Articole

Meditatii zilnice cu J. Krishnamurti – Intreaga gandire este subiectiva

k-bw4

Tu si eu ne dam seama ca suntem conditionati. Daca spui ca unii oameni actioneaza si conditionarea este inevitabila, atunci nu este nici o problema; esti un scalv, si aceasta este limita ta.

Insa daca incepeti sa va intrebati daca este cu putinta sa rupeti aceasta limitare, aceasta conditionare, atunci exista o problema; caci va trebui sa cercetati intregul proces al gandirii, vreti cu adevarat asta?

Daca pur si simplu spui “Trebuie sa fiu constient de conditionarea mea, trebuie sa cuget despre ea, sa o analizez, in scopul de a o intelege si a o distruge”, atunci tu iti manifesti forta. Gandirea, analiza ta este in continuare rezultatul trecutului, a conditionarii tale, astfel incat prin gandire, evident, nu se poate rupe conditionarea in care esti prins.

Observa corect doar prima problema, nu cauta raspunsul, solutia. Realitatea este ca noi suntem conditionati, si toata intelegerea datorata gandirii va fi o intelegere conditionata si partiala, prin urmare nu exista o intelegere totala, si doar in intelegerea totala a intregului proces al gandirii exista libertate.

Dificultatea este ca ne situam intotdeauna in domeniul de functionare a mintii, care este un instrument al gandirii, rationala sau nerationala; si asa dupa cum am observat gandirea este intotdeauna partiala.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture