Sandra Aamodt – Visele exprima dorinte ?

Ideea că somnul este important pentru reconsolidarea şi pentru redistribuirea amintirilor oferă o alternativă la viziunea lui Freud că visele exprimă dorinţe pe care nu le conştientizăm. Această teorie din folclorul psihanalitic nu este dovedită prin studii de specialitate, dar poate să se bazeze pe observaţia că visele încorporează de multe ori grijile zilnice ale celui care visează, combinate cu evenimente aleatorii fără vreo semnificaţie anume.

Faptul că visele urmează un şir al gândurilor şi par să aibă o oarecare intrigă sugerează că în cortex există posibilitatea de a construi o poveste coerentă din materialul deja existent – deşi toate acestea pot doar să reflecte acţiunea „interpretului”, visele pot fi o modalitate de a da exemplu de lucruri care ne-au rămas în minte.

Când vorbim de vise, ne concentrăm pe cât de reale pot fi acestea: să ne trezim goi în clasă, să navigăm pe un vapor, să rostogolim o stâncă.

Dar dacă aceste aspecte aleatorii din vise sunt, de fapt, caracteristici esenţiale?

Dacă aceste exemple ale conţinutului creierului nostru în timp ce dormim sunt o modalitate de a transfera amintirile într-un alt loc pentru păstrare permanentă?

Visele ciudate pot fi preţul pe care trebui să îl plătim, sau poate sunt doar un avantaj de care nu ne dăm seama, al mecanismelor pe care le foloseşte creierul pentru a-şi aminti evenimentele din viata noastră.

 
Cartile lui Sandra Aamodt se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, poate acest blog nu ar exista! O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate.


Hide picture