Articole

Jiddu Krishnamurti – Criza este in tine

Screen Shot 12-18-15 at 12.23 PM

Ne confruntăm cu o criză enormă pe care politicienii nu o vor putea rezolva niciodată. Şi nici oamenii de ştiintă nu pot înţelege sau soluţiona criza, şi nici mediul de afaceri, lumea banilor. Punctul de cotitură nu este în politică, în religie, în comunitatea ştiinţifica; acesta se află în conştiinţa noastră.

Toate formele exterioare de schimbare prin războaie, revoluţii, legi şi ideologii au eşuat complet în schimbarea naturii de bază a omului şi prin urmare a societăţii. Ca fiinţe umane care trăiesc în această monstruos de urâtă lume ar trebui să ne întrebăm: Poate această societate, bazată pe competiţie, brutalitate şi frică sa ajunga la final? Nu ca un concept intelectual, nu ca o speranţă, ci ca o realitate efectivă, astfel încât mintea să fie curată, nouă şi inocentă şi să poată determina o lume total diferită. Cred că poate apărea doar în cazul în care fiecare dintre noi admite faptul că noi ca indivizi, ca fiinţe umane indiferent în ce parte a lumii am trăi sau oricărei culturi am aparţine, suntem complet responsabili pentru starea întregii lumi.

Aceasta depinde de tine şi de mine, dar am impresia că nu înţelegem asta. Dacă o dată am fi simţit cu adevărat responsabilitatea propriilor noastre acţiuni, cât de rapid am putea pune capăt tuturor acestor războaie, acestei îngrozitoare mizerii! Dar, vezi tu, suntem indiferenţi. Avem trei mese pe zi, avem locurile noastre de muncă, avem conturile noastre bancare, mari sau mici şi spunem: “Pentru Dumnezeu, nu ne deranja, lasă-ne în pace.”

Interlocutorul: Cruzimea şi violenţa lumii nu pot fi oprite prin efortul meu individual. Şi nu-i aşa că este necesar un timp infinit pentru ca toţi indivizii să se schimbe?

Krishnamurti: Celălalt eşti tu. Această întrebare izvorăşte din dorinţa ta de a evita transformarea imediată, nu-i aşa? Tu de fapt spui: “La ce este bună transformarea mea dacă toţi ceilalţi nu se schimbă?” Trebuie să începem de aproape pentru a ajunge departe. Dar tu nu doreşti să te schimbi; vrei ca lucrurile să meargă aşa cum sunt, mai ales dacă eşti în top şi deci spui că este nevoie de un timp infinit pentru a transforma lumea prin transformare individuală.

Lumea eşti tu; tu eşti problema, problema nu este separată de tine; lumea este proiecţia ta. Lumea nu poate fi transformată fără ca tu să te transformi.

Vorbesc despre individ, deoarece doar individul se poate schimba, nu mulţimea; doar tu te poţi transforma pe tine şi astfel individul are o importanţă infinită. Orice acţiune adevărată, orice decizie importantă, căutarea libertăţii, căutarea adevărului poate fi realizată doar de individ, de persoana care înţelege.

A aduce o schimbare radicală în fiinţa umană, în tine, este o modalitate naturală de a aduce o schimbare radicală în structura şi natura societăţii. Aceasta trebuie să înceapă nu din exterior ci din interior.

Eu nu-ţi cer credinţă; eu nu-ţi impun autoritatea mea. Eu nu am ce să te învăţ, nici o filosofie, nici un sistem nou, nici o nouă cale spre realitate. Tu trebuie să fii propriul tău învăţător şi discipol. Tu trebuie să te întrebi dacă tot ceea ce omul a acceptat ca fiind valoros, este necesar.

Deci, acum haideţi să investigăm noi înşine, împreună nu ca o persoană care îţi explică în timp ce citeşti, fiind sau nefiind de acord cu el, urmărind cuvintele de pe o pagină – ci mergând împreună într-o călătorie de descoperire în colţurile cele mai secrete ale minţii noastre. Şi într-o astfel de călătorie trebuie să pleci deschis; nu putem pleca împovăraţi de opinii, prejudecăţi şi concluzii – tot acest inventar pe care l-am adunat în ultimele două mii de ani sau mai mult. Uită tot ce ştii despre tine, uită tot ce ai gândit vreodată despre tine; vom începe ca şi cum nu am şti nimic.

A plouat mult noaptea trecută, iar acum cerul a început să se însenineze; este o nouă zi, proaspătă, curată. Să ne regăsim ca această nouă şi curată zi, ca şi cum aceasta ar fi singura zi. Să ne începem călătoria noastră lăsând în urmă toată amintirea de ieri şi să începem a ne înţelege pentru prima dată.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture