Jacques Martel – Dictionar al bolilor si afectiunilor : Tensiune arteriala
HIPERTENSIUNE – Imaginea care reprezintă o persoană suferind de hipertensiune este cea a unei oale sub presiune, care fierbe pe foc. In acest caz sunt o persoană care acumulează, pe o perioadă lungă de timp, gânduri şi emoţii, care nu sunt exprimate; sunt de multe ori hipersensibil şi mă controlez greu. Furia şi stările mele de contradicţie, pentru care încă nu am găsit soluţii, mă copleşesc şi fierb în interiorul meu. Mă simt confuz. Pot avea tendinţa să amân lucrurile pe care le am de spus sau de făcut, de teamă sau din lipsă de încredere în mine şi trăiesc o tensiune nervoasă foarte mare, deoarece toate acestea mi se par prea mult şi nu ştiu dacă voi fi capabil să îmi împlinesc toate proiectele.
Pot să îmi amplific problemele şi culpabilitatea mea va creşte şi mai mult presiunea. Dorinţa mea de a controla totul şi de a rezolva situaţiile din viaţa mea, determină creşterea tensiunii, care poate deveni incontrolabilă. Mă simt neputincios, de multe ori deoarece nu mai pot sau nu mai vreau să mă supun ordinelor, mai ales la locul de muncă. Trăiesc o frică profundă de a fi respins, mă simt în pericol şi sunt tot timpul în alertă. Mă simt strivit, lipsit de apărare.
Trăiesc o tensiune cu privire la o situaţie emoţională sau sentimentală şi aş vrea să îmi diminuez nivelul de stres. Am o dificultate în a simţi şi a primi iubirea celorlalţi. M-am închis faţă de această iubire pentru a nu mai suferi. Şi acum nu vreau nici să mai primesc, nici să mai dau. Hipertensiunea pe care o am îşi poate avea originea şi în frica mea de moarte, conştientă sau nu şi în dorinţa mea de a profita la maximum de viaţă, deaorece vreau să îmi realizez cât mai multe dintre obiectivele fixate. Creierul este cel care comandă tensiunea nervoasă şi inima, este cea care dă ritmul şi încălzeşte sângele: împreună, reglează tensiunea. Am sentimentul că eu însumi îmi creez această presiune sau că provine de la ceilalţi?
Oare neg anumite aspecte ale personalităţii mele, care încearcă cu disperare să iasă la lumină ? Mă simt comprimat ? Este posibil să mă simt în pericol dacă îmi exprim adevăratele sentimente şi acest lucru poate induce o stare de depresie. Trebuie să fiu cel mai bun, performant, să-mi folosesc la maximum capacităţile.
Dacă nu reuşesc să fiu atât de bun cât îmi doresc, atât pe plan fizic, cât şi pe plan intelectual, presiunea şi tensiunea vor fi enorme. Caut armonia peste tot şi mă simt responsabil, chiar şi atunci când este vorba şi despre alte persoane. Ce misiune mi-am atribuit! Deoarece am tendinţa de a fi hiperactiv (ceea ce mă ajută să uit grijile) o metodă bună de a trăi în armonie ar fi să îmi stabilesc priorităţile printre lucrurile pe care le am de făcut şi să îmi acord timp pentru a descoperi ce se întâmplă în interiorul meu şi a-mi exprima toate aceste emoţii, care nu cer decât să se exteriorizeze.
Accept să învăţ să las să iasă aburii, treptat şi să conştientizez presiunea pe care o pun asupra mea. Evit acumularea care provoacă explozia. Invăţ să am încredere în mine. Accepţi faptul că nu mai am nevoie de această presiune pentru a mă simţi viu. Mă accept aşa cum sunt şi recunosc faptul că, sunt o fiinţă unică.
HIPOTENSIUNE – Contrar hipertensiunii, hipotensiunea, apare în cazul unei persoane care are tensiunea arterială prea scăzută (de reţinut că, cineva poate avea o tensiune scăzută şi să se simtă în plină formă, tensiunea este cea potrivită, atâta timp cât nu îi afectează calitatea vieţii).
Dacă sunt o persoană cu tensiunea mică, acest lucru poate indica faptul că îmi lipseşte dorinţa de a trăi. Am impresia că nu merge nimic, că este inutil să fac eforturi, deoarece, oricum, am sentimentul că nu va funcţiona nimic. Mă simt golit de energie şi nu mai suport greutatea situaţiilor pe care le trăiesc. Mă las purtat de descurajare şi de negativism. Inima nu mai are nicio putere asupra mea. Joc rolul victimei şi am impresia că viaţa mea este ca un mare gol. Mă simt neputincios faţă de ceea ce mi se cere să fac pentru a mă plasa în normele stabilite de societate, norme, care nu corespund neapărat valorilor mele personale.
Imi este teamă că voi renunţa la visele mele. Hipotensiunea poate provoca o pierdere a cunoştinţei. Aceasta este semnul că vreau să fug de responsabilităţile mele, de anumite situaţii sau persoane, deoarece faptul de a le face faţă mă obligă să mă poziţionez şi să fac anumite acţiuni care nu îmi plac şi pe care poate nu vreau să le fac.
Mă simt responsabil pentru toată lumea din jurul meu şi este o povară prea greu de suportat. Este o situaţie care a apărut probabil, foarte devreme în viaţa mea. Mă simt atât de slab, neputincios, epuizat… Nu mai am chef să mă implic în viaţă. Mesajul pe care mi-l transmite corpul meu este să am încredere şi să îmi iau viaţa în mâini. Aleg să mă las îndrumat de forţa mea interioară.
Accept să îmi acord timp pentru mine. Dacă îmi regăsesc starea de seninătate, descoperind ceea ce iubesc, reluând contactul cu lucrurile care mă pasionează şi trăind fiecare zi cu simplitatea unui copil, îmi voi regăsi bucuria de a trăi. Le las celorlalţi responsabilităţile lor şi mă ocup de ale mele. Tensiunea mea arterială poate rămâne scăzută, dar va fi doar un semn că am atins un nivel de stres aproape de zero şi că îmi trăiesc viaţa în armonie cu cursul vieţii însăşi.
Cartile lui Jacques Martel se pot vedea la linkurile de mai jos:
- link 1 - aceasta pagina
- link 2 - aceasta pagina
Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.
(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)
Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:

