Articole

Omraam Mikhael Aivanhov – Adevaratii dusmani sunt in noi

Câţi nu sunt oamenii care întreţin în ei sentimentul revoltei? Revolta contra unei situaţii pe care o consideră insuportabilă, sau împotriva unei persoane pe care o socotesc necinstită, sau nedreaptă… Dar oare revolta aceasta este, într-adevăr, atât de necesară?

Dacă simţiţi nevoia de a vă revolta, puteţi găsi teren pentru a face un lucru bun chiar înăuntrul vostru. Da, toate slăbiciunile voastre, toate înclinaţiile voastre inferioare, nu credeţi că constituie suficiente motive de indignare şi că ele merită efortul de a le combate? Dacă revolta există în Univers, însemnează că ea are un rost. Nu poate fi suprimată; deci trebuie să-i înţelegeţi rostul şi să o puneţi şi pe ea în slujba Idealului vostru înalt. Atunci, veţi şti precis unde, când, cum şi împotriva cui, sau a ce, să vă revoltaţi… Trebuie să ne revoltăm, dar numai împotriva Entităţiilor inferioare care s-au instalat în om sub formă de slăbiciuni şi care îl macină, îl înşală. Câţi dintre voi nu sunt nefericiţi pentru că sunt conştienţi de defectele lor, de slăbiciunile lor! Da, dar ei nu s-au revoltat încă suficient împotriva acestor defecte, pentru a lua decizia de a scăpa de ele pentru totdeauna.

Aşa încât, încetaţi de a vă mai revolta zilnic împotriva soţiei, a soţului, a şefului, a guvernului etc. şi revoltaţi-vă împotriva voastră pentru că adevăraţii duşmani zac în voi, bine camuflaţi şi mereu preocupaţi de a vă întinde curse sub forma tentaţiilor, a poftelor, a dorinţelor necontrolate. Iar voi, fără să vă daţi seama, îi mângâiaţi, îi alintaţi, îi hrăniţi. Ei bine, de azi încolo împotriva acestor duşmani va trebui să vă revoltaţi.

Iubirea este cea care ne dă cele mai mari posibilităţi de succes, iubirea este cea care ne face mai capabili, mai lucizi, mai pătrunzători, este cea care pregăteşte condiţiile pentru manifestările cele mai armonioase, cele mai constructive. Dar cine se ocupă de iubire? Dragostea sexuală, da, interesează pe toată lumea, dar iubirea fără obiect, spirituală, este întotdeauna lăsată pe ultimul loc.

Unii vor spune: “Dar dumneavoastră nu trăiţi în lumea asta! Nu vedeţi cum sunt oamenii: nu pot fi iubiţi!” Aflaţi că, poate, nici unul dintre voi nu a trecut prin cele ce am trecut eu; dacă există cineva care să cunoască condiţiile teribile ale existenţei, atunci eu sunt acela. Dar tocmai atunci, în chiar acele condiţii, când simţi că nu-ţi vine să iubeşti pe nimeni pentru că, pe drept cuvânt, de jur împrejur sunt numai motive pentru a-ţi închide inima oamenilor, tocmai atunci trebuie să iubeşti. Altfel, la ce serveşte această Ştiinţă iniţiatică, la ce serveşte această Filosofie divină? Numai pentru că există câteva capete pe care nu le puteţi suporta, nu trebuie să ne lipsim de cea mai mare binecuvântare: iubirea.

Deci, iubiţi, iubiţi lumea întreagă, iubiţi toate făpturile… Această dragoste este cea care vă armonizează totul în voi. Urmăriţi-vă în timpul diferitelor activităţi; veţi observa cât de tensionată şi de crispată este fiinţa voastră: faţa, mâinile mai ales, şi în tot acest timp energiile voastre se scurg în mod inutil. Aceasta se întâmplă din cauza că nu ştiţi să lucraţi cu iubire. Atunci, opriţi-vă, destindeţi-vă complect, mai ales creierul vostru să fie destins, opriţi-l pentru câteva minute din funcţionare pentru a nu simţi altceva decât iubirea care curge prin voi…

Cel mai mare secret, metoda cea mai eficace, este de a iubi. Când ieşiţi dimineaţa din casă, gândiţi-vă să salutaţi toate fiinţele, din lumea întreagă. Spuneţi-le: “Vă iubesc, vă iubesc…” Şi abia apoi plecaţi la lucru. Toată ziua vă veţi simţi fericiţi, dilataţi, iar relaţiile voastre, cu ceilalţi vor fi mai uşoare, căci v-aţi trimis iubirea tuturor fiinţelor din Univers; şi, din toate colţurile spaţiului, această iubire va reveni la voi. Există atât de multe lucruri de făcut pentru a face viaţa demnă de trăit.

Izvorul tâşneşte şi curge fără oprire, iar dacă cineva vrea să-l murdărească, aruncând în el gunoaie, el continuă să curgă şi curentul va duce gunoaiele. Izvorul rămâne mereu curat, viu, pentru că el nu se opreşte nici o clipă din curgere. Găsiţi filosofie mai bună decât cea a Izvorului?

Luaţi Izvorul drept model, deveniţi asemenea lui, adică iubiti, iubiţi în pofida şi împotriva a tot. Această iubire care tâşneşte vă va apăra de impurităţi şi de suferinţe; nici măcar nu veţi observa că cineva a încercat să vă murdărească şi să vă dăuneze, căci curgerea Izvorului va îndepărta orice ar putea să vă facă rău. Păstraţi în voi, zi şi noapte, această imagine a Izvorului care curge şi care aruncă răul şi impurităţile, iubiţi fără încetare şi nu veţi mai suferi.

Dacă aveţi în preajmă persoane greu de suportat, aceasta este pentru ca să învăţaţi să iubiţi. Într-o bună zi, când veţi părăsi Pământul şi vă veţi înfăţişa în faţa Entităţiilor cereşti, ele vă vor cere socoteală şi vă vor spune: “ De ce nu aţi dat dovadă de iubire faţă de semenii voştri?” “ Păi, pentru că erau urâţi, răi, proşti:” “ Nu, aceasta nu este un motiv; voi aţi primit din Ceruri bogăţii foarte mari: ochi, gură, urechi, inteligenţă, o inimă, iar ele v-au fost date pentru a iubi, nu pentru ca să calomniaţi, să dispreţuiţi, să distrugeţi şi să călcaţi în picioare:” “ Da, dar erau nişte nenorociţi!” “ Ei bine, tocmai de aceea, aveaţi un motiv în plus pentru ca să le dăruiţi şi mai multă generozitate!” Nimic nu vă va putea justifica.

A fost cineva nedrept cu voi, aţi fost criticaţi, calomniaţi? Bine, am înţeles, dar de ce să rămâneţi cu gândul acolo şi să fiţi nefericiţi zile în şir? Spuneţi-vă: “Chiar dacă unii nu mă iubesc, mulţi alţii mă iubesc; Dumnezeu însuşi mă iubeşte!” Astfel vă veţi gândi la prietenii voştrii, la Lumea divină, la Dumnezeu care a creat atâtea lucruri bune şi frumoase de care voi beneficiaţi în fiecare moment al existenţei voastre, şi veţi uita răul ce v-a fost făcut. Exersându-vă în acest fel, veţi ajunge să deveniţi insensibili la partea negativă a lucrurilor.

Adevărata sensibilitate este deschiderea totală către Ceruri şi închiderea faţă de tot ce este negativ şi întunecat. Altfel, dacă sunteţi sensibili doar la ceea ce este negativ, aceasta este de fapt susceptibilitate, o manifestare bolnăvicioasă a personalităţii. La ce fericire vă puteţi aştepta când nici Cerul, nici Îngerii, nici florile, nici păsările, nici prietenii nu mai există pentru voi, ci doar oamenii nedrepţi şi răi?

Aţi fost criticaţi, calomniaţi, şi iată-vă prăbuşiţi. De ce? Pentru că nu eraţi pregătiţi. Trebuie să ştiţi, dinainte, că întreaga viaţă va fi aşa. De ce să vă imaginaţi că voi veţi fi scutiţi? Deci, acum, ridicaţi-vă puţin şi spuneţi-vă: desigur, nu este pentru ultima oară că primiţi critici şi că, dacă nu faceţi nimic pentru a vă întări astăzi, ei bine, când aceasta se va repeta, vă veţi prăbuşi din nou. Bineînţeles, sunteţi miraţi: aţi dori să vă spun că, vouă, această nu vi se va întâmpla niciodată, că de acum înainte veţi fi protejaţi, scutiţi.

Ei nu, eu vă spun doar să vă pregătiţi pentru alte încercări de acelaş fel! Trebuie să ştiţi, dinainte, că tot soiul de evenimente neplăcute vi se pot întâmpla. Dacă nu vi se întâmplă, cu atât mai bine, mulţumiţi Cerului; şi dacă vi se întâmplă, mulţumiţi din nou Cerului pentru că cel puţin aţi fost pregătiţi.

Oamenii au, rareori, obiceiul de a se pune în situaţia celorlalţi, şi de aici decurg o mulţime de judecăţi greşite, cruzimi şi nedreptăţi. Ei nu vor să-şi părăsească niciodată propiul punct de vedere: măsoară, cântăresc, judecă totul după gustul lor, după înclinaţiile şi preferinţele lor, fără să ţină seamă vreodată de ceilalţi. Iar acum, când mijloacele de comunicare le permit să vină atât de uşor în contact, ei trebuie să înveţe să-şi depăşească câmpul lor limitat de cunoştinţe, căci altfel, tot ceea ce ar putea servi la o apropiere între ei va servi la a se distruge.

Deci, înainte de a acuza pe cineva, încercaţi pentru câteva minute măcar să vă puneţi în situaţia lor; şi, deseori, veţi constata că, dacă aţi fi în acea situaţie, aţi proceda, poate, de zece ori mai rău. Prin numai câteva minute de astfel de exerciţii veţi dobândi calităţi de nobleţe, răbdare, indulgenţă şi blândeţe. Faceţi, deci, exerciţiul următor: puneţi-vă pentru câteva minute în “pielea” persoanelor care nu vă sunt plăcute şi pe care le suportaţi greu, şi veţi vedea că nu se poate să nu căpătaţi înţelegere faţă de ele şi să nu le iubiţi.

 
Cartile lui Omraam Mikhael Aivanhov se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture