David Eagleman – Porunca să nu ucizi este dată la o parte atunci când se ia în considerare binele mai mare

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a testat în mediul virtual o dilemă morală dezbătută de filosofi din toate timpurile. Este vorba despre dilema cunoscută azi drept „problema tramvaiului”, iar testul le-a oferit subiecţilor posibilitatea să omoare “virtual” un om ca să salveze alţi cinci.

Rezultatul studiului a arătat că, cel puţin virtual, oamenii sunt dispuşi să încalce porunca a VI-a, dacă sunt convinşi că lucrul acesta îi ajută să facă un bine. „Porunca să nu ucizi este dată la o parte atunci când se ia în considerare binele mai mare”, a declarat Carlos David Navarrete, conducătorul acestui proiect.

În cadrul experimentului virtual, un tramvai merge necontrolat şi în calea sa se află 5 persoane care nu pot evita impactul. Fiecare participant a fost aşezat în faţa unei întrebări: dacă ar avea puterea să mute tramvaiul pe o altă rută unde ar muri un singur om, ar face-o? Experimentul a fost desfăşurat într-un spaţiu virtual tridimensional, astfel încât subiecţii au putut să trăiască urmările propriilor acţiuni în cel mai apropiat mod de realitate.

În lumea virtuală fiecare participant era staţionat la un buton de comandă unde se intersectau două şine de tren. În partea dreaptă erau 5 persoane care încercau să fugă de pe şine, iar în partea opusă o singură persoană. Participanţii puteau să îl lase să îşi continue ruta şi să omoare 5 persoane, sau puteau să îi schimbe ruta pe şinele unde se afla o singură persoană, prin apăsarea unui singur buton.

Dintre cei 147 de participanţi, 133 (90,5%) au ales să schimbe ruta tramvaiului, rezultând în moartea unei persoane. Doar 14 persoane au lăsat tramvaiul să îşi continue ruta iniţială, iar 11 participanţi au schimbat ruta, dar în final s-au întors la scenariul iniţial.

Rezultatele corespund cu cercetările făcute anterior pe acest subiect dar, de această dată, prin folosirea unor senzori legaţi la degetele participanţilor, cercetătorii şi-au dat seama că aceia care nu au apăsat pe buton au fost mai emoţionaţi decât ceilalţi. Motivul încă nu este cunoscut.

Cert este că 90% dintre participanţi au schimbat ruta tramvaiului, ceea ce înseamnă că oamenii sunt dispuşi să violeze o regulă morală, dacă asta duce la minimizarea răului produs.

„Cred că oamenii au o aversiune faţă de uciderea altor semeni, dar prin gândire raţională, se poate trece peste asta”, a spus Navarrete. Totuşi, studiul a demonstrat că pentru unele persoane, sentimentul de anxietate este atât de puternic, încât nu pot să facă alegerea pentru binele mai mare.

 
Cartile lui David Eagleman se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Sustine acest website!