Fringe “Sezonul 5” -Zeii, Observatorii, Reptilienii, Citirea Gandurilor, Intelect vs Emotie
Psihologul american Paul Ekman de la Universitatea California (expert în studiul emoţiilor, manifestărilor acestora şi în studiul mecanismului minciunii), pe baza rezultatelor unor îndelungate cercetări pe toate continentele, arată că există 4 expresii faciale care pot fi recunoscute de orice persoană aparţinând oricărei culturi de pe planetă: frica, mânia, tristeţea şi bucuria. Universalitatea acestor manifestări poate fi tratate drept un puternic indiciu că aceste 4 emoţii sunt emoţii fundamentale, ce ţin de natura umană. Primul care a constatat caracterul universal al emoţiilor a fost Charles Darwin, folosind această idee pentru a susţine teoria evoluţionistă, motivând că emoţiile reprezintă modele de reacţie mentală întipărite în sistemul nervos.
Vezi clip cu traducere din serialul Fringe Sezonul 5:
CLASIFICAREA EMOŢIILOR DUPĂ DANIEL GOLEMAN
Psihologul Daniel Goleman (cunoscut în special pentru cercetările sale privind inteligenţa emoţională), face următoarea clasificare a emoţiilor:
• Mânia: furia, resentimentul, exasperarea, indignarea, vexarea, animozitatea, irascibilitatea, ostilitatea și ura.
• Tristețea: supărarea, mâhnirea, îmbufnarea, melancolia, mila de sine, singurătatea, disperarea și deprimarea.
• Frica: anxietatea, nervozitatea, preocuparea, consternarea, neînțelegerea, îngrijorarea, teama, spaima, groaza, fobia și panica.
• Bucuria: fericirea, ușurarea, mulțumirea, binecuvântarea, încântarea, amuzamentul, mândria, plăcerea senzuală, răsplata, satisfacția și extazul.
• Iubirea: acceptarea, prietenia, încrederea, amabilitatea, afinitatea, devotamentul, adorația, dragostea și mila.
• Surpriza: șocul și mirarea.
• Dezgustul: disprețul, aversiunea, detestarea și repulsia.
• Rușinea: vinovăția, jena, supărarea, remușcarea, umilința și regretul.
Goleman afirmă că pe baza emoţiilor se formează predispoziţiile (ori, am spune noi, starea de spirit), care sunt mai puţin evidente/intense ca emoţiile, dar au o durată mai mare. Dincolo de predispoziţii sunt temperamentele, tendinţa de a-ţi aminte anumite emoţii şi care defineşte/determină comportamentul general al persoanei în anumite conjuncturi.
Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au identificat doua grupuri de gene care sunt legate de inteligenta umana, informeaza Science Alert, citat de Mediafax.
Cele doua grupuri de gene, numite M1 si M3, sunt retele alcatuite din sute de gene individuale despre care se crede ca influenteaza functiile cognitive, inclusiv memoria, atentia, viteza de procesare si rationamentul.
Cercetatorii care au identificat M1 si M3 spun ca aceste grupuri sunt probabil sub controlul altor switch-uri de reglementare, care controleaza modul in care functioneaza retelele neuronale. Daca aceasta ipoteza este corecta si oamenii de stiinta pot gasi intr-adevar aceste switch-uri, s-ar putea identifica modalitatea de a manipula inteligenta noastra genetica si de a stimula toate capacitatile cognitive, relateaza Live Science.
Ce este inteligența artificială?
Inteligența artificială se referă la capacitatea mașinilor de a imita comportamentul uman și de a învăța și a se adapta la situații noi. Sistemele de IA pot fi instruite să identifice modele și să ia decizii în funcție de acestea, fără a fi programate explicit să facă asta. În timp ce IA poate fi incredibil de eficientă în sarcinile repetabile și predictibile, nu are aceeași flexibilitate și creativitate ca oamenii.
Cum se compară inteligența artificială cu inteligența umană?
Chiar dacă IA poate fi incredibil de puternică în ceea ce privește procesarea datelor și luarea deciziilor, încă nu poate înlocui complet inteligența umană. În timp ce IA poate fi învățată să recunoască imagini și să efectueze sarcini repetitive, ea nu poate să înțeleagă complet emoțiile sau să ia decizii etice și morale. Mai mult, IA poate fi afectată de erori și prejudecăți, în funcție de modul în care este programată și instruită.
Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.
(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)
Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:
Vezi si alte articole similare:

