Articole

David Hawkins – Harta constiintei: Cele 17 nivele de constiinta

Inainte de a trece concret la harta constiintei as vrea sa facem o clarificare a unor notiuni de baza in ce priveste spiritualitatea si anume diferenta intre concentrare, constienta si constiinta. Concentrarea este starea in care o persoana este atenta la un singur lucru, dar scapa din vedere celelalte din jurul sau.

Constienta este starea in care omul este treaz fizic si atent la tot ce il inconjoara. Unii o numesc luciditate.

Constiinta este starea cand omul este constient de sine, de propriile ganduri, emotii, senzatii, trairi, mediul incojurator, de tot.

Nivelul de constiinta in care ne desfasuram si operam ca oameni reprezinta exact “ochelarii” prin care vedem lumea materiala inconjuratoare. Acesti ochelari sunt setul de perceptii, credinte, principii si valori pe care le detinem in acest moment si sunt tocmai nivelul nostru de constiinta actual. Viata, lumea inconjuratoare, evenimentele cotidiene pot fi privite diferit tocmai din cauza cresterii acestui nivel de constiinta. Gandurile, emotiile, credintele, valorile sunt nivelul de constiinta la care vibram in acest moment si in concordanta cu acesta ne cream un anumit prezent si il percepem asa cum dorim, potrivit nivelului de constiinta. Cresterea nivelului de constiinta este tocmai procesul prin care realitatea poate fi vazuta cu acuratete tot mai crescuta.

Harta constiintei

Aceasta harta a fost dezvoltata cu ajutorul kinesiologiei, stiinta bazata pe reflexele musculare. In acest test in care a fost descoperita harta, calibrarea s-a facut intre limita de 0 si 1000 de puncte, intre care s-au gasit 17 nivele de constiinta distincte.

Rusinea (omul simte umilinta, eliminare, extinctia, mizerie) (1-20 puncte)

Vinovatie (omul simte condamnare, blamare, dezaprobare) (30 puncte)

Apatie (omul simte disperare, abdicare, lipsa de speranta) (50 puncte)

Suparare (omul simte regret, dezamagire, tragedie) (75 puncte)

Frica (omul simte frica, anxietate, retragere, infricosare) (100 puncte)

Dorinta (omul simte dorinta, ravnire, tanjire, aservire) (125 puncte)

Furie (omul simte ura, agresiune, antagonism) (150 puncte)

Mandrie (omul simte dispret, demnitate, umflarea ego-ului, se asteapta la ceva) (175)

Curaj (omul simte afirmare, imputernicire, realizare, posibilitate, acesta este punctul de separare intre Putere si Forta) (200 puncte)

Neutralitate (omul simte incredere, satisfactie, eliberare) (250 puncte)

Amabilitate (omul simte bucurie, dispunere, dorinta, optimism, intentie, speranta) (310 puncte)

Acceptanta (omul simte iertare, transcendenta, armonie) (350 puncte)

Scop (omul simte intelegere, abstractizare, scop, tel) (400 puncte)

Iubire (omul simte revelatie, indulgenta, blandete) (500 puncte).

Bucurie (omul simte seninatate, liniste, transfigurare, se simte complet) (540 puncte)

Pace (omul simte beatitudine, fericire, perfectiune) (600 puncte)

Iluminarea (omul se simte inefabil, este constiinta pura) (700-1000 puncte)

Doar 0.4% din populatie atinge nivelul de iubire (14), ceea ce reprezinta 1 la 250 de oameni, pe cand pacea (16) si-o gasesc doar 1 la 10 milioane de oameni.

Cele 17 nivele de constiinta sunt reprezentate pe o scala logaritmica, spre exemplu o persoana care experimenteaza curajul are o valoare de 200, dar in realitate aparatul cu care s-a masurat indica 10 la puterea 200. Acest lucru duce la anomalie aparenta si anume, pentru o mica crestere intre valorile inregistrate pe scare, spre exemplu intre 100 si 105 in realitate valorile inregistrate de aparat si care corespunde cresterii nivelului de constiinta este de 10 la puterea 5 = 100.000.

Fiecare persoana poate pendula intre diferite stari de constiinta, dar cel mai adesea poate creste intre 2-3 nivele din cele 17 in sus sau in jos fata de starea normala. Aceasta stare normala se schimba odata cu experimentarea vietii si poate urca sau cobora.

Persoanele care au coeficientul pe scala sub 200 sunt persoane care se bazeaza pe forta, iar cele de peste 200 se bazeaza pe putere.

PIRAMIDA CONSTIINTEI UMANE sau drumul spre ILUMINARE

David R. Hawkins a elaborat o harta a nivelurilor de constiinta umana, denumita si “Scala Constiintei” sau “Piramida Constiintei”, folosind kinesiologie aplicata pentru a masura nivelul vibrational al fiintelor umane. Cercetarea, care a constituit si teza sa de doctorat a devenit astfel cunoscuta in intreaga lume. Cartea care insumeaza toate aceste date se numeste: “Power vs. Force: The Anatomy of Consciousness”.

Fiecare nivel de constiinta coincide cu anumite comportamente si perceptii umane despre viata si Divinitate. Numerele acestei scale reprezinta corelari logaritmice (adica frecvente vibrationale masurabile pe o scala care creste pana la puterea a 10-a) ale nivelelor de constiinta umana si corespondentul acesteia in realitate.

Hawkins spune ca exista doua mari bariere spirituale la nivelul 200 si 500.

200 – este nivelul curajului. Acest nivel reprezinta o schimbare radicala, profunda – o trecere de la un comportament distructiv, care raneste, catre o viata integra.

In acest moment, 78% din populatia lumii se afla sub acest nivel semnificativ. Capacitatea distructiva a acestei largi majoritati face ca intreaga umanitate sa fie tinuta la un nivel foarte scazut al constiintei, cei 22% dintre oamenii care traiesc constient neputand sa faca o diferenta. Totusi, trebuie sa retinem un aspect important pe care Hawkins il scoate in evidenta in cartea sa. Fiindca aceasta scala a constiintei este logaritmica, o persoana care a ajuns la nivelul 600, contrabalanseaza negativitatea a 10 milioane de oameni care se afla sub 200!

Nivelului cheie 200, ii corespunde o energie vibrationala de 40 mhz. Trebuie sa invatam sa ne ferim de vibratii scazute, mai mici de 40 mhz, care contribuie la o stare generala de rau si nefericire.

Urmatoarea mare bariera sa afla la nivelul 500 – Nivelul Iubirii. Iubirea, in acest context reprezinta o modalitate de a exista. Motivul pentru care acest nivel este atat de greu de atins este acela ca egoul nostru isi are radacinile in corpul nostru fizic si nu in cel spiritual, care se manifesta atunci cand ajungem la nivelul 500 si peste.

Doar 4% din populatia lumii a atins acest procent. Acest nivel denota o trecere catre domeniul spiritualitatii, o lume nonlineara si lipsita de forme. Geniile care au trait pe pamant cum ar fi Aristotel, Hipatia, Newton, Freud, Marie Curie sau Einstein se plasau cam pe la nivelul 499.

Nivelul de constiinta al unei persoane ramane mai degraba neschibat pe parcursul vietii. Emotiile vin si pleaca, precum starea vremii, dar nivelul de constiinta al unui individ este guvernat de campuri de energie specifice ce nu se schimba in general, decat daca intervine o auto – constientizare din partea individului respectiv. O persoana se poate schimba in mod radical si poate sa treaca catre niveluri ale constiintei superioare, daca isi doreste acest lucru.

PIRAMIDA CONSTIINTEI

Cum sunt descrise nivelurile de constiinta:

ILUMINAREA: 700 – 1000

Acesta este cel mai inalt nivel al constiintei umane. Au ajuns aici personaje care au marcat fara echivoc istoria umanitatii: Iisus, Buddha, Krishna, etc.

PACEA 600 – 700

Pacea este obtinuta intr-o viata in care ne abandonam complet Creatorului sau mai bine-zis existentei. Este locul pe care Hawkins il numeste iluminare. Aici, linistea si nemiscarea mintii este atinsa, permintand revelatii constante. Doar 1 din zece milioane de oameni reuseste sa ajunga la acest nivel.

FERICIREA: 540-600

Acesta este nivelul atins de sfinti si persoanele avansate la nivel spiritual. Pentru ei, dragostea devine neconditionata si astfel, acest sentiment este urmat de multumire si fericire constanta. Nicio tragedie sau eveniment nu poate sa destabilizeze o persoana care traieste la acest nivel de constiinta. Ei par sa inspire si sa ii infuzeze pe toti cei din jurul lor. Viata lor este in completa armonie cu dorinta divina si fructele acelei armonii sunt exprimate in fericirea cu care aceste persoane traiesc pe Pamant.

 
Cartile lui David R. Hawkins se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Se sugerează o donație ca formă de recunoștință pentru informațiile oferite.


Hide picture