Andrew Newberg – Il putem gasi pe Dumnezeu inghitind o pastila?
Care este situaţia experienţelor spirituale induse de droguri? Ne pot ajuta ele să îl găsim pe Dumnezeu? De secole, plantele halucinogene precum cactusul de mescal şi ayahuasca au fost folosite ca modalitate de a interacţiona cu entităţi şi forţe spirituale. Când LSD a devenit popular în anii 1960, cei care au propus drogul credeau că au găsit o modalitate de a atinge iluminarea spirituală şi psihologică. Dar era extraordinar de imprevizibilă şi psihologii şi-au dat în curând seama că oamenii cu personalităţi instabile se puteau angaja într-o „călătorie rea” – o realitate-coşmar care putea dura zile, săptămâni sau luni.
Experţii din aproape toate câmpurile psihologiei şi religiei cred că experienţele spirituale induse de droguri fac extrem de puţin pentru a crea o fundaţie spirituală în care să se poată trăi. Dar alţi cercetători îi dezaprobă. Ei cred că anumite droguri pot stimula experienţe profund semnificative întrerupând proasta funcţionare a circuitelor neurologice. De exemplu, marijuana modifică ceasul cerebelar uman, ceea ce ar putea ajuta la încetinirea hiperactivităţii. Totuşi, după cum au arătat patru studii desfăşurate în 2008, marijuana tinde să împiedice multe funcţii cognitive, acelaşi lucru fiind valabil pentru MDMA, un drog popular cunoscut sub numele de Ecstasy. Meditaţia sporeşte cogniţia, memoria şi abilitatea de concentrare asupra sarcinilor specifice fără a crea riscuri de sănătate a creierului.
Substanţele halucinogene precum cactusul de mescal, mescalina, ayahuasca şi LSD stimulează multe centre ale creierului, producând viziuni şi percepţii care uneori au conotaţii religioase. Intr-un studiu recent cros-cultural, ce compară utilizatorii de droguri psihedelice cu utilizatorii de marijuana şi alcool, utilizatorii psihedelici s-au dovedit a fi semnificativ mai predispuşi spre credinţe mistice, valori spirituale şi abilitatea de a simţi empatie faţă de alţii. Mai mult, cercetătorii au descoperit că „utilizatorii de droguri ilegale nonpsihedelice păreau mult mai puţin capabili să facă faţă situaţiilor”.
Un alt studiu sublinia că utilizatorii de droguri psihedelice erau mai imaginativi şi mai empatici. Ei tindeau să fantasmeze mai mult, dar erau mult mai predispuşi să acţioneze sub impulsul sentimentelor şi să nutrească mai multă ostilitate inconştientă decât utilizatorii nondrogurilor. In vreme ce meditaţia creşte treptat activitatea în lobii prefrontali reducând activitatea în centrele emoţionale, drogurile psihedelice creează o stimulare excesivă în întregul creier, similară cu ceea ce se vede când oamenii experimentează acute episoade psihotice. Prin urmare este mult mai dificil de încorporat experienţele induse de droguri într-un mod practic sau semnificativ.
Un studiu foarte mediatizat efectuat la Şcoala Universitară de Medicină John Hopkins a condus la următoarele rezultate: celor treizeci şi şase de subiecţi care nu mai luaseră niciodată droguri psihedelice li s-au administrat două droguri diferite în ocazii diferite: psilocybin (ingredientul activ găsit în ciupercile psihedelice) şi ritalin, drogul stimulativ care se prescrie în tratarea tulburărilor de atenţie. Nu li s-a spus ceea ce li s-a dat. Cu psilocybin, subiecţii raportau o intensificare semnificativă în sentimentul lor de unitate, sacralitate, cunoaştere intuitivă şi inefabilitate. Două luni mai târziu, participanţii continuau să asocieze experienţa cu sentimente intense de altruism, emoţii pozitive şi comportament constructiv. In fapt, peste 70 la sută dintre repondenţi au afirmat că a fost una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa lor. Aproximativ o treime a spus că a fost unica experienţă profund spirituală din viaţa lor, iar o altă treime a afirmat că se află în primele cinci trăite de ei.
Ritalina, însă, genera puţină semnificaţie sau valoare, deşi câţiva oameni au raportat experienţe mistice. Dar înainte să porniţi în căutarea ciupercilor iluminatoare, gândiţi-vă la acest aspect: numeroşi subiecţi au avut sentimente intense de anxietate, iar 10 la sută au spus că nu mai vor să mai aibă vreodată o astfel de experienţă. Mai mult, dacă abuzaţi de drogurile psihedelice, veţi avea un risc ridicat pentru atacuri de panică pentru toată viaţa. Avem încă multe de învăţat despre cum şi de ce anumite droguri influenţează credinţele noastre spirituale şi religioase, dar rămâne lucru cert că meditaţia este mai sigură.
Cartile lui Andrew Newberg se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina
Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.
(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)
Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:
Vezi si alte articole similare:

