Articole

Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – O minte vasta si inocenta

Jiddu

 

Aceasta carte, Cartea Vietii – Meditatii zilnice cu Krishnamurti, este aranjata oarecum in ordinea in care Krishnamurti si-a dezvoltat discursul de-a lungul timpului. Inspirata de credinta lui Krishnamurti ca adevarul se gaseste prin intermediul vietii, Cartea Vietii prezinta 365 de meditatii, de zi cu zi, dezvoltate tematic pe sapte zile, structurata ca un calendar pe tot anul. Prezinta fragmente din discursurile, scrierile si dialogurile publicate sau inedite din perioada anilor 1933 – 1968.

O minte vasta si inocenta

Adevarul este adevaratul Dumnezeu, Dumnezeul real, nu cel care l-a creat pe om mincinos, distrugator, mic, superficial, ingust. Este nevoie de o minte sanatoasa pentru intelegerea adevarului, este nevoie de o minte cuprinzatoare dar nu plina de cunostinte, ci o minte inocenta, pe care nu exista nici o impregnare de experienta, o minte care este libera de timp. Zeii inventati pentru propriul confort accepta tortura; ei accepta o minte care devine monotona, plictisita, care nu cauta adevarul. Acesta vrea o fiinta totala, completa, umana, a carei inima este plina, cuprinzatoare, clara, capabila de sentimente intense, capabila de a vedea frumusetea unui copac, zambetul unui copil si agonia unei femei care nu a avut niciodata o masa indestulatoare.

Trebuie sa ai acest sentiment extraordinar, aceasta sensibilitate la toate:  fata de animale, fata de pisica, care se plimba pe acoperis, fata de mizerie, mizeria din fiintele umane aflate in saracie, in disperare. Trebuie sa fii sensibil – o sensibilitate intensa, dar nu intr-o directie particulara, nu o emotie care vine si pleaca, dar care trebuie sa fie resimtita cu tot trupul tau, cu ochii, cu urechile, prin nervii tai, prin intermediul glasului tau. Trebuie sa fii sensibil complet tot timpul. Daca nu esti in totalitate sensibil, nu exista nici o inteligenta. Inteligenta vine cu sensibilitatea si observarea.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture