteligenţa mea şi tot aşa soarele adevărului să se ridice în sufletul şi în spiritul meu.” Iată cum veţi deveni un adevărat fiu a lui Dumnezeu: prin Cuvânt. Pentru că Cuvântul e viu şi acţionează, el are puterea de a vă transforma.

Când veţi începe să înţelegeţi ce semnifică: “La început a fost Cuvântul”, veţi înţelege de asemenea de ce e spus că “La început, Dumnezeu a creat cerul şi pământul” şi ce este în spatele acestor cuvinte “cer” şi “pământ”, care sunt relaţiile între cele două şi cum trebuie să lucrăm cu ele.

Cerul şi pământul sunt în interiorul nostru şi atât timp cât le sepăram, atât timp cât nu le legăm Cerul – gândirea noastră, cu pământul – activităţile noastre cotidiene, nu vom şti ce este Cuvântul, Cuvântul viu. (A se vedea tomul 32, cap XI: “Cuvântul viu: 1. Alfabetul şi cele douăzeci şi două de elemente ale Cuvântului. 2. Cuvântul, limbaj universal. 3. Puterea Cuvântului.”)

 
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Daca apreciezi informatiile publicate si dorești sa ajuți acest blog:


Descarcă aplicaţia TrezireaInteligentei


Hide picture